Yeni Şafak

2016 Ehliyet sınav soruları! Geçmiş dönem ehliyet soruları ve cevapları!

Yeni Şafak
13:1222/06/2016, Çarşamba
G: 22/06/2016, Çarşamba
Diğer

2016 Ehliyet sınav soruları ve cevaplarını haberimizden görebilirsiniz. 13 Şubat Cumartesi günü yapılacak ehliyet sınav soruları ve cevaplarını buradan takip edebilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yılın ilk Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS) yapılıyor. Sürücü adayları ehliyet sorularına yayınlandığında yenisafak.com'dan ulaşabilirler. İşte detaylar.

2016 Ehliyet sınav soruları ve cevapları

nı görmek için haberimizden faydalanabilirsiniz. 2016 yılının ilk Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (

MTSAS

) 13 Şubat Cumartesi günü yapılıyor.

Ehliyet

almak isteyen binlerce adayın girdiği

sınav

ın

soruları

nı ve cevaplarını buradan görebilirsiniz. Geçmiş döneme ait sınav

sorular

ı

ve cevaplar

ını şimdi sizlerle paylaşıyoruz. 13 Şubat 2016'da yapılan

Ehliyet sınavı

nın soruları ise

MEB

tarafından yayınlandığında yenisafak.com'dan görebileceksiniz.



görmek için tıklayınız (açıklandığı anda burada olacak)



için tıkla




























Ehliyet sınavı giriş yerlerini sorgulamak için, herhangi bir sorgu sayfası bulunmamaktadır. Sürücü kursları sınav giriş belgenizi onaylatarak size elden vermektedir. Bu belge olmadan sınava giremezsiniz.



- Ehliyet sınavı giriş belgesini ancak kursunuzdan temin edebilirsiniz. Bu belge sınava girebilmek için kimliğinizle birlikte resmi belge olarak kullanılmaktadır. Sınav günü yanınızda mutlaka kimliğiniz ve giriş belgeniz olması gerekiyor.



- Ehliyet sınavı giriş belgesiyle sınava nerede gireceğinizi öğrenebilirsiniz. Kursunuz hangi ilçedeyse muhtemelen sınava gireceğiniz yer(okul), aynı ilçede bulunur. Kursunuzla mutlaka irtibata geçiniz.



ADAYLARIN SINAVA GİRECEĞİ MERKEZLER NASIL BELİRLENECEKTİR?


Motorlu taşıtlar sürücü adayları sınavı 81 il merkezinde yapılmakta olup, adaylar kayıtlı oldukları kursların il merkezlerindeki sınav yapılacak binalara bilgisayar ortamında rasgele yerleştirilecektir.



SINAV GİRİŞ YERLERİ NASIL ÖĞRENİLECEKTİR?


Adayların sınava gireceği; sınav merkezi, bina ve salon bilgileri sınavdan bir hafta önce www.gelisimsurucu.com adresinde yayınlanacaktır. Adaylar bu adresten T.C. kimlik numaralarını veya ad ve soyadı girerek sınava giriş yerlerini öğrenebilecektir.



Ayrıca, adaylar kayıtlı oldukları kurs müdürlüklerinden de sınav yerlerini öğrenebileceklerdir. Kurs müdürlüklerince adaylara sınav giriş yeri bildirim belgeleri düzenlenecek ve adaylara sınavdan önce dağıtılacaktır..



Adaylar sınavdan en az bir gün önce sınava gireceği binayı ve salonu göreceklerdir.



ADAYLARIN SINAVA GİRERKEN YANINDA BULUNDURMASI GEREKENLER NELER?


a. Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi ile birlikte nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesinden birini (Her ikisi de soğuk damgalı olacak) (Kurumların kimlik kartları, sigorta kartı, evlenme cüzdanı v.b. kimlikler kabul edilmez)



b. En az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem,



c. Kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi,



ADAYLAR HANGİ DERSLERDEN SINAVA GİRECEKLERDİR?


İlk defa sınava girecek adaylar;



A1 – A2, B, C, D, E, F, G sertifika türlerinde;



İlk Yardım Bilgisi, Trafik ve Çevre Bilgisi ile Motor ve Araç Tekniği Bilgisinden,



H sertifika türünde;



İlk Yardım Bilgisi ile Trafik ve Çevre Bilgisinden,



Sertifika Farkı için; Mevzuatında belirtilen derslerden sınava gireceklerdir.



Daha önce sınava giren ve başarısız olan adaylar; başarısız oldukları derslerden sınava gireceklerdir.



EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ OLANLAR


Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.



a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.



b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.



c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)



ç. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almışolmak.



d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen "sürücü olur" sağlık raporualmış olmak.



e. "Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.



f. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.



g. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.



ğ. Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.



SINAV TARİHLERİ NE ZAMAN?


22 Ağustos 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 1-21 Temmuz 2015



10 Ekim 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 25 Ağustos-15 Eylül 2015



12 Aralık 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 16 Ekim-17 Kasım 2015



SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?


22 Ağustos 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları ise 02 eylül 2015 tarihinde açıklanacak.



10 Ekim 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları 20 Ekim 2015 tarihinde açıklanacak.



12 Aralık 2015 tarihinde yapılacak ehliyet sınavının sonuçları 22 Aralık 2015 tarihinde ilan edilecek.



Ankara'dan sonra pilot il seçilen Eskişehir'de de Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Teorik Sınavları (MTSAS) artık elektronik ortamda yapılması, ehliyet alacak vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacak.



ARTIK BEKLEMEK YOK


3 yıldır Ankara'da uygulamaya konulan elektronik ortamda sınav Eskişehir'de de yapılmaya başlandı. Ehliyet alacak olan vatandaşlar artık yazılı sınav için aylarca beklemek zorunda kalmayacak. Sürücü adayları gitmiş oldukları kurslarda, elektronik ortamda sınava girme talebinde bulunarak kısa sürede sınava girebilecek. Diğer yandan elektronik ortamda sınava giren adaylar, sınav sonrasında sonuçlarını anında öğrenebilecek. Pilot il seçilen Eskişehir'de projenin başarılı olması sonrasında da diğer illerde de uygulamaya konulacağı öğrenildi.



ANKARA'DAN SONRA ESKİŞEHİR'DE UYGULANIYOR


Konuyla ilgili konuşan Eskişehir İl Milli eğitim Müdürü Necmi Özen, uygulamanın Ankara'dan sonra ilk kez Eskişehir'de uygulandığına dikkat çekti. Uygulamanın 3 yıldır Ankara'da uygulandığını ifade eden Özen, "Bakanlığımız tarafından sürücü adaylarına uygulanan yazılı sınavlar elektronik ortamda uygulanmaya başlandı. E-sınav diyoruz buna.



ELEKTRONİK ORTAMDA ANINDA SINAV


Normalde iki yılda bir yapılan sınavlar, sürücü kurslarının teorik bilgilendirmelerinden hemen sonra, adaylar kurslara yaptıkları müracaatlarla ilk olarak elektronik ortamdaki sınava alınıyor. 3 yıldır Ankara'da uygulanan bu sınav, ilk kez farklı bir şehirde uygulanıyor. Eskişehir'deki başarısına göre de diğer illerde uygulanıp uygulanmayacağına karar verilecek. İlk sınavdan sonra sınavın rahatlığını ve kısa sürede sonuca ulaştıklarını adaylarımız görecek.



ÜLKEYE YAYILACAK


Bu sınavlar yaygınlaşacak. Haftada birkaç kez bu sınavı tekrarlayacağız diye düşünüyoruz. Bu uygulamanın geçtiğimiz hafta ilk kez denemesini yaptık. Biz bütün adayların bu sınavdan yararlanmalarını, teknolojinin hayatı kolaylaştırıcı özelliğinden istifade etmelerini bekliyoruz. Sürücü belgesi almak için, sürücü kurslarına müracaat eden vatandaşlarımız, teorik dersleri aldıktan sonra aynı kursa elektronik sınava girmek için müracaat etmeleri halinde ilk yapılacak sınava alınacaklar.



SORULAR ANKARA'DAN


Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bilgi İşlem Merkezi'nde depolanmış olan sorulardan kendilerine yansıtılan sorulara cevap verecekler. Sınavın bitiminde de sonuçlarını alarak salondan ayrılabilecekler. Sınavda 50 soru yöneltiliyor. Bu 50 soru için ise adaylara 45 dakika süre veriliyor. Adaylarımızın bu sınavlara ilgi göstermelerini bekliyorum." dedi.



STAJYERLERİN YANINA EHLİYETLİ İSTENMEYECEK


Stajyer ehliyetlerle ilgili en çok merak edilen konulardan biri sürücülerin yanlarında ehliyetli birinin bulunması zorunluluğunun olup olmayacağı. Bu konuya açıklık getirmek gerektiğine işaret eden Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, binlerce sürücü adayını rahatlatacak bir açıklamada bulundu. Yelkenci, Almanya, Avusturya gibi ülkelerdeki gibi stajyer sürücülerin yanlarında ehliyetli birinin bulunması zorunluluğunun bulunduğunu ancak Türkiye'deki uygulamasına böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığını beilrtti ve ,şöyle devam etti: "Stajyer sürücülerin yanlarında aileden ehliyetli birinin bulunması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Bu nedenle, vatandaşların stajyerlik sürecini kabus gibi algılayarak telaşa kapılmamaları gerekiyor. Yönetmelikle getirilen alkollü araç kullanmamak, kırmızı ışıkta geçmemek, yaya üstünlüğü ve hız sınırı kurallarının ihlalleri ise zaten bir sürücünün yapmaması gerekenler. Öyle bir algı oluşturuluyor ki sanki stajyerlik döneminde bu kuralları ihlal edemeyecek ancak stajyerlik dönemini geçtiği zaman bu kurallar artık geçerli olmayacak. Böyle bir şey yok."



