T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Üniversiteler açılıyor

Üniversiteler gelecek haftadan itibaren açılmaya başlıyor. Harç ücretlerinin geç belirlenmesi bankaların önünde uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu.

Üniversiteler gelecek haftadan itibaren açılmaya başlıyor. Derslerin başlayacağı tarih ile açılış töreni yapılacak tarihler farklı olduğu için, öğrenciler derslerin başlayacağı günü, bağlı oldukları fakültelerden öğrenecekler. Üniversitelerin resmi açılış tarihleri şöyle: "Ankara ile Ortadoğu Teknik üniversiteleri 17 Eylül, İstanbul Teknik, Süleyman Demirel, Trakya, Uludağ, Ondokuz Mayıs, Fırat, Çankaya, Balıkesir, Adnan Menderes, Afyon Kocatepe üniversiteleri 24 Eylül, Dokuz Eylül Üniversitesi 26 Eylül, Ege Üniversitesi 2 Ekim, Yıldız Teknik, Marmara, Çukurova, Zonguldak Karaelmas, Kırıkkale, Karadeniz Teknik, Kafkas, İstanbul Kültür, Çukurova, Akdeniz, Abant İzzet Baysal, Sakarya üniversiteleri 1 Ekim, Mustafa Kemal Üniversitesi 3 Ekim, İstanbul ve Selçuk üniversiteleri 4 Ekim, Işık Üniversitesi 5 Ekim, Atılım, Çağ, Dicle, Doğuş, Niğde, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Mimar Sinan üniversiteleri 8 Ekim ile Sabancı Üniversitesi 13 Ekim." Diğer üniversitelerin resmi açılış tarihleri henüz belirlenmedi.

Kayıt maratonu sürüyor

Devlet, vakıf, KKTC ve yurtdışındaki üniversitelerin örgün lisans (4 yıllık) programları için 181 bin 246, örgün ön lisans (2 yıllık) programları için 127 bin 57 olmak üzere toplam 308 bin 803 öğrencinin 13 Eylül'de başlayan kayıt maratonu sürüyor. Kayıt işlemleri, 19 Eylül'e kadar devam edecek. Kayıtların bir hafta ile sınırlı tutulması, işlem yapılan standların önünde uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor. Öğrenciler için işin en çileli bölümünü ise bankaların önünde uzayan harç kuyrukları oluşturuyor.

Yetkililer, öğrencilere kayıt için gelmeden önce harçlarını yatırmalarını önerdiklerini ancak Bakanlar Kurulu'nun harç tutarını kayıtlardan 2 gün önce açıklaması nedeniyle banka önlerinde yığılmaların yaşandığını söylediler. Yetkililer, üniversitelerin inisiyatifine bırakılan yüzde 20 oranındaki artırımı hesaplamanın ve öğrencilere göre meblağ belirlemenin de zamanı iyice daralttığını kaydettiler. Bu arada, türbanlı öğrencilerin kayıt işlemlerinin yapılmadığı ve okul girişlerine YÖK'ün kılık kıyafet uygulamasına yönelik yazılı uyarılarının asıldığı görüldü

 
Hukuk'u kazandı ama okuyamayacak
Liseyi birincilikle bitiren Göreleli Ümit Yılmaz, okumaya hak kazandığı Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne, maddi imkansızlıklar nedeniyle kayıt yaptıramıyor
Yüksek lisans ücretleri 300 milyon
YÖK, üniversitelerdeki ikinci öğretim yüksek lisans ücretini 300 milyon lira olarak belirledi. YÖK Kanunu uyarınca ikinci lisansüstü eğitim ücretini belirleme yetkisine sahip olan YÖK, 2001-2002 eğitim-öğretim yılı ücretlerini saptadı. 1998-1999 eğitim-öğretim yılından önce ikinci öğretim yüksek lisans eğitimine başlayıp halen lisansüstü eğitim yapmakta olanlardan 2001-2002 yılı ikinci öğretim ücretlerinin 300 milyon lira olarak alınması kararlaştırıldı. 1998-1999 ve müteakip eğitimine başlayan öğrencilerin eğitim ücretlerinin üniversitelerden gelecek teklifler üzerine belirlenmesine karar verildi.
16 Eylül 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED