|
|
Ankara Tabip Odası, dünyada yılda 800 milyar doların silahlanmaya ayrıldığını, açlık sınırındaki insanlar düşünüldüğünde bu paranın insanlığın utancı olduğunu bildirdi. 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Ankara Tabipler Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada dünyanın her gün yeni savaşlara tanık olduğu vurgulandı. Ağır ekonomik kriz geçiren Türkiye'nin ABD çıkarları doğrultusunda Irak'ta savaşa dahil edilmek istendiği öne sürülen açıklamada, "Biz hekimler barış istiyoruz. Hekimlik öldürmek değil yaşatma sanatıdır. Savaş yıkım, barış ise koruma ve yaratmadır. İnsanlığın özlemi savaşsız sömürüsüz bir dünya yaratmaktır" denildi. Uslu: Acilen barış
Hak-İş Genel Başkanı Sami Uslu da 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın bir kez daha barışa özlem duyduğunu belirterek, son aylarda Ortadoğu'da, Afganistan, Çeçenistan, Nahçivan ve birçok Afrika ülkesinde acilen barış istendiğini ve barışa özlem duyulduğunu bildirdi. Irak halkı üzerinde yaşatılan her an bombalanma tedirginliğinin Türkiye'yi de rahatsız ettiğini vurgulayan Uslu açıklamasında şunları kaydetti: "Barışın hem ülkemizde hem de tüm dünyada egemen kılınması, demokratikleşme ile insan hak ve özgürlüklerinin mikro düzeyden makro düzeye kadar insanların ve toplumların hayatlarına hakim kılınması ile sağlanacaktır. Ailesinde, okulunda, işyerinde barışı hakim kılabilen ve böylece iç huzurunu tesis eden bireyler, barışın da yaygınlaşmasına araç olacaktır."
BU RAKAMLARLA BARIŞ ÇOK ZOR...
1992-1995 yılları arasında devam eden Bosna-Hersek savaşında binlerce masum insan katledildi. Sırplar, çoluk çocuk demeden insanları kamplara topladı ve öldürdü. Her yıl 1 Eylül'de çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Barış Günü, Alman Ordusu'nun Hitler'in emriyle Polonya'yı işgal ederek 2. Dünya Savaşının başladığı günü temsil ediyor. 20. Yüzyıl'ı dehşet veren savaş ve katliamlarla geride bırakan dünya, 21. Yüzyıl'a da savaşlarla girdi. Geçtiğimiz yıl meydana gelen 11 Eylül saldırısından sonra ABD'nin birçok ülkeye savaş ilan etmesi sebebiyle dünya barışı hiç de yakın görünmüyor. Savaş rakamları ise korkunç boyutlarda:
Dünyanın çeşitli yerlerinde en az 100 milyon mayın döşenmiş bulunuyor. Onbinlerce çocuk yaşam boyu sakatlığa mahkum oldu. Bir mayının üretim maliyeti 3 dolar, imha edilmesi ise mayın başına 300 ile 1000 dolar arasında. Toplam üretim için 300.000.000 dolar harcandığı gözönüne alınırsa, etkisizleştirme için ise 30 milyar ile 100 milyar dolar arasında para harcamak gerekiyor. Oysa dünyadaki bütün çocukları eğitmek için önümüzdeki 10 yıl boyunca 7 milyar dolar yetiyor. 1.2 milyar insan sağlıklı ve üretken bir yaşam sürdüremiyor, bunun 600 bini 1 ile 5 yaş arası çocuklar. 600 milyon insan sağlık ve yaşamı tehdit eden koşullar altında, yaşarken, savaş tekelleri savaş kışkıtıcılığı yapmakta, dünya kaynaklarının büyük bölümü savaşa ayrılmaktadır. Türkiye'nin Güneydoğu'sunda 15 yıl devam eden şiddet ortamı, 35 bin insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. 3 bin 300 köy bu sebeple yakıldı, 5 milyon insan evlerini terketti. Yayla yasakları nedeniyle hayvancılık bitme noktasına geldi.
|
|