YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


Altın Portakal kanatlandı

1-5 Ekim tarihleri arasında yapılacak 37. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin programı açıklandı. Ana teması "barış" olan festivalde bu yıl kardeşlik ve sevginin altı çizilecek.

Türkiye'nin sinemada en büyük ve uzun soluklu organizasyonu Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bu yılki içeriği yapılan bir basın toplantısıyla tanıtıldı. 1-5 Ekim tarihleri arasında 37.'si gerçekleşecek festivalin tanıtım toplantısına, Antalya Büyükşehir Belediye ve Antalya Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Dr. Bekir Kumbul, Antalya Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Göksel Kumsal, sanatçı Aykut Oray, SODER Yönetim Kurulu Başkanı sanatçı Selda Alkor ve yönetmen Yılmaz Atadeniz'in yanı sıra sinema oyuncuları da katıldı.

Ana teması genelde "dünya barışı", özelde ise "Türk&Yunan dostluğu" olan festivalde 'uzlaşı kültürü'nün yerleşmesine katkıda bulunmak hedefleniyor.

Barış buluşturacak

Dostluk, kardeşlik, sevgi ve saygının tüm insanlığın paylaştığı değerler olması amaçlanan festivale, yerli ve yabancı parlementerler katılacak. Türk ve Yunan 4 kadın parlementerin temelini attığı "Barış Girişimi" üyeleri, Afrika Barış Kadınları Birliği Başkanı Safiye Kaddafi, büyükelçiler, konsoloslar, bilim adamları, sanatçıların katılacağı festival töreninde, tüm dünyaya "Sonsuza Kadar Barış" sözü verilecek. Manavgat Şelalesi'nde zeytin ve portakal dallarının süslediği "Yaşasın Barış" çelengi suya bırakılarak "Barış'ın önce Akdeniz'i sonra da tüm dünyayı kuşatması" sembolize edilecek.

Nostalji de yapılacak

Festivalde bu yıl diğer yıllardan farklı uygulamalar da yapılacak. 1 Ekim'de gerçekleşecek barış ve dostluk kortejinin bu seneki 4 km yerine uzunluğu 8.5 km olacak. Önceki yıllarda kentin 15 yerinde konuşlanan açıkhava sinemalarının sayısı bu yıl arttırılacak ve tahta sandalyeli, nostaljik bir ortamda izleyiciler filmlerini izleyecekler. Film gösterimleri, açık hava sinemalarında, Tük Sineması'na emek vermiş çocuk oyuncuların katılımıyla gerçekleşecek. Bu yıl önceki senelerden farklı olarak, Türvak'ın seçtiği 15 kişilik halk özel jurisi, gösterimdeki filmleri seyredecek ve değerlendirmeye aldığı filmleri ödüllendirecek. Yarışmada ödül alacak filmlere yaklaşık 40 milyar TL ödül verilecek.

10 film yarışacak

Festivalde 10 film yarışacak, filmler kentin 5 sinema salonunda günde 5 seans olarak gösterilecek. Yarışma filmleri; Acı Gönül, Eylül Fırtınası, Güle Güle, Oyun Bozan, Melekler Evi, Abuzer Kadayıf, Gölge Aşıklar, Renkli Türkçe, Filler ve Çimen ve Ağaçlar Ayakta Ölür. 3 Ekim'de Yılmaz Güney'le ilgili bir panel düzenlenecek. Geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Kemal Sunal'la ilgili bir belgesel gösterilecek. Sanatçı Berhan Şimşek'in sunacağı panale, Yılmaz Atadeniz (yönetmen), Melike Demirağ, Yılmaz Duru (yönetmen), Bülent Oran, Nejat Saydam (yönetmen) ve Osman Şahin konuşmacı olarak katılacaklar. Festivalde bu yıl Filiz Akın, Orhan Aksoy, Ekrem Bora, Orhan Günşıray, Kadir İnanır, Zülfi Livaneli ve Sümer Tilmaç'a Yaşam Boyu Onur Ödülleri verilecek.

Havva Setenay İLHAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Ann Chamberlın yalan söylüyor
Tarih ve Düşünce'nin bu sayısında Ann Chamberlın'ın satış rekorları kıran üç ciltlik "Safiye Sultan" adlı romanı ve Safiye Sultan'ın şahsında kitapta anlatılan devirde Osmanlı kültürü ve Osmanlı aile yapısı, gelenekleri mercek altına alınıyor. Ahmet Şimşirgil'in "Nesini Düzeltelim", Mahmut Nef'inin "Mısır'da Türk Camiileri-Safiye Sultan Camii", Zeki Bulduk'un "Aslında En Kötü Oryantalistler..." başlıklı yazıları, romandaki çarpıcı hataları ve yanlış tarihsel verileri kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Aytekin Akay, Safiye Sultan'ın çok satmasının nedenlerini Beşir Ayvazoğlu, Mario Levi, Hilmi Yavuz, Murat Bardakçı, Mustafa Armağan, Prof. Dr. İnci Enginün ve Ahmet Kekeç gibi aydınlara soruyor. Levent Elpen, Ann Chamberlın ile harem üzerine kısa bir röportaj yapıyor. (Tel: 0212- 511 75 00)
'Kırk Yaş Şarkıları' başladı
Kaşgar'ın son sayısında, usta hikayecimiz Rasim Özdenören'in "Toz" adlı öyküsü, Cahit Koytak'ın Kaşgar'ın önümüzdeki sayılarında da devam edecek olan "Kırk Yaş Şarkıları" adlı uzun şiiri, Ali Kahraman'ın Sezai Karakoç'un toplu şiirler kitabı "Gün Doğmadan" üzerine yorumu ve Nuray Mert-Beşir Ayvazoğlu polemiğinin son safhası yer alıyor. Beşir Ayvazoğlu'nun Ahmet Haşim'in eserlerini değerlendirdiği yazısı ile Tevfik El-Hakim'in "Meleklerin Duası" adlı tiyotro oyununun çevirisi de bulunuyor. Uzun yıllar susmayı tercih eden Ali Özkavaf ve Ömer Say Kaşgar'ın bu sayısına yazılarıyla katılıyorlar. Kâmil Öztürk, Emre Ayvaz, M. Sabri Kaz öyküleriyle, Mehmet Ocaktan "Son Şehrezat", Akif Kuruçay "Ruhun Kadın Şarkısı" şiiriyle Kaşgar'ın son sayısında. (Tel: 0212-513 77 26)


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...