Ayakkabı da krize girdi
Ayakkabıda ithalat oranının yüzde 30'a yükseldiğini belirten İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, bu durumun yerli üretimini krize soktuğunu söyledi.
İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, ayakkabı üretiminin bu yıl yüzde 40 oranında düştüğünü söyledi. Güzel, yaptığı açıklamada, ekonomideki istikrarsızlığın ve ithalat artışının zayıf bir sektör olan ayakkabıcılığı krize soktuğunu belirterek, ayakkabı üreticisinin sorunlarının hızla arttığını kaydetti.
Krizin özellikle son iki yılda etkisini gösterdiğini dile getiren Güzel, hammadesinin büyük bir bölümü dışardan sağlanan ayakkabının maliyetindeki artışa dikkati çekti. Güzel, "Türkiye'de üretilen ayakkabıların yüzde 50'sinin derisi ve diğer hammaddeleri başka ülkelerde ithal ediliyor. Bu da maliyetin yükünü artırdığı için üretimi etkiliyor" diye konuştu.
Çok sayıda üretici iflas etti
Ayakkabı ithalinin artmasının da yaşanan sıkıntılarda büyük payı olduğunu vurgulayan Güzel, yakın bir zamana kadar yüzde 3'ün altında olan ithalatın bu yıl yüzde 30'un üstüne çıktığını söyledi. Tahsin Güzel ithalatın ağırlıklı olarak Çin, Kore ve İran gibi üçüncü dünya ülkelerinden yapıldığını ifade ederek, ithal ayakkabıların kalitesinin çok düşük olduğunu söyledi.
İthalatın artmasına karşın ihracatta önemli bir düşüklüğün olduğunu ifade eden Güzel, şöyle dedi: "1998'e kadar yılda toplam 600 milyon dolar tutarında ihracat yapılıyordu. 1999 ve 2000'de gerçekleşen yıllık ihracat tutarı 200 milyon dolar düzeyindedir. Bu önemli bir kayıptır. İhracatın artması konusunda devletin rehberlik, danışmanlık ve kredi konularında desteğine ihtiyacımız var."
Ortaya çıkan bu sorunlar nedeniyle üretimin bu yıl yüzde 40 oranında düştüğünü vurgulayan Güzel, "Çok sayıda ayakkabı üreticisi firma iflas etti, fabrikalar kapandı. İzmir'de bu yıl 500'ün üzerinde fabrika kapatıldı. Fabrikaların kapanmasıyla birlikte işsizlik baş gösterdi" şeklinde konuştu. Güzel, 2001 yılından da umutlu olmadıklarını ifade ederek, "2001 yılı bu yıldan daha kötü geçecek" dedi.
|