EDISYON:

2023 hac kayıtları ne zaman başlıyor?

09:2213/12/2022, Salı
G: 14/12/2022, Çarşamba
Yeni Şafak
2023 Hac Kayıtları Ne Zaman Başlıyor? 2023 Hac Başvurusu
2023 Hac Kayıtları Ne Zaman Başlıyor? 2023 Hac Başvurusu

2020 yılında, koronavirüs tedbirleri nedeniyle ertelenen Hac seferleri 2022 yılında yeniden başlamıştı. Dünyanın dört bir yanından ve ülkemizden birçok vatandaş kutsal topraklara olan hasretini giderdi. Şimdi ise 2023 yılı Haccı için yeni kayıtların ne zaman başlayacağı araştırılıyor. 2023 hac takvimi hakkında Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan son dakika açıklama geldi. Peki, hac kuraları ne zaman çekilecek, başvurular başladı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Hac ve umreye ziyaret takvim için geri sayım sürerken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş yaptığı açıklamada protokolün ocak ayında imzalanacağını belirterek, "Kontenjan ve diğer hac iş ve işlemleriyle ilgili hususların bu protokolde netleşeceği konusunda mutabık kaldık." dedi.

Hac kura sonuçları nereden nasıl öğrenilir?

Takvim açıklandıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenecek hac organizasyonlarında, başvurularını yapanlar, Turkiye.gov.tr E-devlet şifresi ve TC Kimlik numarası ile sonuçlarını öğrenecekler.

2023 Hac kura tarihi ve başvuru takvimi açıklandı mı?

2023 Hac kura takvimi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından henüz açıklanmadı. Ancak Diyanet İşleri Erbaş ocak ayında protokolün imzalanacağını söyledi. Hac kura tarihi ve başvuru takvimi hakkında ilerleyen haftalarda resmi açıklamaların gelmesi bekleniyor.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik Er-Rabia ile ortak basın toplantısı düzenledi. Beşiktaş’taki bir otelde düzenlenen basın toplantısında 2023 yılında yapılacak olan hac ve umre ziyaretlerine ilişkin açıklamalar yapıldı.

Erbaş, "Bugün gerçekleştirdiğimiz heyetler arası toplantıda 2022 yılı hac ve umre organizasyonunu değerlendirdik, şevval ayında başlayan umre organizasyonlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunduk. 2023 yılı hac ve umre organizasyonunu için işbirliği noktasında istişarelerde bulunduk. 2023 hac organizasyonu ile ilgili ocak ayı içerisinde Cidde’de hac protokolü imzalayarak, kontenjan ve diğer hac iş ve işlemleriyle ilgili hususların bu protokolde netleşeceği konusunda mutabık kaldık. Bildiğiniz gibi ülkemizden de hacca ve umreye yoğun bir ilgi var.

Bugün milyonlarca kardeşimiz kutsal topraklara gidebilmek için büyük bir heyecanla beklemektedir. Vatandaşlarımızın bu arzularını gerçekleştirmek ve ibadetlerini en güzel şekilde eda etmelerini sağlamak için bizler de büyük bir gayretin içerisindeyiz. Sayın Bakanın gösterdiği ilgiden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Hac ve umre hizmetlerinde ortaya koyduğu gayret, samimiyet ve hassasiyet için çok teşekkür ediyorum. Ülkemize gelişinden duyduğumuz memnuniyeti tekrar ifade ederek bu ziyareti hayırlara vesile kılmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum’’ şeklinde konuştu.

Hac kesin kayıt belgesi nereden alınacak?

Hac kuraları neticesinde kesin kayıt hakkı kazanan vatandaşlar, -Devlet şifreleri ile giriş yaparak Hac Kesin Kayıt Belgesi alacak. Bu belge ile ilk müftülükleri ya da acenteler üzerinden kayıt işlemi sağlanabilecek.

Hac kimlere farzdır?

İslam’ın beş esasından birisi de hac’dır. Hicretin 9’uncu yılında farz kılınmıştır. Haccın farz oluşu, Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir

  • Hem mal, hem de beden ile yapılan bir ibadet olan hac, şu şartları taşıyanlara farzdır;
  • Müslüman olmak.
  • Akıllı olmak.
  • Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.
  • Hür olmak.
  • Haccın farz olduğunu bilmek. (Bu, Müslüman olmayan ülkelerde Müslümanlığı kabul edenler içindir. İslam ülkelerinde yaşayan Müslümanlar için böyle bir şart aranmaz.)
  • Asli ihtiyaçlardan başka, hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu âile fertlerinin geçimlerini sağlayacak servete sahip olmak.
  • Hac yolculuğu için gereken vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak. Haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak.
#hac
#diyanet işleri başkanlığı
#umre
#2023 hac takvimi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.