T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Pişkinsüt'e 'İşkence'

DSP'de Ecevit'e karşı aday olan Sema Pişkinsüt, önce kapıda arandı, sonra da kurultayda konuşma hakkı verilmedi. Pişkinsüt'ün oğlu Yücel Pişkinsüt ise VİP girişinde DSP'lilerce tartaklandı

DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit'in karşısına genel başkan adayı olarak çıkan Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt kurultayda konuşturulmadı. Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı sırasında işkenceye dikkat çeken ve polis karakolunda bulduğu "filistin askısı"nı TBMM'de kamuoyuna gösteren Pişkinsüt, DSP Kurultayı'nda adeta 'filistin askısı'na alındı.

Salona girişinde üstü aranan Pişkinsüt buna tepki gösterdi. Bu arada, annesini takip eden Sema Pişkinsüt'ün oğlu Yücel Pişkinsüt de, VIP salonu önünde bazı DSP'liler tarafından tartaklandı.

Yapamadığı konuşma

Bülent Ecevit'in kurultay açış konuşmasından sonra Başkanlık Divanı'na giderek konuşma talep eden Sema Pişkinsüt, söz hakkı verilmeyince hükümet komiserine giderek bu durumun tutanaklara geçilmesini istedi.

Delegelerin, Pişkinsüt'ün konuşmaması yönünde oy kullanmaları üzerine, tribünlerde bulunan partililer, Pişkinsüt'ün konuşma isteğine destek vererek "Salon istiyor" diyerek, karara tepki gösterdiler.

DSP Aydın Milletvekili Sema Pişküsüt, kongre salonunda kendisine konuşma hakkı verilmesi durumunda şu konuşmayı yapacaktı: "Hükümetin büyük ortağı olarak bunları hükümet programına da yazmıştık. Dört yıldır azınlık hükümeti ya da koalisyon biçiminde iktidar olduk. Halkın bu konuma gelmesinde büyük siyasi sorumluluğumuz var. Aradan bu kadar yıl geçtikten sonra hiç kimse içinde bulunduğumuz bu durumu geçmişten aldığımızı kötü mirasla açıklayamaz. Türkiye'nin iyi yönetilmediği son derece açık. Gelişmiş demokrasilerde başarısızlıkların siyasi bedelleri vardır. Ama hiç bir şey olmamış gibi yolumuza devam etmek istiyoruz. Başarısız olmuş bakanlarımızı bile görevde tutmaya devam ediyruz."

İhraç hazırlığı

Sema Pişkinsüt'ün sunduğu listeleri kabul etmeyen Başkanlık Divanı, daha sonra bir açıklama yaparak Pişkinsüt'ün listesinde yer alıp da adaylığının devam etmesini isteyenlerin bu hakkını kullanabileceğini söyledi,

DSP yönetiminin bu uygulaması "Pişkinsüt'ün listesinde kalmakta ısrar eden delege ve üyeleri tesbit ederek ihraç yolunu kullanmaya hazırlanıyor" şeklinde değerlendirildi.

Kutlucan'a da söz yok

Diğer aday Ertan Kutlucan da, başkanlık divanına dilekçesini verdikten sonra DSP delegeleri ve görevliler tarafından salondan atılmak istendi. Divan Başkanı Ramazan Gürsoy, Kutlucan'ın DSP üyeliğinin bulunmadığını belirterek, dilekçesini kabul etmedi.

Kutlucan "Ecevit'ler el ele vererek bu partiyi batırmıştır. Ben 1995'de milletvekili adayıydım, bu partinin 16 yıllık üyesiyim. Divana verilen listeler gerçek üye listeleri değildi. Taban partiyi, Özkan'ın şapka partisi olmaktan çıkarıp, gerçek DSP'lilere verecek. Kongre Ecevit ve marabalarına hayırlı olsun" diyerek salonu terketti.

Budak: Ecevit'le ayrıldık

Pişkinsüt'ün Parti Meclisi listesinde yer alan İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, gelişmelere sert tepki gösterdi. Budak, "Ecevit'in 1971'de İnönü ile görüş ayrılığı vardı, bizim de şimdi kendisiyle var. Ben kendisine 'bu kadrolarla bir yere varılmaz' dedim. Emeğin temsilcisi bir milletvekiline bile kongrede 10 dakika konuşma imkanı verilmiyor" dedi.

Budak, "Kongreden sonra kopmalar olur mu?" sorusuna, "Niye olsun. DSP kimsenin malı değil" diye cevap verdi.

 
Ecevit: Bizden iyisi yok
Ecevit, çekilen sıkıntılara karşın, ufukta kendileri kadar uyumlu ve güven verici bir hükümet görülmediğini savundu.
14 milyar da uçacak
FP lideri Kutan, "hükümet üstü" diye nitelediği Devlet Bakanı Kemal Derviş'in "buldum" dediği 14 milyar dolarlık kaynağın da yine batık bankalara ve faiz borçlarına gideceğini söyledi
Halkın refahı için ant içti
Partisine katılımlarla moral bulan DYP lideri Çiller, "Erken bir seçimle iktidara gelirsek halkı refaha kavuşturmaya burada ant içiyorum" dedi.
ANAP'tan 'kısas' takibi
Ersümer'in istifasının ardından ANAP, siyasi kısas peşinde. ANAP'lılar, MHP'li Bayındırlık, Ulaştırma ve Tarım Bakanlığı faaliyetlerini mercek altına aldı
Keçiören CHP'de istifalar
CHP Keçiören İlçe Teşkilatı'ndan bazı üyeler istifa etti. İstifa edenler adına ortak basın açıklaması yapan Celalettin Koç, ilçe teşkilatından dün "1500 kişinin ayrıldığını" ileri sürdü. Koç, "mevcut yönetimin 18 Nisan 1999 seçimlerinde halk nezdinde cezalandırıldığını, ancak bu yenilgi hiç olmamış gibi parti ideolojisinin hiçe sayıldığını" savundu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın büyük bir yanılgı içinde olduğunu öne süren Koç, "CHP, sağ bir ideolojiye kaydırılmak istenmektedir. Yeni yönetim, parti içindeki hakimiyetini pekiştirmek için her türlü hukuksuzluğu uygulamıştır" diye konuştu. Koç, "18 Nisan seçimlerinden sonra partide başlatılan yapısal değişikliklerin bıçak gibi kesildiğini" ifade ederek, "Bizler ulu önder Atatürk'ün emanet ettiği CHP'sine, altı okuna ve evrensel sol değerlere sonuna kadar sahip çıkacağız" dedi.

30 Nisan 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED