İşte bu sorunun yanıtını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Kurban bayramı tatili için artık az bir zaman kaldı. Çalışan vatandaşlar için iyi bir tatil fırsatı olacak Kurban bayramında bu yıl 9 gün olma ihtimali yüksek. Müslüman alemi için iki büyük bayramdan biri olan Kurban bayramı bu yıl hafta sonlarının birleşmesi ve cuma günü de tatil edilirse 9 güne çıkacak. Bakan Nabi Avcı Kurban bayramı tatili ile ilgili açıklamalarda bulundu. Vatandaşlar 2016 Kurban bayramı ile ilgili açıklamaları ve tüm detayları haberimizden görebilirler.
2016 Kurban bayramı tatili bu yıl 12 Eylül Pazartesi gününe denk geliyor. 4 gün sürecek olan bayram tatili Perşembe günü bitecek. Ancak Cuma günü de tatil ilan edilirse (büyük ihtimal) tatil süresi toplamda 9 gün olacak.
Ağırlıklı olarak bayram tatilini uzaktaki memleketinde geçirecek olanlar ile bu bayramı ailesiyle tatil yaparak geçirecek olanların merak ettiği Kurban Bayramı ne zaman ve bayram tatili kaç gün olacak sorularına yanıt olarak Turizm Bakanı Nabi Avcı çeşitli açıklamalarda bulundu. Katıldığı programda konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Bakan Nabi Avcı, herkesin merak içerisinde beklediği soruya yüzleri güldürecek bir yanıt verdi. Televizyon programında Bakan Nabi Avcı, beklenildiği gibi Kurban Bayramı tatilinin Ramazan Bayramı tatilinde olduğu gibi 9 gün olması ihtimalinin bulunduğunu belirterek “Kurban Bayramı tatili muhtemelen 9 gün olacak” diye konuştu.
Arefesi 11 EYLÜL PAZAR
1. günü 12 EYLÜL PAZARTESİ
2. günü 13 EYLÜL SALI
3. günü 14 EYLÜL ÇARŞAMBA
4. günü 15 EYLÜL PERŞEMBE
Kurban bayramı mesajları - 12 Eylül 2016 Bayram mesajları
Arefe (Arife), Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim).
Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.
Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm", 196-197) nakledilmiştir.
Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.
Teşrik tekbiri de şöyledir: "Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd."
İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadın-erkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmesi gerekir.
Kurban Bayramı günleri, Hz. İbrahim'in duasıyla müminlerin tek yürek, tek vücut oldukları, aynı iman ve aynı ruhla mübarek ve mukaddes topraklara geldikleri, tek parça örtülerine bürünerek her türlü ayrıştırıcılığı bıraktıkları, tek merkezde, Kâbe'de tavaf ettikleri, tek meydanda, Arafat'ta toplanarak hac farizasını yerine getirdikleri mübarek zaman dilimleridir.
Kurban Bayramı günleri aynı zamanda bütün müminlerin İbrahimî bir arayışla Rabbimizin kendilerine lütfettiği nimetlere şükranlarının bir ifadesi olarak Kurban ibadetini eda ettikleri mübarek vakitlerdir.
Bu bayrama adını veren Kurban; Hz. İbrahim ve Hz. İsmail örneğinde olduğu gibi ilâhî emirlere kayıtsız teslimiyet göstergesi, hak yolunda fedakârlığın bir nişanesi, Allah'ın bize lütfettiklerinden onun hoşnutluğu için verebilmenin hâl ile ifadesidir.
Kurban, sahip olduklarımızı fakir ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşmanın tadına varma fırsatı, katılaşan kalplere, hayatın ve varoluşun gerçek anlamını unutan zihinlere öze dönüş çağrısı içeren bir hikmetler bütünüdür.
Kurban, Allah'a, yüce ve ilâhî olan her şeye yakın olma arayışıdır. Nitekim Cenab-ı Hak, şöyle buyurur:
(Hac, 37)
Kurbanlarımız Rabbimize yakınlığa vesile olsun. Bayramımız mübarek olsun.
(Ramazan ve Kurban bayramının gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez.) [İbni Mace, Taberani]
(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolmaz. Ramazan ve Kurban Bayramı'nın birinci geceleri, Berat Gecesi ve Arefe Gecesi.) [İsfehanî]
(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve
gecesi.) [İbni Asakir]
Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet'e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir. Bayram gecelerini ihya eden, büyük saadete kavuşur. Kurban Bayramı geceleri, bayramın 1., 2. ve 3. gününden sonraki gecelerdir. İki hadis-i şerif:
(Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez.) [Taberanî]
Ramazan bayramında bayram namazından önce tatlı yemek, hurma yemek, hurmayı 1, 3, 5 gibi tek adet yemek, teke riayet etmek, sünnettir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ tektir, teke riayet edeni sever.) [Buhari]
Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hazret-i Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hazret-i Ebu Bekir, Resulullahın evinde böyle şey yapılmasının uygun olmayacağını bildirerek, onların susmalarını söyledi. Düğünlerde ve bayramlarda, kadınların def çalmaları caiz olduğu için, Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir'e, (Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir) buyurdu. (Buhari)
Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan, [mümin], herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Bir kusuru için kimseye darılmamak gerekir.
Dargınlık olsa bile üç günden fazla sürmemeli. Şayet bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalı. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah'ın kulları kardeş olun! Bir Müslümanın diğer kardeşine darılarak üç günden çok uzaklaşması helâl değildir.) [Buhari]
(Müslümana üç günden fazla dargın duran Cehenneme gider.) [Nesai]
(Birbirine dargın iki kişiden, hangisi önce selam verirse, günahları affolur. Verilen selamı öteki almazsa, melekler alır. Selam almayana da şeytan, sevinçle iltifatta bulunur.) [İbni Ebi Şeybe]
(Müminin kardeşine üç günden çok dargın durması caiz değildir. Üç gün sonra, ona selam verip hatırını sormalıdır. Onun selamını alırsa, birlikte sevaba ortak olurlar. Selamını almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmuş olur.) [Ebu Davud]
(Din kardeşiyle bir yıl dargın duran, onu öldürmüş gibi günaha girer.) [Beyheki]
(Ameller, pazartesi ve perşembe günleri Allahü teâlâya arz olunur. Allahü teâlâ da, kendisine şirk koşmayan herkesi affeder. Ancak bu mağfiretten, birbirine kin tutan iki kişi istifade edemez. Allahü teâlâ, “O iki kişi barışıncaya kadar amellerini bana getirmeyin" buyurur.) [İ. Malik]
(İki kişi, birbirine dargın olarak ölürse, Cehennemi görmeden Cennete giremez. Cennete girseler de birbiriyle karşılaşamazlar.) [İbni Hibban]
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2014 ve 2015 yılı araştırmalarına göre, Türkiye'nin en mutlu ve yaşam memnuniyeti en yüksek insanlarının yaşadığı ili olan Sinop'ta, yaklaşan Kurban Bayramı tatilinde konaklama tesislerinde yüzde 100 doluluğa ulaşılması hedefleniyor.
Türkiye'nin turizm merkezlerinden olan ve geride kalan Ramazan Bayramı'nda 200 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan Sinop'ta turizmciler, 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle durgunluk yaşayan sektörün Kurban Bayramı ile birlikte yeniden canlanmasını bekliyor.
Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun bayram tatillerinin her zaman turizmcilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
Karadeniz kıyı şeridindeki Sinop'un tatilcilerin en yoğun ilgi gösterdiği turizm merkezlerinden olduğuna dikkati çeken Kaya, "Ramazan Bayramı tatilinde Sinop'a çok yoğun bir şekilde ziyaretçi akını oldu. Aynı yoğunluğun Kurban Bayramı tatili döneminde de oluşmasını bekliyoruz." dedi.
Kaya, 15 Temmuz'daki darbe girişimine kadar olan sürede sezonun genel anlamda iyi geçtiğini ancak darbe girişiminin turizm hareketliliğine olumsuz etki yaptığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Darbe girişimi sonrasında yaşanan izin yasakları, beraberinde rezervasyon iptallerini getirdi. Tabii böyle bir durum söz konusu olunca kayıplar yaşandı. Umut ediyoruz ki söz konusu kayıpları telafi edecek adımlar ilerleyen süreçte atılır. Şu an için devlet farklı sorunlarla uğraştığı için gerekli adımların atılmasını bekleyemeyiz. Bunun yanında yine kayıtlı işletmelerimiz, kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelerle haksız rekabet etme durumunda kaldı. Bu sorunun ortadan kalkması için valilik bünyesinde girişimlerimiz oldu. Kayıt tutmayan, günlük kiralama şeklinde faaliyet gösteren evlerin denetlenmesini istedik. Çünkü hem güvenlik hem vergi açısından turistin mutlaka kayıt altına alınması gerekiyor."
Kaya, uzun Kurban Bayramı tatilinin turizm işletmelerine ilaç gibi geleceğini dile getirerek, "mutlu şehir" Sinop'un da pastadan payına düşeni fazlasıyla alacağına inandıklarını kaydetti.