2016'nın ilk ehliyet sınavı 13 Şubat Cumartesi günü yapılacak.


- Sınav tarihleri -



2015yılı ve daha önce MTSK'ya kayıtlı olup yazılı (test) sınava girecek kursiyerler; A1,



A2, B, C, D, E, F, G ve H sertifika türlerine ait;



*İlk Yardım



*Trafik ve Çevre



*Araç Tekniği derslerden sorumlu olacaktır.



2016yılından itibaren ise ilk defa yazılı (test) sınava girecek kursiyerler; “M", “A1",



“A2", “A" ,“B1" “B" “D1" “D" “C1" “C" ve “F" sertifika sınıfı türlerine ait;



*İlk Yardım



*Trafik ve Çevre



*Araç Tekniği *Trafik Adabı derslerden sorumlu olacaktır. 2015 yılı ve daha önce MTSK'ya kayıtlı olan kursiyerlere Motorlu Taşıt Sürücü Belgesi, Tablo-1/A'da gösterilen belge sınıfı ve araç cinsine göre düzenlenmektedir.



ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA ŞARTLARI


Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, Özel MTSK müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.



Yaş bakımından; a.“M", “A1" ve “B1" sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak.



b.“A2", “B", “BE", C1", C1E", “F" ve “G" sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.



c.“A" sınıfı sertifikalar için 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21) yaşını bitirmiş olmak.



ç. “C", “CE",“D1" ve “D1E" sınıfı sertifikalar için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak.



d.“D", “DE" sınıfı sertifikalar için 24 (yirmi dört) yaşını bitirmiş olmak.



Deneyim bakımından; a.A sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı,



b.“C1","C","D1" ve “D" sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az “B" sınıfı,



c.“BE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “B" sınıfı,



ç. “CE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C" sınıfı,



d.“C1E" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C1" sınıfı,



e.“DE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D" sınıfı,



f.“D1E" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D1" sınıfı, sürücü belgesine sahip olması,



(Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim ve öğretim kurumları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okulu, astsubay meslek yüksekokulu ve astsubay temel kursunda eğitim gören veya buralardan mezun olanlar ile üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokullarından mezun olanlar bakımından “A", “C", “D" ve “D1" sınıfı sürücü belgesi için birinci fıkranın (a) bendinde öngörülen yaş şartı 20 olarak uygulanır ve bu maddede öngörülen deneyim şartı aranmaz.)



Diğer şartlar;



a.“M", “A1", “A2", “A" ,“B1" “B" “D1" “D" “C1" “C" ve “F" sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.



b.Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur" sağlık raporu almış olmak.



c.“Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.



ç. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.



d.Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.



e.Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.



Yabancı uyruklu kursiyerlerden;


a.Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,



b.Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye'de altı aydan fazla kalacağını gösteren



ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,



c.Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,



ç. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporunu kayıt



esnasında Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi,



d.Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.



SINAV BAŞVURU ŞARTLARI


a.Sınav ücretini MTSKS takviminde belirtilen süre içerisinde yatırmak.



b.Belirlenen süreye kadar Özel MTSK'ya devam ederek, teorik derslerin eğitimlerini tamamlamak.



SINAV BAŞVURU ÜCRETİ ve BANKA İŞLEMLERİ


Kursiyer, 2016 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 60.00 TL MTSKS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde yatıracaktır. Banka dekont/ATM işlem fişinde kursiyerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve sınavın adı mutlaka bulunacaktır. Kursiyer, banka dekont/ATM işlem fişini MTSKS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk kursiyerin olacaktır.



MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süreleri değiştirilmez ya da uzatılmaz.



KURSİYER BAŞVURU İŞLEMLERİ


Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan kursiyerin MTSKS başvurusu, kursiyerin kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekont/ATM işlem fişini teslim etmesi ve



Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir.



Yabancı uyruklu kursiyerler, aldıkları geçici T.C. kimlik numarası ile Özel MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan kursiyer bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla kursiyer bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekont/ATM işlem fişini Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.





SINAV GİRİŞ BELGESİ


a.Sınav giriş belgesi, renkli ve fotoğraflı olup söz konusu belgede kursiyerin salon ve kimlik bilgileri yer alır. Salon bilgilerinde kursiyerin sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon, sıra ve adres bilgileri yer alır. Kursiyer, fotoğraflı sınav giriş belgesinde belirtilen sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir. Ancak, olağanüstü durumlarda (doğal afet, yangın ve benzeri) Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi ve ÖDSGM' nin uygun görüşü ile kursiyerin sınav yeri değiştirilebilir.



b.Her sınav için yeniden düzenlenen sınav giriş belgesinde Özel MTSK müdürlükleri adı ile sınav tarihi, saati, sınava gireceği ders ve kaçıncı sınav hakkını kullandığı, sınava gireceği sürücü belgesi sınıfı ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde kursiyerin T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur.



c.İlçe millî eğitim müdürlüğü, Özel MTSK müdürlükleri tarafından Özel MTSK Modülünden fotoğraflı olarak alınacak olan sınav giriş belgesi ile ilçe millî eğitim müdürlüğü İLSİS veri tabanındaki fotoğrafın uyumunu kontrol ettikten sonra fotoğrafın üzerini kapatmayacak şekilde sınav giriş belgesini mühürleyecektir. Özel MTSK müdürlüğü de sınav giriş belgesini mühürleyerek imza karşılığı kursiyere teslim edecektir. Böylece fotoğraflı sınav giriş belgesi üzerinde iki adet mühür bulunacaktır.



