Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, havanın soğumasıyla grip ve soğuk algınlığının görülme sıklığının arttığını söyledi.
Grip ile soğuk algınlığının her zaman karıştırıldığını dile getiren Yalçın, "Artık bunun ayrımını yapmak lazım. Gripte mutlaka ateş vardır, 38,5'i bulur. Baş ağrısı, öksürük vardır ama soğuk algınlığında düşük düzeyde ateş, aksırık, boğaz ağrısı gibi yakınmalar vardır. Artık hızlı testlerle hastalığınızı tanımlayabilirsiniz" diye konuştu.
Grip olmadan önce C vitamini tüketin
Yalçın, grip olmadan önce C vitamini tüketmek gerektiğini vurguladı. Hasta olduktan sonra alınan C vitamininin çok faydasının olmadığını ifade eden Yalçın, grip olan insanların okula, işe ve toplulukların bulunduğu ortamlara gitmemesi gerektiğini belirtti. Yalçın, "Aile ziyaretlerini, alışveriş merkezlerine gitmeyi azaltmakta fayda var. Zorunlu gitmesi gerekiyorsa mutlaka maske kullanmalı" dedi.
Her yıl grip aşısı yaptırın
Gripten korunmak için aşının önemine değinen Yalçın, şöyle devam etti:
Belirli zamanlarda büyük salgınlar olduğunu hatırlatan Yalçın, 1918'de İspanyol gribinde o günkü nüfusa rağmen tüm dünyada 30 milyon kişinin öldüğünü dile getirdi.
"Gribi kesinlikle hafife almamak gerekiyor, çok önemli bir hastalık. Dünyada her yıl 300 ila 500 milyon kişi hastalanıyor. 290 bin ila 650 bin civarında kişi gripten hayatını kaybediyor" diyen Yalçın, 300 milyon civarında nüfusu olan Amerika'da 36 bin ila 50 bin kişinin hayatını kaybettiğini anlattı.
2050'de 15 milyon insan hayatını kaybedebilir
Özellikle uzun süre akciğer rahatsızlığı olanların astım, kronik böbrek hastalığı, uzun süre aspirin kullananların risk grubu olduğunu ve aşılanması gerektiğini bildiren Yalçın, 65 yaş altında aşının yüzde 90'lara kadar koruduğunu, 65 yaş üstündekilerde de ölüm riskini yüzde 80 azalttığını söyledi.
Grip olan kişilere ilk etapta antibiyotik verilmesine karşı olduklarını vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti: