2010 KPSS sınavı iptal mi edildi? Usulsüzlük nedeniyle daha önceleri “Eğitim Bilimleri” bölümü iptal edilen 2010 KPSS sınavının diğer bölümleri için de karar verildi. Peki KPSS sınavı iptal mi?
2010 KPSS sınavı iptal mi? Soruların sızdırıldığına dair açılan davada karar açıklandı. Binlerce memur adayını ise kötü haberler bekliyor. Daha önceleri “Eğitim Bilimleri” iptal edilen KPSS sınavının kalan kısımları için de açıklama geldi. Peki 2010 KPSS sınavı iptal mi?
2010-KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin iptal kararının ardından yaşanacakların ÖSYM'nin tek başına uhdesinde olmadığı, ilgili kurumlarla bir araya gelinerek gerekli açıklamaların yapılacağı bildirildi.
Ankara 1. İdare Mahkemesinin 2010-KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin iptalinin ardından Devlet Personel Başkanlığı (DPB) yönetimi toplandı.
Toplantıda, mahkemenin kararını ve gerekçelerini inceleyecek olan DPB yönetimi, söz konusu iptal kararının 2010-KPSS ile atanan kamu personellerini nasıl etkileyeceğini ele alıyor.
ÖSYM Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği yetkilileri ise karara ilişkin, "Bundan sonraki süreç, ÖSYM'nin tek başına uhdesinde olmayıp, ilgili kurumlarla bir araya gelinerek gerekli açıklama yapılacaktır." ifadesini kullandı.
Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Hasan Can Oktaylar, idare mahkemesinin iptal kararını AA muhabirine değerlendirdi.
KPSS'de soruların sızdırıldığı yönündeki bilgilerin ortaya çıktığı yıl, sınav sonuçlarına ilişkin çeşitli istatistiksel çalışmalar yaptıklarını ve iptal edilen Eğitim Bilimleri oturumu dışındaki Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinde de toplu kopya çekildiğine ilişkin birtakım istatistiksel verilere ulaştıklarını anlatan Oktaylar, bu veriler ile 2010-KPSS'de toplu kopya çekildiği yönündeki ilk bilgileri medya ile paylaştıklarını söyledi.
Ölçme istatistiklerinde, 2010-KPSS'de toplu kopya yapıldığı yönünde bilgilere ulaşıldığını aktaran Oktaylar, Isparta'dan bir adayın bilgisayarında ilk bulgunun elde edilmesinin ardından, istatistiki veriler ve öğrencilerden gelen bu bilgilerin, toplu bir kopya olduğunu doğruladığını ifade etti.
ÖSYM tarafından 2010-KPSS'de Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek yeni bir sınav yapıldığını hatırlatan Oktaylar, ancak o yılki KPSS'de öğretmen adaylarının girdiği Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri oturumunda, en çok puanın Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinden geldiğini belirtti.
Bunun sonucu olarak birinci sınavda kopya ile yüksek puan alanların, ikinci sınavda düşük alsalar bile yine sonucun avantajlarına olduğunu ifade eden Oktaylar, "O dönem yoğun uğraşlar sonucunda sınavın tümünün iptal edilmesi gerekirken sadece Eğitim Bilimleri oturumu iptal edilmiş, daha sonra Eğitim Bilimleri oturumuna bağlı olarak puan hesaplamasında da hesaplama hataları yapılarak puan ağırlıklandırılması düşürülmüş, iptal edilmeyen birinci oturumdaki (genel yetenek-genel kültür) kopya başarılarına göre, yine kopyacılar atanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Oktaylar, 2010-KPSS3 puanıyla B grubu kadrolara yaklaşık 30 bin civarında memur, KPSS10 puanıyla ise 40 binin üzerinde öğretmen atandığını söyledi.
2010'da yaptığı istatistiki çalışmalar ve analizlerin, kopyanın hem Genel Kültür, Genel Yetenek oturumlarında ve Eğitim Bilimleri oturumunda sistematik bir şekilde çekildiğini gösterdiğini ifade eden Oktaylar, şunları kaydetti:
"Buna bağlı olarak 3 bine yakın öğretmen adayının, 6 bin civarında da B grubu kadrolara, sadece Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumundan gelenKPSS3 puanıyla kopya çekerek yerleşen aday bulunduğunu hesaplamalardan tahmin ediyoruz.
Bununla birlikte, B grubu kadrolarına (tüm devlet memurluğu kadroları) atamalar, KPSS3 puanı ile yapılmaktadır. Bu KPSS3 puanı sadece Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumundan oluşmaktadır. Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumunda da ortaya koyduğumuz kopya iddiaları kabul görmediği için bu sınavın sonucuna bağlı haksız yolla atanan 6 bine yakın da devlet memuru kadrolarının doldurulduğunu o dönemki istatistiklerden ortaya koymuştuk."
Ankara 1. İdari Mahkemesinin iptali kararına bağlı olarak 2010 yılındaki KPSS'de Genel Kültür, Genel Yetenek oturumlarında da kopya çektiğini iddia ettikleri 9 bin kişinin belirlenerek, görevlerine son verilmesi gerektiğine dikkati çeken Oktaylar, "Fakat, o yıllara ait delil niteliğindeki soru kitapçıklarının ve cevap anahtarlarının imha edildiğini biliyorum, çünkü o yıllarda soruşturmayı yapan adli görevlilerin olayı örtbas ettiği düşüncesindeyim." dedi.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise o dönemde 2010-KPSS'ye ilişkin iddiaları savcılığa illettiğini ve kamuoyuyla bilgileri paylaştığını anımsattı.
Bunun üzerine herkesin üzerine geldiğini ifade eden Koncuk, sözlerini şöyle südürdü:
"Bundan sonraki süreç 6 yıl atanmış insanları etkilememeli. Zaten savcılık tarafından, bizim 2010'da açtığımız dava sonucunda, KPSS soruşturması şu anda sürdürülüyor. Bunlar bu yolla tespit edilebilir. Zaten birçok tespit, savcılık tarafından yapılmış durumda. Savcılığın elinde listeler var, bunlar aşağı yukarı belli. Bunların kamuyla ilişiği elbette kesilmelidir. Bundan sonra artık kopyaya bulaşmış olanların tespiti savcılık tarafından yapılmalıdır. 6 yıldır atanmış, hakkıyla sınavı kazanan insanları etkileyecek bir sonuç doğurmamalıdır."
Hukukun 6 yıl geriye yürümesinin vicdani yönden kabul edilemez olduğu görüşünü dile getiren Koncuk, "Mesela bazı sınavlar, sorular iptal ediliyor ama bu öğrencilerin o okulla ilişiğinin kesilmesi sonucunu doğurmaz. Hükümet burada da benzer yöntemi takip edebilir. KPSS soruşturması yürüten savcı bu tespitleri yapıyor. Bu hırsızlığa bulaşmış olanlar tespit edilip, onların meslekle ilişiği kesilebilir." diye konuştu.
Ankara Barosu avukatlarından Baykal Doğan, 2010-KPSS'de Genel Yetenek ve Genel Kültür bölümlerinin de iptal edilmesi nedeniyle bu sınavla ataması yapılanların memuriyetlerine son verilmesi gerektiğini belirterek, idari işlemlerde iptal kararlarının geçmişe etkili olduğunu söyledi.
Doğan, Ankara 1. İdare Mahkemesinin kararının temyiz edilebileceğini, temyiz isteminin Danıştay tarafından inceleneceğini belirtti. Doğan, ancak Danıştay herhangi bir karar verinceye kadar bu kararın geçerli olduğunu vurguladı.
Avukat Doğan, KPSS'nin idari işlem olduğunu, bu nedenle geçmişe yönelik olarak iptal edilmiş sayılacağını aktardı.
İptal kararının sadece yüzde 100 doğru cevap verip kopya çektiği belirlenen kişileri değil sınavda başarılı olup ataması yapılan herkesi kapsadığını dile getiren Doğan, "Çünkü genel işlem iptal edilmiş oluyor. İdari işlemlerde iptal kararları geçmişe etkilidir. Baştan itibaren iptal edilen işlemi yok sayar." diye konuştu.
"
Avukat Fidel Okan da FETÖ'nün kendi elemanlarını kamu kurumlarına yerleştirmek için en çok başvurduğu yöntemin sınav sorularını çalmak olduğunu söyledi.
Örgütün, 2010'daki KPSS skandalını, yargıya ve emniyete yerleştirdiği elemanları vasıtasıyla örtbas etmeye çalıştığını belirten Okan, "O dönem soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan da bunlardan bir tanesiydi. Yaptıkları her şeyle soruşturmayı kapatmaya çalıştı. Örgüt üyesi olan Sakınan, soruşturmayı kapatmak için birçok yöntemi ortaya koydu." dedi.
