|
|
Su baskınlarının sağlığımızı da tehdit ettiğine dikkat çeken aile hekimlerinden Dr. Fatih Aydın, hastalığa davetiye çıkarmamak için hijyenik özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Binaların üçüncü katına kadar tırmanan yağmur suları, evlerin balkonlarında mahsur kalan insanlar, dükkanlarının önünde biriken suları kovalarla boşaltmaya çalışan işyeri sahipleri, pantolonlarını sıvayıp çıplak ayakla yolun kaşısına geçmek isteyen çocuklar... Bu görüntülere, son günlerde yağan yağmurların, altyapı sorunları nedeniyle bazı bölgelerde birikerek, su baskınlarına neden olmasıyla sıkça rastlıyoruz. Özel Okmeydanı Hastanesi Aile Hekimi Dr. Fatih Aydın, yağmur sularının, sadece evlerimizi değil, sağlığımızı da tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Suları kaynatarak kullanın Alt yapının yetersizliği nedeniyle meydana gelen sel sularının, kanalizasyon ve içme sularıyla birbirine karışmasının büyük bir tehlike doğurduğuna dikkat çeken Dr. Aydın, hepatit A, norvalk virüs, giardia, salmonella, ecoli gibi suyla yayılabilen hastalıkların en çok ishallere neden olduğunu anlatıyor. Halkın, özellikle böyle günlerde hijyene özen göstermesi gerektiğinin altını çizen Dr. Aydın, "Yemekte ve içmekte kullanılan bütün sular mümkün olduğunca kaynatılarak kullanılmalıdır. Eller, her fırsatta sabunla yıkanmalı" dedi. Dikkat edilecek hususlar
Suyla yayılabilen hastalıklar arasında bazı mikroorganizmaların (hepatit A, Norvalk virüs, giardia, salmonella, e.coli vb) yol açtığı ishaller en sık karşılaşılan sorunlardır. Riskin yüksek olduğu bölgelerde halkın hijyene daha çok dikkat etmelidir. Mümkün olduğu kadar yemek ve içmekte kullanılan sular kaynatılmalıdır. Eller, her yemekten önce ve her fırsatta sabunla yıkanmalı. İshali olan hastanın, kullandığı tuvaletler, çamaşır ve eşyalar dezenfekte edilmeli. İshali olan hastalar, sıvı kaybettikleri için bol su almalı. n Fabrikaların çok olduğu bölgelerde yaşayanlar. hijyen konusunda çok daha dikkatli olmalı.
|
|