YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Filler'e ve mayınlara
DİKKAT!


Birbirinden çok farklı karakterlerin ve hikâyelerin olayların akışı içinde bir noktada kesiştiği Filler ve Çimen'de tesadüfler zinciri gerçeğin aslında görünen ve gösterilenden çok farklı olduğunun, siyasetin ve siyasetçinin ikiyüzlülüğünün açık edilmesiyle başlıyor.


Filler oynaşırken olan çimenlereolur" sözünden esinlenen Filler ve Çimen, yukarılarda bir yerlerde kıyasıya, acımasızca süre giden iktidar mücadelesi sırasında hayalleri, beklentileri, umutları heba olan sıradan insanların, yani bizim hikâyemizi anlatıyor.

Geçen yıl Altın Portakal Film Festivali'nden en çok ödülle dönen ve yılın en iyilerinden biri olan filmin yapımı bile tekbaşına umut vermeye yetiyor. Çünkü eldeğmedik bir konuyu ilk kez cesaretle beyaz perdeye taşımayı deniyor. "Burada çok kötü şeyler olduğunu" haykıran üniformalı bir polise karşılık temiz kalabilmeyi başaran genç bir yüzle umuda işaret ediyor.

Mucizeye yer var

Yaşanan kaosa ve ahlaki erozyona rağmen umutlu olmak gerektiğini kötülerin arasında bütün masumiyetiyle dolaşan Havva'nın kişiliğinde sembolleştiren filmde genç kızın çalıştığı silgi fabrikasının adının 'mucize'oluşu, kazağının 'yeşil' rengi, hiçbir müdahale kabule tmeyen ve sonucu asla kestirilemeyen ebru sanatına merak salıp, yapılması mümkün olmayan koşullarda ebru yapmakta ısrar edişi, Hızır aleyhisselam figürüne göndermeler yapılması tesadüfi gibi görünsede asla tesadüf değil... Tesadüfler zinciri ise gerçeğin aslındag örünen ve gösterilenden çok farklı olduğunun, siyasetin vesiyasetçinin iki yüzlülüğünün açık edilmesiyle başlıyor.

Filler oynaşınca...

Devletin Haber Alma Örgütü, Bakan Aziz Bebek'i gizli kameraya alınmış görüntülerini basına sızdırmakla tehdit ederek istifaya zorlar. Haber Alma Örgütü'yle iktidar mücadelesine giren Bakan, kendi adına çalışan tetikçi Camoka'ya Haber Alma Örgütü'nün adamını öldürtür. Daha da ileri giderek Haber Alma Örgütü Müsteşarı Egemen Terzi'nin aracına uyuşturucu ve Kürt liderlerle çekilmiş fotoğraflarını koyarak Terzi aleyhine bir karalama kampanyası başlatır.

Terzi hakkında basına bilgi vermek de yine Camoka'ya düşer. Özel bir birlikte gizli görev yapan ancak işlediği suçlar yüzünden devletçe aranan Camoka, aynı zamanda bütün kirli ilişkilerinde odağındaki isimdir.

Camoka'nın görevlerinden biri de Bakan'ı iktidara taşıyan uyuşturucu taciri ama aynı zamanda son derece itibarlı ve saygın işadamı Sabit'in Bakan'a yaptığı rutin ödemeleri teslim almaktır. İşadamı görüntüsünün altında aslında mafyanın liderliğini yapan Sabit, göz koyduğu bir otel ve kumarhaneyi satın almak için otel sahibini öldürtmekten çekinmeyecek kadarda acımasızdır.

Öte yandan kendisine verili görevle yetinmeyip işi büyütmeye karar veren Camoka, Sabit'ten aldığı paralarla Kolombiya'dan yüklü miktarda kokain getirmenin hesaplarını yapmaktadır.

Herkesin bir mayını var

Yeni bir seçim dönemine girilirken Sabit'ten gelecek paraya ihtiyacı olan Bakan Aziz Bebek, ödemelerin gecikmesi üzerine Sabit'i sıkıştırır. Ödemeyi yaptığını söyleyen Sabit'e karşılık Camoka teslimatın gerçekleşmediğini söyler. Bakan tarafları yüzleştirmeye karar verir ancak Bakan'a güvenmeyen Sabit, Haberalma Örgütü Müsteşarı Egemen Terzi'ye giderek can güvenliğinin tehlikede olduğunu, örgütün kendisini korumasına karşılık Bakan'la ilgili bildiklerini anlatacağını söyler. Sabit, korunma talebini bir kez de Örgüt'ün kameralarına tekrarlar. Ve çok geçmeden korktuğu başına gelir. Bütün bu kirli ilişkilerle hiçbir ilgisi olmayan ancak tamamen tesadüf eseri bu çarkın dişlileri arasına sıkışan genç maratoncu Havva'nın tek isteği ise Avrasya Maratonu'nda büyük ödülü kazanıp Güneydoğu'daki savaştabir mayına basarak sakat kalan erkek kardeşini tedavi ettirmektir. Çalıştığı silgi fabrikasından kazandığı paraya ek olarak lüks bir otelden yemek yardımı alan Havva'nın her gün yemek aldığı otel ve koşu yaptığı sahil bandı ise genç kızın hayatını altüst eden tesadüflerin başlangıç noktasıdır. Ağabeyinin sürekli tekrarladığı gibi "herkesin bir mayını vardır" ve Havva'nın mayını da masum bir aşkla bağlandığı otel sahibinin oğlu Devrim'dir.




Kağıda basmak için tıklayın.

Kediden başka şey çizmiyor
Sadece kedi figürü üzerine çalışan genç ressam Selin Işın'ın ikinci kişisel sergisi, Başak Sigorta Sanat Galerisi'nde devam ediyor. Kendisini "kedilerin ressamı" olarak betimleyen Selin Işın, "içinde yaşattığı iki karşıt kişiliğin birlikteliğini" en iyi "kedi" sembolü ile ifade edebildiğini düşünüyor. "Evde sahibinin yüzüne çocuk gözüyle bakan kedi, kapı açılır açılmaz kendi kendine yeten bir yaratığa dönüşerek dışarı fırlıyor. Bu, olmak zorunda kaldığım 'ben' ve gerçekte 'kim' olduğum arasındaki çelişkiyi çok güzel yansıtıyor" diyor. Resmettiği kedilerdeki "ortak yüz ifadesi" ile "insanların birbirine olan benzerliği"ne dikkati çeken Işın, insanları birleştiren öğelerin "biraz hüzün, biraz heyecan, biraz merak" olduğunu söylüyor. "Bir tekir kedinin haylazlığı, kara kedinin asiliği, sarman kedinin sevecenliği yaşamımdaki insanlarla örtüşüyor" diyen Işın, hayatında kayda değer bulduğu her ayrıntıyı, masalsı bir anlatımla tuvale aktarıyor. Işın, kanatlanıp uçan, kirazlı atletler giyen değişik kedi motifleriyle "hiçbir mesaj kaygısı taşımadan" sadece kendini anlatıyor. Sanatçı, resimlerini kaleme aldığı masallarla birleştirerek oluşturacağı kitap ile de çocuklara ulaşmayı hedefliyor. Sergi 23 Ocak'a kadar açık kalacak.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...