|
|
Rus firmaları Lukoil, Zarubezhneft ve Machinoimport'un, Irak'ın Batı Kurna-2 petrol üretim projesindeki hisselerini kaybedebilecekleri yolunda Irak tarafından birer mektup almaları üzerine, adı açıklanmayan bir Rus hükümet yetkilisi, İnterfaks'a açıklama yaptı. Irak tarafı, Rusya'nın, anlaşma ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediği için anlaşmanın iptal edilebileceği uyarısında bulunmuştu. Yetkili, "Irak'ın bu fikrini uygulamaya koyması, Rusya'nın da bu ülkeye karşı uluslararası alanda verdiği desteği çekmek zorunda kalmasına yol açabilir. Bu durumda Rusya'nın, varolan uluslararası koşullarda Irak'ı desteklemesinin en önemli nedenlerinden biri ortadan kalkar" dedi. Ülkelerin uluslararası alanda yalnızca ilkeleriyle değil, ekonomik ve diğer alanlardaki çıkarlarıyla da hareket ettiklerini belirten yetkili, "Saddam Hüseyin, Rusya'nın, kendisini herhangi bir durumda desteklemesi için, tek başına o kadar ilginç değil" şeklinde ağır sözler de kullandı. Rusya, Fransa'nın yanısıra Güvenlik Konseyi'nde Irak'ın en güçlü savunucularından. Güvenlik Konseyi'nde her iki ülkenin de kararı son derece önem taşıyor. Irak'ın petrol Bakanı Amir Raşit, dün yaptığı açıklamada, Rus Lukoil şirketinin sözleşmede belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmediğini dile getirdi.
İngiltere, Körfez'e asker gönderiyor
İngiltere'de yayımlanan The Times ve The Daily Telegraph gazeteleri, İngiliz hükümetinin olası bir Irak harekatı için Basra Körfezi'ne asker gönderme kararını 10 gün içinde alacağını iddia etti. Telegraph gazetesi, Savunma Bakanlığı yetkilileri ve komutanların Başbakan Tony Blair'e, "Körfez'e asker göndermek istiyorsanız, bunun kararını 10 gün içinde almalısınız, aksi takdirde gönderdiğiniz güç gecikmiş ve bütün tehdit unsurunu yitirmiş bir güç olur" uyarısında bulunduklarını yazdı. The Times Irak harekatının ise en geç Şubat ayında başlayacağı öne sürüldü. Irak muhalefeti Londra'da buluştu
Irak muhalefetini oluşturan 7 grup ve 100 bağımsız şahsiyet, Saddam'ın devrilmesinin ardından oluşturulacak yeni yönetimle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Londra'da biraraya geldi. ABD'nin devreye girmesi sonucu sağlanan uzlaşmayla, Iraklı muhaliflerin uzun süredir ertelenen toplantısı başladı. Irak muhalefetinde, kuzeydeki Kürt gruplar ile güneydeki Şiiler arasında temsil oranları üzerinde anlaşmazlıklar yaşanmıştı.
Aralarında bağımsızlar ve 50'den fazla partiden temsilcilerin de bulunduğu delegeler, 'Saddam Hüseyin sonrası Irak' konusunda vizyonlarını ortaya koyacak. Toplantıda, Türkmenler de 15 kişilik bir heyetle temsil ediliyor. Irak muhalefeti, Irak'a yönelik olası ABD operasyonu öncesinde, ortak bir politika geliştirme konusunda Washington yönetiminin gittikçe artan baskısıyla karşı karşıya bulunuyor. Bu arada, Irak'taki silah denetçilerinin şefi Hans Blix, bu ülkeden geçmişte ve şu anda kimyasal, biyolojik ve balistik füze programlarıyla ilgili çalışan bilim adamlarının listesini istedi.
|
|