T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Fevzi Paşa öldürüldü mü?

Her ay tarihin tozlu raflarında unutulan ilginç konuları gün yüzüne çıkarmasıyla tanınan Tarih ve Düşünce Dergisi, bu ayki sayısında İstiklal Savaşı'nın ünlü paşası Mareşal Fevzi Çakmak'ın şaibeli ölümünü masaya yatırıyor.

Tarih ve Düşünce Dergisi bu sayısında da okunmaya değer dosya konularıyla okurlarının karşısına çıkıyor. Levent Elpen 'Afganistan'ın Dar Geçitleri' adlı yazısında 11 Eylül saldırısıyla yeniden gündeme gelen Afganistan dramını ve saldırıların perde arkasını analiz ederken Ahmet Sarbay, Batılılar'ın kolektif hafızasında korkulu rüyalara neden olan kıyamet senaryolarının ünlü yazarı Nostradamus'un hayatını yazıyor.

Ahmet Şimşirgil saray cariyelerin öyküsünü, Dursun Gürlek, gelmiş geçmiş en iyi İslam tarihçileri arasında yer alan Mükrimin Halil Yınanç'ın portresini çiziyor. Dergideki diğer ilginç konu başlıkları arasında ABD'yi farklı bir dünya kılan gökdelenler, Afganistan'ın komünist kanaat önderleri, ABD'nin Afganistan'da yürüteceği askeri taktikler işleniyor.

Paşa 'Nakşibendi' değildi

Levon Panos Dabağyan'ın Mareşal Fevzi Çakmak'ın ölümüyle ilgili dosyası, yakın tarihimize dair bilgilerimizi yeniden sorgulamamıza neden olacak türden. Ünlü kumandanın ölümünün şaibeli olduğunu hatırlatan Dabağyan, yazısında, Paşa'nın bir suikasta kurban gittiği ihtimalinin yüksek olduğunu vurguluyor.

Üzeyir Garih cinayetiyle gündeme gelen merhum Mareşal'in hayatının hiçbir döneminde 'Nakşibendi' tarikatına girmediğini söyleyen Dabağyan, Paşa'nın dedesinin ve babasının Kadiri tarikatına mensup olduğunu fakat kendisinin hiçbir tarikata girmeyi düşünmediğini belirtiyor.

Dabağyan, 1876 yılında İstanbul Boğaziçi'nde Anadolukavağı köyünde Çakmakoğlu Ali Bey'in çocuğu olarak dünyaya gelen Mareşal Fevzi Çakmak'ın, Eyüp Mezarlığı'na gömülme isteğini, onun çok sevdiği dedesi ve kızının aynı mezarlıkta bulunmasına bağlıyor. Dabağyan'ın yazısında geniş yer ayırdığı, merhum Fevzi Çakmak'ın sürekli yanında bulunan eşi Fıtnat Çakmak'ın 1966 yılında İzmir Hüryol Gazetesi'ne verdiği demeçle ilgili bölüm, dosyanın en can alıcı kısmını oluşturuyor.

CHP PAŞA'YI RAKİP GÖRÜYORDU

Hüryol Gazetesi'ne 1966 yılının Eylül ayında verdiği demeçte, Paşa'nın soğuk algınlığı yüzünden hastalandığını ve doktorların amaliyat teşhisi koyması üzerine Mareşal'in hastaneye yatırıldığını belirten Fıtnat Hanım, amaliyattan bir gün önce hiç tanımadıkları bir doktorun ortaya çıktığını ve işi punduna getirip Paşa'yı onun ameliyat ettiğini söylüyor. Daha sonra aynı doktorun kendisine başvurup Ankara'daki hükümetin, hastane masraflarını karşılamakta zorlanan Maraşal'e yardım elini uzatmak istediğini ve bunun karşılığında bir apartman ve bir miktar da para vermek istediğini söylediğini aktaran Fıtnat Hanım, bu tekliften kuşkulandığını gizlemiyor: "...Hükümet bir mareşaline yardım etmek istiyorsa her halde bir apartman vermezdi. Eğer tedavisini yaptırmak istiyorlarsa o başkaydı. Oysa apartman teklif ediliyordu. Bu apartman neye karşılık olacaktı?... Mesele çok geçmeden anlaşıldı. Çok partili devreye girişimizin bütün haraketliliğini yaşıyorduk...Gençler devamlı olarak Mareşal'i evde ziyaret ediyorlardı. Paşa Cumhuriyet Halk Partisi karşısında kuvvetli bir muhalefet lideriydi.

