T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Sır'rın Sırrı: Bir muhbir ve bir kardinal

Fransa, İtalya ile İsviçre'de 10 yıl hapis yattıktan sonra Türkiye'ye getirilen Oral Çelik, ''Sır'rın Sırrı'' adlı kitabında bir döneme ışık tutuyor.

Papa suikastı, Abdi İpekçi cinayeti ile uluslararası kaçakçılık olaylarına adı karışan, Fransa, İtalya ve İsviçre'de 10 yıl hapis yattıktan sonra Türkiye'ye getirilen Oral Çelik'in "Sır'rın Sırrı'' isimli kitabı yayınlandı. Kitapta Mehmet Ali Ağca'nın gazeteci Abdi İpekçi ile Papa'ya yönelik suikastı anlatılırken, Mehmet Ali Ağca, Oral Çelik ve Abdullah Çatlı'nın da ilişkilerine yer verildi.

Marmara Kıraathanesi

Oral Çelik, kitabında Abdi İpekçi cinayetinin ardından o dönemde İstanbul'un Beyazıt Meydanı'nda bulunan ve ülkücülerin sürekli gittikleri yer olan Marmara Kıraathanesi'ne takılan Mehmet Ali Ağca'nın bir ülkücünün ısrarlı ihbarı sonucu yakalandığını, daha sonra ise, Ağca'nın ülkücü olmamasına rağmen, ülkücülere maledildiği ve "sahip çıkılması gerekir'' düşüncesiyle yattığı hapisten kaçırıldığını anlattı.

Ağca'nın hapisten kaçırılışı

Abdi İpekçi cinayetinin ardından ihbarla yakalanan Mehmet Ali Ağca'nın o dönemde en güvenlikli yer olarak bilinen Askeri Cezaevi'nden kaçırıldığını vurgulayan Çelik, kitabında "Gizli bir güç onu sanki tereyağından kıl çeker gibi alıp götürmüştü demirparmaklıkların ardından. Aslında bu gizli gücün içinde kendi arkadaşları da vardı. O günlerde Katolik dünyasının ruhani lideri Polonya asıllı Papa 2. John Paul'un Türkiye'ye gelecek olması, bu planın çıkış noktasıydı'' şeklinde yorum yaptı.

Papa'ya suikast günü

Kitapta ayrıca, bütün bu listenin Ağca'ya verilmesinin esas olarak Papa'yı vurmaya ikna etmek için olduğu da vurgulanarak, milyonlarca Katolik'in ruhani lideri olan ve Hz. İsa'nın yeryüzündeki gölgesi olarak tanınan Papa'ya suikastın hazırlıklarının Fransız Kardinal Pecci ve gizli servis elemanlarının desteği ile 13 Mayıs 1981 günü St. Pierre Meydanı'nda olanca kalabalığın arasında Ağca tarafından gerçekleştirildiği anlatılıyor.

Bu suikastın Kardinal Pecci ve arkadaşları için bir sevinç olduğu görüşünün de yer aldığı kitapta, cinayetin ardından, Ağca'nın yakalanması ve cezaevi günlerine de değiniliyor. Ağca'nın yakalandıktan sonra öldürülmekten korktuğunun da anlatıldığı "Sır'rın Sırrı'' isimli kitapta, Oral Çelik, olayı aydınlatmaya çalışan gizli servis "SİSMİ'' elemanlarının aslında olayı aydınlatmaya değil, ört-bas etmeye çalıştığını ifade ederek, "Bunun için soruşturmayı hızla tamamlayıp, suikastçıyı bir an önce mahkemeye sevketmeleri gerekiyordu. Bunu da yaptılar. SİSMİ'nin kurt istihbaratçılarının keyfi yerindeydi. Herşey, tahmin ettiklerinden iyi yürümüştü. Suikastçı tam yedi defa ifade vermişti, hiçbiri, diğerini tutmuyordu'' sözlerine yer verildi.

Ağca'nın ifadesi

Ağca'nın, Papa suikastının ardından tutuklu kaldığı Roma'dan Abdi İpekçi cinayeti ile ilgili verdiği ifadeye de değinilen "Sır'rın Sırrı'nda, Ağca'nın ilk ifadesinde İpekçi'yi kendisinin öldürdüğünü söylediği, 9 Şubat 1983 yılında bir gazeteci ile yaptığı ropörtajda ise, İpekçi'yi Oral Çelik'in öldürdüğü beyanında bulunduğu ve daha sonra ise İpekçi'yi Yalçın Özbay'ın öldürdüğünü söyleyerek çelişkili ifadeler verdiği anlatılıyor. Kitabın son bölümünde de, Oral Çelik hakkında açılan davaların örneklerine yer veriliyor.

Ağca'nın ölüm listesi

Mehmet Ali Ağca'nın Papa'ya suikast öncesi Abdullah Çatlı ile kendisine bu suikastı gerçekleştireceğini söylediğini, ancak buna sadece gülüp geçtiklerini de anlatan Çelik, "Santos'' lakabıyla tabir ettiği Mehmet Ali Ağca'nın, Çatlı ve kendisiyle bulunduğunda ilk iş olarak öldürülecek kişilerin listesini gösterdiğini, listenin içinde Kraliçe Elizabeth'ten Kurt Waldheim'a, hatta Cezayır lideri Burgiba'ya kadar birçok ünlü ismin yer aldığını kaydetti.

  • HASAN TAŞKIN / İSTANBUL



  • 11 Ağustos 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED