21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

İnsanda genetik düzensizlik sonucu, fazladan bir 21. kromozomun bulunması nedeniyle oluşan Down Sendromu'na dikkat çekmek için bugün bütün dünyada '21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü' olarak kutlanıyor.

Yeni Şafak
21 Mart'ta kutlanmasının sebebi, 21. kromozomların 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor.

Birleşmiş Milletler, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 21 Mart'ı resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı. 21 Mart’ta toplumda down sendromu konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinliklerle farkındalık yaratılıyor. 21 Mart’ta kutlanmasının ise ayrı bir sebebi var. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Bu yüzden Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 21 Mart’ta kutlanıyor.

Tek tedavisi eğitim

Dünyada 6 milyona yakın, Türkiye'de ise 70 bin civarında down sendromlu bulunuyor. Down sendromlu olmak bir engel veya eksiklik değil, sadece bir genetik farklılık olmasıdır. Bunun tıpta bir çaresi ve tedavisi yoktur. Tek tedavisi eğitimdir. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik, yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ama uygun eğitim programları ile Down Sendromlu çocuklar da pek çok başarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler. Burada düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ve bol tekrar en önemli faktördür.

Down sendromu nedir?

İnsanda genetik düzensizlik sonucu, fazladan bir 21. kromozomun bulunmasına Down Sendromu denir. Fazladan bir 21. kromozomun olmasının nedenleri henüz bilmiyor. Down sendromu bir hastalık değildir ve kalıtsal değildir. Hamilelikte tesadüfen meydana gelir. Belli bir sebebi yoktur. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Down sendromu hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.

Down Sendromlular'ın fiziksel özellikleri

Down Sendromlular’da görülen bazı fiziksel özellikler; Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir. Down Sendromlu bebekler istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Down Sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaş çalışması nedeni ile doğru beslenme alışkanlığı edinmezlerse ileri yaşlarda kilo problemi yaşayabilirler.

HAYAT
Beyaz ekmek mi tam buğday ekmeği mi?

HAYAT
SGK 5 kanser ilacını geri ödeme kapsamına aldı

HAYAT
Devlet ilaca 25 milyar lira ödedi

HAYAT
Tuzun zararları nelerdir?