Siyasi rüşvet teklifi

Doktor Fevzi Taner, bana apartmanı, Mareşal'i siyasetten çekmeyi temin edebilmek için rüşvet olarak teklif ediyordu!.." Daha sonra Paşa'ın ikinci bir amaliyat geçirmek zorunda kaldığını belirten Fıtnat Çakmak, ikinci amaliyatı da aynı doktorun yaptığını ve gerekli kan fazlasıyla mevcut olduğu halde doktorun Ankara'dan getirttiği kanları Paşa'ya verdirttiğini söylüyor. Mareşal'in ikinci amaliyat sırasında hiç tanımadığı iki hastane görevlisi tarafından markaja alındığını ve bu kişilerin ölümünden önce ona son müdahaleyi yaptıklarını söyleyen Fıtnat Hanım, Mareşal Fevzi Çakmak'ın sapasağlamken son müdahalenin hemen ardından hayata gözlerini kapadığını iddia ediyor ve Hüryol Gazetesi'ne verdiği demeçte ilginç bir de not ekliyor: "Bize 'rüşvet teklif eden' ve serumu yaptıran Doktor Fevzi Taner bir hafta sonra Ankara'dan son model siyah bir arabayla döndü. O doktorun cenazesi de bu arabayla bir yıl sonra kaldırıldı." (Tel:0212-511 75 00)

 
Balkan müziği kendini buluyor
Son yılarda Balkan müziği üzerine yapılan çalışmaların sayısı gittikçe arttı.
Orhan Kemal'in adı kütüphanede yaşayacak
Kültür Bakanlığı, Türkiye'nin en büyük halk kütüphanesi olan İstanbul İl Halk Kütüphanesi'ne yazar Orhan Kemal'in adını verdi. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın, Orhan Kemal Müzesi'nin 12 Ekim'deki açılışı sırasında, İstanbul'da bir halk kütüphanesine Orhan Kemal adının verileceğini açıkladığı hatırlatıldı. Bunun üzerine, Beyazıt'ta İstanbul Üniversitesi'nin karşısında bulunan ve 1470'li yıllarda yaptırılmış Simkeşhane binasında hizmet veren İstanbul İl Halk Kütüphanesi'ne, ünlü öykü ve roman yazarı Orhan Kemal'in adının verilmesinin kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, "Ordu Caddesi No: 33 Beyazıt adresinde okuyucularını bekleyen Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi, yeni adıyla hizmetini sürdürecek" denildi.
MAVİ, EFLATUN VE YEŞİL...
Ressam Esin Kuseyri'nin resim sergisi Tekel Sanat Galerisi'nde devam ediyor. Ağırlıkla figüratif ve portre çalışmaları yapan sanatçının bu sergisinde, sık sık kullandığı mavi, eflatun ve yeşilin dinlendirici renklerinden yararlanarak çizdiği kadın portreleri ve çiçekler üzerinde yaptığı denemeler yer alıyor. 1982 yılında Seniye Fenmen'le çalışarak resme başlayan sanatçı, 1985 yılında Nesibe Türkömer'le emay çalışmaları yaptı. 1989 yılına kadar Yorumcular Atölyesi'nde resim çalışmalarına devam ederek atölye sergilerine katılan Kuseyri, çalışmalarını 90'lı yılların başında Orhan Taylan Atölyesi'ne geçerek sürdürdü. Sergi1 Kasım'a kadar görülebilecek. (0212-533 19 00)
29 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED