MS hastalığı (Multiple Skleroz) nedir? Ms hastalığının belirtileri nelerdir?

Dünyada 3.5 milyon, Türkiye'de ise 75 bin kişi MS hastalığından (Multiple Skleroz) muzdarip. Son yıllarda giderek artan, özellikle kadınlarda ve gençlerde görülen bu rahatsızlığın tedavisi yok. Ünlü şarkıcılar Serdar Ortaç ve Murat Kurşun'un da yakalandığı bu hastalık hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki, MS hastalığı nedir? MS hastalığı nasıl tedavi edilir belirtileri nelerdir? İşte merak edilen tüm detaylar...

Arşiv

MS (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. MS (Multipl Skleroz) hastalığı ile ilgili detaylar merak ediliyor. Konu hakkında internette en çok aranan başlık ise MS hastalığının belirtileri. Peki MS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/08/10/16/resized_28e64-2ebdedef2503690_810x458.jpg

EKONOMİ
Bakan Selçuk: 11 ilacı daha geri ödeme listesine aldık

MS hastalığı nedir?

Halk arasında MS hastalığı olarak bilinen Multiple Skleroz; hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Ataklar halinde görülen MS, erkeklere oranla kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor. MS (Multipl Skleroz) hastalığı, santral sinir sisteminin yani beynin ve omuriliğin inflamatuar (yangısal) bir hastalığıdır. Özellikle santral sinir sistemindeki beyaz madde yapıları hastalanır. Beyaz madde, santral sinir sisteminin kendi içerisinde ve bu bölüm ile vücudun diğer bölümleri arasında iletişimi sağlayan sinir liflerinden oluşur.

HAYAT
MS hastaları nasıl beslenmeli

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/08/10/19/resized_82cb5-562adbab750509.jpg

HAYAT
MS önce gözleri vuruyor

Hastalar arasında farklı seyretmesi

MS hastalığının belirtileri ve tedavisi kişiye özeldir. Benzer şekilde gelişen ve aynı bulgularla seyreden iki MS’li hasta bulabilmek mümkün değildir. Hastalığın bireyin kendisinde ve hastalar arasında farklı seyretmesi, hastalığın zamanlamasını, beyinde tuttuğu yeri ve bulguların şiddetini farklı kılmaktadır. Genel alarak MS’li olgularda, beynin veya omuriliğin kontrol ettiği herhangi bir fonksiyonun tam veya yarı tam kaybı gözlenir.

HAYAT
MS hastalığında bunlara dikkat

MS Hastalığı (Multiple Skleroz) Belirtileri Nelerdir?

MS hastalığının belirtileri kişiye göre değişebilmektedir. MS’li hastalar, aşağıdaki problemlerin herhangi birini ataklar ve düzelmeler veya yavaş kötüleşen bir seyir izleyerek yaşayabilirler:

-Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme,

-Güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı. Güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir.

-Görme kaybı, çift görme

-İdrar kaçırma ve idrar aciliyeti

-Kabızlık

-Konuşma bozukluğu

-Cinsel fonksiyon bozuklukları

-Denge kaybı, bulantı

-Yorgunluk

-Depresyon

-Kısa süreli hafıza problemleri

Yutma zorluğu

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/08/10/21/resized_94ec4-cc47ac3eimg_14841024x683.jpg

HAYAT
Birincil ilerleyici MS hastalığına 'Ocrevus' tedavisi uygulandı

MS hastalığı neden olur? MS hastalığı genetik midir?

MS hastalığı genetik midir sorusu hastalıkla ilgili doğru bir şüpheye işaret eder. MS hastalığının oluşumunda genetik faktörler oldukça etkilidir. MS’in nedeni olarak birkaç teori vardır, fakat bunlarla hastalık oldukça zayıf bir şekilde anlaşılabilmektedir. MS hastalığının nedenleri kişiden kişiye değişse de, genetik faktörler tüm hastalarda sabittir. MS hastalığı neden olur sorusuna birkaç şekilde cevap verilebilir.

MS hastalığı en çok hangi yaşlarda ortaya çıkar?

Hastaların yaklaşık 3'te ikisinde ilk belirtiler, 20-40 yaşlar arasında ortaya çıkar ancak 10 yaş gibi erken başlangıçlı hastalar ve 40 yaşından sonra başlayan vakalar da vardır. Kadın-erkek dağılımı açısından kadınlarda iki daha sıktır.

MS tastalığı tedavisi yöntemleri nelerdir?

MS’in temel olarak 3 tip tedavisi var; belirtilere yönelik tedavi, atak tedavisi ve atakları önleme tedavisi. Bağışıklık sistemini düzenleyen, baskılayan ve/veya atak sırasında uygulanan bu tedaviler MS hastalarına yardımcı oluyor. Günümüzde MS tedavisinde çok sayıda ilaç seçeneği bulunuyor. Hastanın atakları ve hastalığın şiddetine göre hangi ilaca başlayacağına karar veriliyor. Ataklar erken dönemde kontrol altına alındığında, bu atakların yaratacağı hasar da engellenmiş oluyor. MS’i tamamen durduracak kesin tedavi henüz olmasa da, bazı türlerinde erken tanı ve tedaviyle atakların sıklığı ile şiddeti de belirgin olarak azalıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/08/10/28/resized_a6c3f-1faa7c2d1785477_620x410.jpg

Fizik tedavi önemli

Ayrıca erken dönemde tedavi başlanan hastalarda başta zihinsel işlevler olmak üzere yürüme ve denge gibi merkezi sinir sistemi etkilenmesine bağlı olarak özürlülüğe neden olan bozuklukların da daha geç ya da daha az geliştiği görülüyor. Bugün hem MS hastalığının daha kötüye gitmesine engel olacak, hem de alevlenmeleri yatıştıracak birçok ilaç tedavide kullanılıyor. Bununla birlikte, fizik tedavi gibi farklı rehabilitasyon türleri de kişinin ev ve iş hayatında yardımcı olabiliyor.

İlaç ve terapi yoluna gidiliyor

Yaygın bilinen aksine hastalığın cinsel isteği etkileme ihtimali bulunuyor ve bu durumda ilaç ve terapi yoluna gidilebiliyor. Ancak olası cinsel sorunlara karşın MS hastalığı çocuk sahibi olabilme yeteneğini etkilemiyor. Her kronik hastalıkta olduğu gibi MS’de de kişinin ve çevresinin doğru bilgilere sahip olması tedavinin etkinliği, kaliteli bir yaşam ve hastalıkla savaşacak gücü bulması için önem taşıyor. Türkiye’de MS konusunda çalışan dernekler ve farkındalık kampanyaları bulunuyor.