FETÖ'nün 2010'daki KPSS sınavı ile suçüstü yakalandığını belirten Okan, söz konusu sınavla ilgili ortaya çıkacak delillerin örgütün çözülmesini hızlandıracağına işaret etti.
Okan, hakkıyla sınavı kazananların mağdur edilmemesi gerektiğini de kaydetti.
FETÖ'nün soru hırsızlığının açığa çıktığı 2010 KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel Kültür kısmı iptal edildi. Ankara 1. İdare Mahkemesince verilen kararda, “Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da iptal edilen Eğitim Bilimleri gibi sınavdan önce başka kişilerin eline geçtiği sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır” denildi. Söz konusu kararın ardından 2010 KPSS puanı ile atanan onbinlerce kişinin memurluğunun sona ermesi gündeme gelecek. Ancak paralel örgüt yüzünden binlerce masum vatandaşın da memuriyeti tehlikeye girmiş oldu. Bunun için de sadece Ankara Başsavcılığınca yürütülen Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarına ilişkin soruşturmada şüpheli olarak yer alan kişilerin memurluklarının sonlandırılmasıyla ilgili kanuni bir düzenlemenin yapılabileceği belirtiliyor.
Soruların çalındığı sınavla ilgili skandalın ortaya çıkmasının ardından Eğitim Bilimleri sınavı iptal edilmiş, fakat Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumu iptal edilmemişti. Eğitim Bilimleri'nin iptaliyle öğretmen olamayan binlerce paralelci ise Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarından aldıkları puanla çeşitli devlet kurumlarına yerleşti. O yıl sınava giren ve yapılan usulsüzlük nedeniyle mağdur olan iki kişi, 2010 KPSS'deki Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri alanlarına ait sınav soru ve cevaplarının yüzlerce adaya servis edildiğini belirterek bu alanların iptali istemiyle Ankara 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İdare Mahkemesi, davalı ÖSYM tarafından Eğitim Bilimleri testinin objektifliğini ve güvenilirliğini kaybettiği sonucuna varılması nedeniyle iptal edildiğinin anlaşıldığını belirterek, bu alanlarla ilgili sınavın iptaline ilişkin istemin ise reddine karar verdi. Kararın temyiz edilmesinin ardından Danıştay 12. Dairesi, davacı vatandaşı haklı bularak İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. Kararda, eksik araştırmaya dayanılarak, 2010 KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin iptali istemine ilişkin kısımları yönünden davanın reddedilmesinde isabet bulunmadığı belirtildi. Bozma kararının ardından dosya yeniden 1. İdare Mahkemesi'ne geldi. Mahkeme, ilgili kurumlarla yazışmalar yaparak, 2010 KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınav sorularının da sızdırılıp sızdırılmadığına ilişkin bilgi istedi. 2010 yılında hazırlanan YÖK Denetleme Kurulu raporu, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme bilirkişilerince hazırlanan rapor ile hala Ankara 2. Ağır Mahkemesi'nde görülen yargılamaya konu iddianameyi inceleyen İdare Mahkemesi, Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının da iptaline karar verdi.
1. İdare Mahkemesi'nin bu kararıyla memurluk şartı için gerekli görülen Genel Yetenek ve Genel Kültür puanı da hükmünü yitirmiş oldu. Bu nedenle de 2010 KPSS puanı ile kamu kurumlarına yerleşen kişilerin memurluklarının da iptal olması gündeme gelecek. Memurluk için gereken P10 türünden yani Genel Yetenek ve Genel Kültür'den alınan puan 2 yıl boyunca geçerliliğini koruyor. 2010 ile 2012 yılları arasında iptale konu sınavdan alınan puanla kamu kurumlarına atanan kişi sayısının ise 150 bin civarında olduğu belirtiliyor.
Bu karar sonrası hırsız memurların yanı sıra binlerce masum kişi de memuriyetinin sonlandırılmasıyla karşı karşıya kalacak. Bunun için de Devlet Personel Başkanlığı, ÖSYM ve ilgili kurumların önümüzdeki günlerde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğiyle ilgili çalışma başlatacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 Eğitim Bilimleri'nin yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarına ilişkin de soruşturma yürütüyor. ÖSYM ve bilirkişiler tarafından hazırlanacak raporlar ile MASAK ve emniyetin yapacağı çalışmanın ardından Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının da şüphelileri ortaya çıkarılacak. Sadece söz konusu soruşturma dosyasında “şüpheli” kişilerin de memuriyetinin sonlandırılacağı belirtiliyor.