ç. Kursiyerlere ayrıca renkli fotoğraflı sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir.



d.Kursiyerin sınavdan önce sınava gireceği binaya giderek, sınav salonunu görmesi önerilmektedir.



SINAV UYGULAMASI


a. MTSKS, “MTSKS sınav takviminde" belirtilen tarihlerde, saat 11.00'de başlayıp, tek oturum olarak yapılacaktır. Saat 11.00'den sonra hiçbir kursiyer, kesinlikle sınava alınmayacaktır.



b.Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için kursiyerler en geç saat 10.30'da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır.



c.Kursiyerler, sınava gelirken yanında fotoğraflı ve çift mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.



ç. Kimlik belgesi yanında olmayan kursiyerler kesinlikle sınava alınmayacaktır. Kimlik fotokopisi aslı gibi onaylı olsa dahi sınavda kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanı, pasaport ve/ veya başka sınıf sürücü belgesi hariç başka hiçbir kimlik geçerli sayılmayacaktır. Vukuatlı nüfus cüzdanı da sınavda geçerli değildir. Ancak, er ve erbaşlar askerlik görevini yaptığı birliğine nüfus cüzdanını teslim etti ise sadece “er ve erbaş askeri kimlik kartı" ile sınava alınabilecektir.



d.Kursiyerler, sınav salonlarına alınırken; yanlarında sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ve silah bulunup bulunmadığı kontrol edilecektir. Kursiyer bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği için tutanakla sınavı geçersiz sayılacaktır.



e.Kursiyerler, sınav giriş belgesinde belirtilen sıra numarasında oturacaktır. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını kursiyerlerin önünde açarak cevap kâğıtlarını dağıtacaktır.



f.Kursiyer, fotoğraflı cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı bilgilerini kontrol edecektir. Kursiyerin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya cevap kâğıdı kullanılamayacak düzeyde yıpranmışsa, yeni bir cevap kâğıdına kursiyer kimlik bilgileri salon başkanının açıklamalarına göre yazılacaktır. Salon başkanı konu ile ilgili tutanak tutacaktır.



g.Kursiyer, sınav süresince (60 dakika) sınav salonunu terk etmeyecektir.



ğ. Salon görevlileri kursiyerlere soru kitapçıklarını ve fotoğraflı cevap kâğıtlarını kontrol ederek dağıtacaktır. Kursiyer kendisine verilen soru kitapçığını ve fotoğraflı cevap kâğıdını kontrol edecek; eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini salon görevlilerinden isteyecektir.



h.Kursiyer cevap kâğıdı üzerindeki tüm işaretlemeleri kurşun kalemle yapacaktır.



ı. Fotoğraflı cevap kâğıdındaki imza bölümü kursiyer tarafından mutlaka mürekkepli kalemle imzalanacaktır.



i.Fotoğraflı cevap kâğıdında bulunan “Bu Bölüme Dokunmayınız" kısmı ile cevap kağıdının sol tarafında bulunan siyah şeritlerin olduğu bölüm hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.



j.Her sürücü belgesi türüne göre dört ayrı kitapçık türü vardır. Fotoğraflı cevap kâğıdında kursiyerin soru kitapçığı türü yazmaktadır. Kursiyerler cevaplarını soru kitapçığının kapağında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecektir.



k.Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.



l.Soru sayısı, sınav kuralları ve sınav süresi soru kitapçığının ön kapağında belirtilmiştir. Bu bilgiler salon görevlilerince sınav başlamadan önce okunacaktır.



m.Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, fotoğraflı cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır.



n.Sınavda fotoğraflı cevap kâğıdının başkaları tarafından görülerek kopya çekilmesi hâlinde kopya işlemi yapılacaktır.



o.Kursiyerler sınav sırasında sorulara verdikleri cevapları hiçbir şekilde almayacaktır.



ö. Kursiyer sınava girmedi ise salon yoklama listelerine ve cevap kâğıtlarına salon görevlilerince işaretlenecektir.



p.Unutulan ve sınav güvenlik kutularına konmadan ÖDSGM' ye gönderilen sınav evrakı kabul edilmeyecek ve değerlendirme dışı bırakılacaktır.



r. Sınav bitiminden sonra;


i) Kursiyerler, soru kitapçığını, cevap kâğıdını ve sınav giriş belgesini salon görevlilerine teslim edecek ve salon yoklama tutanağını imzalayacaktır. ii) Salon görevlileri, salona ait sınav evrakını kursiyerlerin önünde kontrol ederek toplayacak, sınav güvenlik torbasına koyup kapattıktan sonra bina sınav komisyonuna teslim edecektir. iii) Bina sınav komisyonu, salonlardan gelen sınav güvenlik torbalarını ait oldukları sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir.



