29 Ekim Cumhuriyet Bayramı doodle oldu! Google unutmadı!

Yeni Şafak
08:2329/10/2016, Cumartesi
G: 29/10/2016, Cumartesi
Diğer

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı bugün doodle oldu. Arama motoru Google üzerinde işlem yapmak isteyen kullanıcılar bugün Cumhuriyet Bayramı’na özel doodle ile karşılaştılar. Daha önceki senelerde doodle yapmayarak tepki çeken Google, bu kez şaşırttı ve kullanıcılara bu özel gün için doodle hazırladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı bugün doodle oldu. Her özel günü doodle yaparak kullanıcılarına aktaran Google, bugün de Türkiye için çok önemli olan Cumhuriyet Bayramı'nı doodle yaptı. Doodle fotoğrafına tıklayan herkes “

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

" aramasıyla karşı karşıya geliyor. İşte Google'ın yaptığı özel doodle…



İşte Google'ın özel olarak hazırladığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı doodle görüntüsü.





Google ana sayfasında "doodle" olarak adlandırılan logoda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına özel olarak, "Google" yazısında "o" harfi yerinde dalgalanan Türk Bayrağı görülüyor.


Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere, bu platformda yer vererek dikkati çekmeyi amaçlıyor. İnternet kullanıcıları, bu özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne, kişiye ve konuya özel, daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına özel bir doodle yayınlayan doodle yayınlayan google, Türkiye sayfasında Türk Bayraklı logoya yer verdi.



Doodle nedir?

Doodle'lar, tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak amacıyla Google logosunda yapılan eğlenceli, şaşırtıcı ve bazen de spontane değişikliklerdir.



Doodle fikri ilk nasıl doğdu?

Doodle kavramı ilk olarak 1998 yılında, şirket henüz anonim şirket olmadan önce Google'ın kurucuları Larry ve Sergey'in, Nevada çölündeki Burning Man festivaline katıldıklarını göstermek için şirket logosunu değiştirmeleriyle doğdu. Google kelimesindeki ikinci "o" harfinin arkasına bir çöpten adam çizimi yerleştirdiler. Logonun bu değiştirilmiş hali, şirket sahiplerinin "şirket dışında" olduklarını Google kullanıcılarına komik bir şekilde söylemeyi amaçlıyordu. İlk doodle diğerlerine göre basit olsa da, önemli etkinlikleri kutlamak için şirket logosunu süsleme fikri bu sayede doğmuş oldu.



2 yıl sonra 2000'de, Larry ve Sergey o zamanki web yöneticisi ve aynı zamanda stajyer olan Dennis Hwang'dan Bastille Günü için bir doodle yapmasını istediler. Kullanıcılar bunu o kadar çok beğendi ki, Dennis, Google'da doodle'lardan sorumlu kişi olarak atandı ve doodle'lar Google'ın ana sayfasında gittikçe daha düzenli bir şekilde görülmeye başladı. Başlangıçta doodle'lar, çoğunlukla herkesin bildiği özel günleri kutlamak için hazırlanıyordu; şimdiyse, John James Audubon'un doğum gününden, Dondurmalı Sundae'nin keşif yıldönümüne kadar çok çeşitli etkinlik ve yıl dönümü öne çıkarılıyor.



Doodle'lara duyulan ilgi her geçen gün arttığından, doodle çizimleri yeni teknolojileri kucakladığından ve bu çizimlerde farklı sanatsal ortamlardan yararlanıldığından, doodle'lar artık özel bir çizim ekibi (ki biz onlara doodle tasarımcıları diyoruz) ve mühendisler tarafından oluşturulmaktadır. Onlar doodle oluşturmayı, Google'ın ana sayfasını canlandırmak ve dünyanın dört bir yanındaki Google kullanıcılarını gülümsetmek için yaptıkları bir grup çalışması olarak görüyorlar.



Google, bunca yıldır kaç doodle yaptı?

Ekip, dünya genelinde oluşturulan ana sayfalarımız için 1500'den fazla doodle oluşturdu... Bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor! Tümünü görmek için

www.google.com/doodles

adresine gidin.



Google tarafından daha önce Türkiye için hazırlanmış doodle örnekleri


#Google
#Doodle
#29 Ekim Cumhuriyet Bayramı