Rutte'ye seçimi Rotterdam krizi kazandırdı

Hollanda'da seçimi kazanan Rutte, en yakın rakibi Wilders'ı geride bıraktı. Son anketlerde iki adayın eşit puanlarda olduğu ve ırkçı söylemlerle gerilimi tırmandırdığı dikkatleri çekerken, Rotterdam'da Türk Bakan ve vatandaşlara karşı hafta sonu sergilenen eşkıyalığın seçim sonuçlarını Rutte lehine etkilediği görülüyor.

Yeni Şafak
Rutte, Rotterdam'da yaşanan krizi provokatif ifadelerle savunarak gerilimi tırmandırmıştı.

Hollanda genel seçimlerini, 33 milletvekili çıkaran Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı, İslam ve yabancı karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise ikinci oldu. Rutte, Avrupa Birliği'ni (AB) rahatlatan başarısına rağmen 41 milletvekili kazandığı 2012 seçimlerinin gerisinde kaldı.

Seçimlerde Rutte'nin oy artışı dikkati çekerken, seçimlere sadece birkaç gün kala Rotterdam'da yaşananlar seçime adeta gölge düşürdü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Türk gurbetçilere yapılan eşkıyalık 'ırkçı' ivmeyi hızlandırdı. Elde edilen sonuçlar, son anketlerle karşılaştırıldığında Rutte'nin bu krizin ardından oy kazandığını net bir şekilde gösteriyor.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/03/16/10/27/resized_33b9d-ea514a4cresized_85bd60934_tur_picture_20170316_11259449_11259448.jpg

Rotterdam'dan kriz çıkardılar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türkiye toprağı sayılan Hollanda'nın Rotterdam şehrindeki Türkiye Başkonsolosluğu'na girmesi polis zoruyla engellendi. Rotterdam'da yaşananlar sırasında anket puanları başa baş giden Başbakan Rutte ile Wilders'ın ırkçılık üzerinden söylem kurduğu ve gerilimi tırmandırdığı görüldü. Rutte'nin talimatlarıyla Hollanda'nın sergilediği tutumun etkileri sürerken, ihlallerden geri adım atılamaması da dikkati çekti.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/03/16/10/33/resized_6b6f0-4ac3383aresized_208c40de63fca5an1.png

Rutte ırkçılığa döndü

Hollanda'nın aşırı sağcı ve ırkçı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, seçim sürecinde 'ırkçı' bir iz bıraktı. Camileri kapatmayı, Müslümanları kovmayı planlayan ve İslamlaşmanın önüne geçeceğini vaat eden Wilders'ın son anketlere göre oy oranlarını artırdı. Wilders'ın yükselişinin önüne geçmek isteyen mevcut Başbakan ve Halk için Özgürlük ve Demokrasi Partisi lideri Mart Rutte, dikkatleri çeken bir dönüş yaptı. 2016'nın son aylarında Wilders'a için, "Bu görüşler hukuka karşı bir tehdittir. Müslümanların özgürlükleri Hollanda anayasasının teminatı altındadır" değerlendirmesini yapan Rutte şimdilerde Müslümanlar için "Kurallara uymuyorsan ülkeyi terk et" tepkisini gösterdi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/03/16/10/36/resized_94e5d-27e51b3fekranalintisi.png

Cumhurbaşkanı Erdoğan işaret etmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda'da yaşananların ardından seçimlere dikkati çekmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda'da 'ırkçı' söylemlerle süreci tırmandıran adayların oy için bu krizi başlattığını ifade etti.

En az 4 partili koalisyon kurulacak

Sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı. En az 4 partili bir koalisyon bekleniyor. 21 Mart'ta resmi sonuçların açıklanmasının ardından koalisyon görüşmeleri başlayacak. En fazla milletvekili çıkaran partinin diğer partilere hükümet kurma teklifi götüreceği sürecin, günler, haftalar hatta aylar süreceği belirtiliyor.

Rutte liderliğindeki liberal VVD'nin Hristiyan Demokrat CDA ve AB yanlısı D66 ile hükümet kurmak isteyeceğine kesin gözüyle bakılıyor ancak gerekli 76 sandalyeye ulaşabilmek için dördüncü bir partiye ihtiyaç duyuluyor. Bu durumda, GL, PvdA ve CU ile hükümet kurulması gündeme gelebilir.

Hollanda'da 1977'deki seçimin ardından hükümet 208 günde kurulmuş, 2012'de ise sonuca 54 günde ulaşılmıştı.

DÜNYA
Hollanda'da bir ırkçı kaybetti bir ırkçı kazandı

DÜNYA
Wilders ve Rutte'nin düellosunda Türkiye damgası