Bu kurallara uymadığı tespit edilen kursiyerlerin sınavı tutanakla iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer kursiyerlerin dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Bu kursiyerlerin kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecektir. Bu kursiyerlerin sınavı ÖDSGM tarafından geçersiz sayılacaktır.



Yenilenecek sürücü belgeleri için "online" randevu sistemi


Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 itibarıyla yenilenmesi kararlaştırılan sürücü belgeleri için online randevu sistemini hizmete sundu.



Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 1 Ocak itibarıyla yenilenmesi işlemlerine başlanan sürücü belgeleri için vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemini devreye soktu.



Buna göre, sürücü belgesi sahipleri Emniyet Genel Müdürlüğüne ait "surucurandevu.egm.gov.tr" adresinden randevu talebinde bulunabilecek, il ve ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini bu yolla gerçekleştirebilecek.



- Yeni tip sürücü belgeleri 84 ülkede kullanılabilecek


Yeni sürücü belgeleri için vatandaşlardan, tek hekimden alınan "sürücü olur" raporu, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren "ödendi" belgesi istenecek. Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek.



Yeni tip sürücü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak.Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek.



Yeni tip sürücü belgesini alan sürücüler trafik konvansiyonuna üye 84 ülkede araç kullanabilecek.



SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURULARI İLE İLGİLİ BİLGİLER


Yeni tip sürücü belgesi almak, değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, 01/01/2016 tarihinden itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü'nün surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden istedikleri trafik tescil birimlerinden randevu alabileceklerdir.



SÜRÜCÜ BELGESİ MÜRACAATINDA İSTENEN BELGELER


İlk Defa Sürücü Belgesi Verilmesi İşlemleri



1. Sürücü Belgesi Dosyası (Şoförler odasından)



2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği



3. Sürücü Sağlık Raporu (Resmi yada özel sağlık kuruluşlarından)



4. Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz



5. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)



6. Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan



NOT: Sürücü sertifikasının alındığı yere bakılmaksızın herhangi bir trafik tescil kuruluşuna müracaat edilebilir.



Fark İşlemleri (Sınıf ekleme)



Sürücü belgesi dosyası hariç, ilk defa sürücü belgesi verilmesi işlemlerinde istenilen belgeler fark işlemlerinde de istenir.



Yeni Tip Sürücü Belgesinin Zayi ve Yıpranma Nedeniyle Yenileme İşlemleri


1. Dilekçe



2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği



3. Sürücü Sağlık Raporu



4. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)



5. Zayi değilse mevcut sürücü belgesi



6. Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz



NOT: Dış temsilciliklerimizde sürücü belgesi yenileme müracaatları alınmamakta olup, müracaatların mutlaka trafik tescil kuruluşlarına şahsen yapılması gerekmektedir.



Tebdil İşlemleri (Yabancı sürücü belgesinin ülkemiz sürücü belgesine dönüştürülmesi)


1. Yabancı sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi



2. Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi



3. Sürücü belgesi dosyası



4. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği



5. Sürücü sağlık raporu



6. Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz



7. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)



8. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.



NOT: Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olmayan ve sürücü belgelerinin karşılıklı olarak tanınması ve değişimine ilişkin ikili anlaşmamız bulunmayan ülkelerden alınan yabancı sürücü belgeleri ülkemiz sürücü belgesi ile tebdil edilemez.



Yabancı Sürücü Belgelerinin Türkiye'de Geçerliliği


a) Türk vatandaşlarının dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmaları;



1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla 1 yıl süreyle araç kullanılabilir.



2) Altı aydan fazla ülkemizde bulunanların, araç kullanırken sürücü belgelerinin dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış Türkçe tercümelerini sürücü belgesi ile birlikte yanlarında bulundurmaları zorunludur.



3) Bir yılın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.



b) Yabancıların dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmaları;



1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir.



2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.





Eski Tip Sürücü Belgesinin Değiştirilmesi


1. Eski sürücü belgesi



2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği



3. Sürücü sağlık raporu



4. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz



5. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)



6. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.



NOT: Trafik tescil kuruluşlarında harç, değerli kağıt ve hizmet bedeli ücretleri elden tahsil edilmeyecektir. Ücretlerin Maliye Bakanlığının veznelerine veya anlaşmalı bankalara yatırılması gerekmektedir.



HÜKÜMLÜ OLMAMA ŞARTLARI


Sürücü belgesi işlemlerinde sürücü/sürücü adayının Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlardan hükümlü olup olmadığı adli sicil kaydı sorgulanarak kontrol edilmektedir.



SÜRÜCÜ BELGESİNİN DEĞİŞTİRME SÜRESİ


Eski tip sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri 01/01/2016 tarihinden 31/12/2020 tarihine kadar beş (5) yıl içerisinde tamamlanacaktır.