Bunun en açık örneğinin Ramazan Bayramı tatilinde yaşanan yoğunluk olduğunu anlatan Kaya, "Ramazan Bayramı tatilinde kentimize çok yoğun tatilci akını oldu. Konaklama tesislerimizin tamamı doldu. Hatta çoğu insan yer bulamadı. Bayram tatilinde Sinop'u tercih edeceklere şimdiden sesleniyoruz, rezervasyonlarını erken yaptırsınlar. Çünkü bayram süresince konaklama tesislerimizde yüzde 100'e varan doluluk olacağını tahmin ediyoruz. Bu uyarıyı yapıyoruz, çünkü yer bulamayan insanlarımızın zihninde Sinop ile ilgili kötü hatıralar oluşuyor. Biz böyle bir ortamın oluşmasına izin vermek istemiyoruz. Onun için gelecek misafirlerimizden ricamız, yerlerini erken ayırtsınlar." değerlendirmesinde bulundu.
Turistik tesislerde şimdiden yüzde 70'e varan doluluk oranına ulaşıldığını bildiren Kaya, bir hafta içerisinde bu rakamın yüzde 100'lere çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kurban Bayramı rezervasyonlarında en yüksek talebin Antalya, Muğla ve İzmir'e geldiğini bildirdi.
TÜRSAB Başkanı Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seyahat acentelerinin Kurban Bayramı için rezervasyonlarının erken rezervasyon sürecinde aylar öncesinden almaya başladığını belirterek, bununla birlikte bayram dönemi yaklaştıkça yeni paket turlarla da tüketicilerin taleplerini karşılamaya yönelik satışlara başlandığını söyledi.
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından kamu personeline yönelik konulan izin yasağının kaldırılmasının Kurban Bayramı turlarına ilgiyi olumlu yönde etkilediğini anlatan Ulusoy, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması beklentisinin de bayram turlarına ilgiyi arttırdığını kaydetti.
Ulusoy, "Bu konuda gerek Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Nabi Avcı gerekse Hükümet Sözcüsü Sayın Numan Kurtulmuş'un açıklamaları oldu. Önümüzdeki günlerde tatilin 9 gün olarak kesinleşmesinin ardından bayram turlarına yönelik ilginin daha da artmasını bekliyoruz." dedi.
Kurban Bayramı'nda tatile çıkacak vatandaşların ağırlı olarak yurt içi turlarını tercih ettiğini belirten Ulusoy, şöyle konuştu:
"Kurban Bayramı'nda yurt içi rezervasyonlarda kıyı şeridine talebin yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Antalya'da Kemer, Belek, Side ve Alanya'ya yönelik taleplerin yanı sıra Ege'de Çeşme, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Didim ve Fethiye turları ilginin yüksek olduğu destinasyonlar. Yurt dışı turlarda ise sırasıyla İspanya, İtalya ve Balkanlar en çok ilgi çeken turlar. Tatil süresinin uzun olması nedeniyle söz konusu destinasyonlara yönelik bir haftalık turlara talebin yüksek olduğunu gözlemliyoruz."
Ulusoy, uzun tatil süresi nedeniyle yurt dışı çıkışlı kruvaziyer turlara da talebin yüksek olduğunu dile getirerek, yurt dışı turlarda fiyatların 129 avrodan başlayıp gidilecek destinasyona göre çok daha üst seviyelere kadar çıkabildiğini kaydetti.
Sahil bandında yer alan tatil bölgelerine ilginin yoğunluğuna işaret eden Ulusoy, "Bu destinasyonlarda Kurban Bayramı ile doluluk oranının yüzde 100'e ulaşacağı düşüncesindeyiz." dedi.
Ulusoy, 2016'da sektör dışında yaşanan gelişmeler neticesinde turizmin olumsuz bir seyir izlediğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:
"Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan haziran ayına ilişkin veriler, turizmde yaşanan kaybın yaz sezonu itibarıyla da devam ettiğini ortaya koyuyor. Haziran ayında ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 40 oranında azalırken altı aylık dönemde yaşanan düşüş yüzde 27 seviyesinde oldu. Türk turizmindeki bu keskin düşüşün birçok farklı nedeni bulunuyor. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan siyasi sorunlar, dünya genelinde artan terör olayları, mülteci sorununun Avrupa basınında hiç hak etmediğimiz halde Türkiye'yi suçlayıcı ve Türkiye'nin imajını bozacak şekilde verilmesi yaşanan düşüşün temel sebepleri olarak sayılabilir."
TÜRSAB Başkanı Ulusoy, yaşanan tüm bu olumsuzlukların ardından yine de geleceğe umutla baktıklarını, 2017'nin Türk turizmi için yükseliş sürecinin başlangıcı olmasını ümit ettiklerini sözlerine ekledi.
2016 Kurban bayramı tatili kaç gün olacak? Kurban bayramı tatili için artık geri sayım başladı. Vatandaçların özellikle de çalışanların heyecanla beklediği tatil 12 Eylül'de başlıyor. Bayram için hazırlıklarını sürdürenler 9 gün olması beklenen Kurban bayramı tatili için gün sayıyor. Peki 2016 Kurban bayramı tatili kaç gün olacak? İşte resmi açıklamalar ve detaylı bilgiler.