SÜRÜCÜ BELGESİ SINIFLARINA GÖRE SÜRME YETKİSİ VERİLEN MOTORLU ARAÇLAR VE ÖZELLİKLERİ


M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.



A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.



A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2'yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.



A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.



B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.



B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.



BE sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir.



C1 sınıfı sürücü belgesi azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilir.



C1E sınıfı sürücü belgesi C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.



C sınıfı sürücü belgesi kamyon ve çekici kullanacaklara verilir.



CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.



D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara verilir.



D1E sınıfı sürücü belgesi D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.



D sınıfı sürücü belgesi minibüs ve otobüs kullanacaklara verilir.



DE sınıfı sürücü belgesi D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.



F sınıfı sürücü belgesi lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir.



G sınıfı sürücü belgesi iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir.



SÜRÜCÜ BELGELERİ VE KULANMAYA YETKİLİ OLDUĞU ALT SÜRÜCÜ BELGESİ SINIFLARI


M sınıfı sürücü belgesi ile M,



B1 sınıfı sürücü belgesi ile M,



F sınıfı sürücü belgesi ile M,



G sınıfı sürücü belgesi ile M,



A1 sınıfı sürücü belgesi ile M,



A2 sınıfı sürücü belgesi ile M ve A1,



A sınıfı sürücü belgesi ile M, A1 ve A2,



B sınıfı sürücü belgesi ile M, B1 ve F,



BE sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1 ve F,



C sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1, C1 ve F,



CE sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, C, C1, C1E, F; CE sınıfı ile birlikte D sınıfı sürücü belgesine de sahip olduğu takdirde ayrıca DE, D1 ve D1E,



C1 sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1 ve F,



C1E sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, C1 ve F,



D sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1, D1 ve F,



DE sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, D, D1, D1E, F; DE sınıfı ile birlikte C sınıfı sürücü belgesine de sahip olduğu takdirde ayrıca CE, C1 ve C1E,



D1 sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1 ve F,



D1E sınıfı sürücü belgesi ile M, B, BE, B1, D1 ve F



sınıfı sürücü belgeleri ile kullanılan araçlar da sürülebilir.



ESKİ SÜRÜCÜ BELGELERİNİN YENİ TİP SÜRÜCÜ BELGELERİNE KARŞILIKLARI


A1 sınıfı sürücü belgeleri M ve A1 sınıfı sürücü belgesi,



A2 sınıfı sürücü belgeleri M, A1, A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi,



B sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, D1 ve F sınıfı sürücü belgesi,



C sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, D1, C1, C ve F sınıfı sürücü belgesi,



D sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgesi,



E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden önce alınanlar) M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı sürücü belgesi,



E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden sonra alınanlar) M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi,



F sınıfı sürücü belgeleri M ve F sınıfı sürücü belgesi,



G sınıfı sürücü belgeleri M ve G sınıfı sürücü belgesi,



olarak değiştirilirler.



SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLARIN YAŞ ŞARTLARI


M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alacakların 16,



A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların 18,



A sınıfı sürücü belgesi alacakların 20, (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21,



C, CE, D1 ve D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların 21,



D, DE sınıfı sürücü belgesi alacakların 24 yaşını bitirmiş olmaları zorunludur.



SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLARIN DENEYİM BAKIMINDAN ŞARTLARI


A sınıfı sürücü belgesi alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı,



C1, C, D1 ve D sınıfı sürücü belgesi alacakların en az B sınıfı,



BE sınıfı sürücü belgesi alacakların B sınıfı,



CE sınıfı sürücü belgesi alacakların C sınıfı,



C1E sınıfı sürücü belgesi alacakların C1 sınıfı,



DE sınıfı sürücü belgesi alacakların D sınıfı,



D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları zorunludur. A sınıfı sürücü belgesi alacak 24 yaşını doldurmuş adaylarda deneyim şartı aranmaz.



SÜRÜCÜ BELGELERİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ


M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,



C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.



ADAY SÜRÜCÜLÜK


Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 01/01/2016 tarihinden sonra yürürlüğe girecek olan Ek 3'üncü maddesinde;



İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.



Aday sürücülük süresi içerisinde 2918 sayılı Kanunun;



a) 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (kırmızı ışık) üç kez ihlal edilmesi



b) 48 inci (Uyuşturucu ve alkollü araç kullanımı) veya 118 inci (Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet vermek) maddelerine istinaden sürücü belgelerinin geri alınması,



c) 51 inci maddesinin (hız sınırları üzerinde araç kullanmak) üç kez ihlal edilmesi,



ç) 53 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (Sağa ve sola dönüşlerde, sürücüler kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki bisikletlilere ve sola dönüşlerde sağdan ve karşıdan gelen trafiğe ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.) üç kez ihlal edilmesi,



d) 74 üncü maddesinin (Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işaretleri bulunmayan, ancak başka bir trafik işareti ile belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken bütün sürücüler araçlarını yavaşlatmak ve bu geçitlerden geçen veya geçmek üzere bulunan kişilere ve öğrencilere ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.) üç kez ihlal edilmesi,



e) Koruyucu tertibatın kullanılması ile ilgili 78 inci maddesinin (emniyet kemeri, kask vb. kullanılması zorunludur.) üç kez ihlal edilmesi hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi veya araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi veya toplam 75 ceza puanının aşılması durumunda sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilir.



Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı ve varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma süreleri kadar zamanın geçmiş olması zorunludur.




Ehliyet yenileme işlemi Kırıkkale'de başladı


Sürücü belgelerinin AB normlarına göre yeniden düzenlenmesi kapsamında yenilemesi işlemleri pilot il seçilen Kırıkkale'den başladı. Eski tip sürücü belgeleri 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilecek.


Kırıkkale Trafik Tescil ve Denetleme Müdürlüğü'nde ehliyet yenileme çalışmaları başladı. Bu kapsamda Vali Ali Kolat, beraberindeki Emniyet Müdürü Hasan Onar ve İl Jandarma Komutanı İsa Çakmak ile birlikte Trafik Tescil ve Denetleme Müdürlüğü'nü ziyaret ederek ehliyet yenileme çalışmalarını yerinde inceledi. Şahsına ait olan sürücü belgesinin yenilenmesi için de müracaatta bulunan Vali Kolat, burada bir dizi işleme tabi tutuldu. İlgili evraklarla başvuruda bulunan Vali Kolat'ın parmak izini tarayıcıya okutmasından sonra sürücü belgesi yenileme çalışmalarına geçildi. İşlemleri tamamlanan Vali Kolat'a 15 gün süresince kullanabileceği geçici bir sürücü belgesi verilirken, yeni sürücü belgesinin ikamet adresine posta vasıtasıyla gönderileceği belirtildi.


SINIF SAYISI 17'YE ÇIKTI


Kırıkkale İl Emniyet Müdürü Hasan Onar burada yaptığı açıklamada, sürücü belgelerinin yenilenmesi ilgili bilgiler verdi. Yeni kanuna göre sürücü belgesi sınıfının 9 iken 17'ye çıkarıldığını ifade eden Onar, yenileme işlemlerinin vatandaşa 15 TL'ye mal olacağını söyledi. Onar, yeni kanunla birlikte ilk defa sürücü belgesi alacak kişilerinde 2 yıl süreyle aday sürücü statüsünde olacağını kaydetti.


Emniyetten Başvuru Duyurusu


Yurtdışında da geçerli olacak yeni ehliyetlerin, özellikle Edirne'de yapılan başvurularda yoğunluk yaşanıyor.


Avrupa'ya komşu il olan Edirne'de yaşayanlar ihtiyaç halinde yurtdışında kullanmak adına ehliyet başvurularına başladı. Edirne İl Emniyet Müdürlüğü de Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğünce 01 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Yeni Sürücü Belgesi" müracaatlarının alınmasına başladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, yapılması gerekenler için müracaat edeceklerin şube müdürlüğünden sıra almaya gerek kalmadığı belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ana sayfasında belirtilen linkten veya www.surucurandevu.egm.gov.tr adresinden online randevu alarak sürücü belgesi işlemlerinin yaptırabilecekleri bildirildi.


Sürücü belgesi yenilemek isteyenler, herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvuru yapmaları yeterli olacağı kaydedilerek, “Sürücü olur sağlık raporu (tek hekimden), 1 adet 50x60 mm ebadında arka fonu beyaz son altı ay içerisinde çekilmiş Biyometrik fotoğraf, 1 adet 15 TL tutarında anlaşmalı bankalara yatırılmış değerli kâğıt ve vakıf bedelini gösterir makbuz" şeklinde açıklamalarda bulunuldu.


Öte yandan, parmak izi alınacak, daha önce sistemde parmak izi bulunan vatandaşların parmak izi kontrolü yapılacağı, kan grubunu gösterir belge alınacağı, fakat sağlık raporunda kan grubunu gösterir yazılı beyan bulunanlardan istenmeyeceği bildirildi.


İlk defa sürücü belgesi alacak olanların ise yabancı sürücü belgesinin değiştirilmesi işlemlerinde şoförler odasından alınan dosyalar kabul edileceği belirtildi.



Ehliyete IQ Testi Geliyor


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre 1 Ocak'tan itibaren ehliyet alacak olan sürücülere IQ testi yapılacak. IQ testinde düzeyi 79 ve altı olanlar ehliyet sahibi olamayacak.


MEB Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler ile birlikte stajyer sürücülük uygulaması 1 Ocak tarihi itibariyle uygulamaya konuldu. AB standartlarına kavuşturularak 180 ülkede kullanılabilecek olan ehliyetlere yeni sınıflar da eklendi. Bu arada Karayolları Trafik Yönetmeliği'ndeki düzenleme ile Emniyet Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgelerini yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirmeye başladı. Stajyer sürücülük ve ehliyet sistemi de uygulamaya konuldu.


Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını dolduran, 3 defa ışık ihlali yapan, 3 kez radar cezası yiyen, 3 kez okul ya da yaya geçitlerinde yayalara yol vermeyen, 3 kez kask ya da emniyet kemeri takmayan ve 0,20 promil alkol ile yakalananlarınehliyetinin direkt olarak iptal edildiğini dile getirdi.


Ehliyetleri iptal olan sürücülerin psikiyatr doktorundan rapor alarak tekrar sürücü kurslarına kayıt olacaklarını belirten Çelik, "Stajyerlik yasası ile birlikte sürücü belgesi formatı değişti. 17 çeşit sürücü belgesi var. Bu belgeler için artık tecrübe isteniyor. Direkt olarak otobüs ya da TIR ehliyeti alamıyorlar. Sürücüler öncelikle B sınıfı ehliyet alarak belirli bir süre tecrübe edindikten sonra kamyon, TIR ya da otobüs ehliyeti alabiliyor. Motosiklet sınıfı da 5 gruba ayrıldı. 125 cc'ye kadar olan motorlar için ayrı bir ehliyet, 125 cc üzeri için ayrı bir ehliyet, 470 cc üzerindeki ayrı bir ehliyet başladı. 0,25 kw üzeri elektrikli bisikletler içinde 'M' sınıfı ehliyet dönemine geçildi" ifadelerini kullandı.


TRAFİK ADABI DERSİ


1 Ocak itibari ile yapılan düzenlemeler arasında yer alan 'trafik adabı dersi' içinde bilgi veren Çelik, "En göze çarpan hususlardan bir tanesi sürücü eğitimlerinin teorik eğitimlerinde trafik adabı denen bir ders ilave ediliyor, 4 saatlik bir eğitim. Sürücülerin eğitiminde ihmal edilen davranış, ahlak bozukluğuna yönelik birtakım hususların altı çiziliyor. Adaylar için ön sınav sistemi zorunluluğu getiriliyor. Ön sınavda sürücü adayının hocası ve kurumun müdürü bir ön değerlendirme yapacak. Bu uygulamalar sonucunda sınavda geçebilecek konumda olup olmadığı kontrol ediliyor, sonrasında asıl sınava intikal ettiriliyor" dedi.


2 YILIN SONUNDA ASIL BELGEYE GEÇEBİLECEK

Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, 1 Ocak'ta başlayan stajyer sürücülüğü hatırlatarak, stajyer sürücü belgesinin normal şartlarda başarılı alındıktan sonra emniyette teşhir aşamasından sonra başladığını anlattı. Çelik, 75 ceza puanı almaması halinde 2 yılın sonunda sürücülerin asıl belgeye geçebileceklerini, ehliyet almak için bazı temel trafik kurallarına uyulması gerektiğinin altını çizdi.



"TABAN UYGULAMASINA GEÇİLDİ"


Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, sürücü eğitimlerinde haksız rekabetin önüne geçilmesi için taban fiyat uygulamasına geçildiğini söyledi. İllerde oluşturulan 7 kişilik komisyonun, eğitim maliyetlerini, araç giderlerini, sınavlarda görev alan eğitimcilerle uzman öğreticilerin maliyetlerini hesaplayıp o ille ilgili enflasyonu da dikkate alarak bir taban fiyat belirlendiğini söyleyen Çelik, "Kurslar, bu taban fiyatın altında kayıt yapamayacak" dedi.


Bin liranın altında ücret talep eden sürücü kurslarının tespiti halinde o kuruma bir dönem kurs açmama cezası verileceğini belirten Çelik, "Bu sayede direksiyon sınavlarının denetimi de arttı. Direksiyon sınavları 35 dakikaya çıktı. Direksiyon sınavlarında belli bir ortalamanın altında kalanlara soruşturma açılacak. Kursiyerlere yeterli derecede eğitim sağlayamayan kurumlar tespit edildiğinde bir dönem kurs açmama cezası verilecek" şeklinde konuştu.


Çelik, sürücü belgesi verilemeyecek durumları şöyle sıraladı;


"Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama, dikkat bilinci, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olması, alkol bağımlılığı olanlar veya alkollü araç kullanmaktan vazgeçmeyenler, uyuşturucu veya uyarıcı maddelere bağımlı olanlar veya bağımlı olmasa da düzenli olarak kullananlar."




2016 Ehliyet sınav soruları ve cevapları

nı haberimizden görebilirsiniz. 13 Şubat Cumartesi günü yapılacak ehliyet sınav soruları ve cevaplarını buradan takip edebilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yılın ilk Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS) yapılıyor. Sürücü adayları ehliyet sorularına yayınlandığında yenisafak.com'dan ulaşabilirler. İşte detaylar.


#Ehliyet
#Ehliyet sınav soruları
#Ehliyet soruları ve cevapları
#Meb
#Mtsas
Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.