15 Temmuz şehitlerini haberimizden görebilirsiniz. 15 Temmuz 2016'da yaşanan Darbe girişiminde 249 şehit verdik. Büyük bir mücadele ile geri püskürtülen 15 Temmuz Darbe girişimi şehitlerini ve detaylı bilgileri sayfamızdan görebilirsiniz.
Türkiye 15 Temmuz 2016'da tam 36 yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu bazı generallerin ve askeri personelin içinde olduğu darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. İhanet girişimi halkın sokağa çıkması ve TSK içindeki çoğunluğun destek vermemesi üzerine akamete uğradı. Bu cunta girişiminin bilançosu ise çok ağır oldu. Türkiye'nin en uzun 48 saatinde 248 kişi şehit oldu, 2196 vatandaş ise yaralandı. Türkiye, darbe girişimi karşısındaki kararlı direnişiyle dış aktörlerin oyununu bozarken İslam dünyası için de bir umut ışığı olduğunu gösterdi.
İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbus etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbus etme", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldurme", "tasarlayarak bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle kasten öldurme", "cebir kullanarak, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, kamu görevinin sağladığı nufuz kötuye kullanılmak suretiyle kişiyi hurriyetinden yoksun kılmaya teşebbus etme”, "cebir kullanmak suretiyle gece vakti, silahla, kamu görevinin sağladığı nufuz kötuye kullanılmak suretiyle ve birden fazla kişi tarafından birlikte konut dokunulmazlığını ihlal etme", "silahlı terör örgütü kurmak", "kara ulaşım araçlarının alıkonulması", "hava ulaşım araçlarının alıkonulması", "gece vakti, cebir kullanmak suretiyle, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nufuz kötuye kullanılmak suretiyle işyeri dokunulmazlığını ihlal", "haberleşmenin engellenmesi", "işyeri dokunulmazlığını ihlal", "silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nufuz kötuye kullanılmak suretiyle kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi" ile "silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nufuz kötuye kullanılmak suretiyle siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi" suçlarından 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.Aynı suçlardan 10 şüpheliye de 92 kez ağırlaştırılmış müebbet talebiŞüpheliler Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyup Gürler, Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık'ın da aynı suçlardan ayrı ayrı 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapsi talep edildi. Diğer şüpheliler Engin Durmaz, Mehmet Kapan ve Fatih Karakaya hakkında 47 kez, şüpheli Sadık Cebeci hakkında 17 kez, şüpheliler Nebi Gazneli, Müslüm Kaya hakkında 6 kez, şüpheliler Şakir Çınar, Rıfkı Keser, İrfan Arat, Ömer Faruk Özköse, Ahmet Gümüş, Erdal Öztürk ve Yüksel Durak hakkında ise üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapsi talep edildi.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde düzenlenen programda, 15 Temmuz gazileri hain darbe girişimi gecesi yaşananları anlattı.Fetullahçı Törer Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) darbe girişimi esnasında yaralanan gaziler Enes Alacayaka, Zafer İpek ve Gökmen Yılmaz, Beyşehir Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü'nün organizasyonu ile Beyşehir Şehit Türkan Tekin Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda, vatandaşlar ile öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi.Gazi Enes Alacakaya, 15 Temmuz'un Türk milleti için bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Katılımcılara o gece yaşadıklarını anlatan Alacakaya, mazlumlara silahlar ve tanklarla eziyet eden zalimlerin darbeye karşı koyan halka kafa, göz, boyun, kol demeden neresi gelirse vurduğunu anlatarak, "Külliyenin duvarında saf tutarak namaza Fetih suresiyle başladık ama bu hainlerin namaza da saygısı yoktu. Namaz esnasında üzerimizden sürekli alçak uçuş yapıyorlardı. Secdeye kapandığımız sırada çok şiddetli bir patlama sesi geldi. Sesin şiddetiyle secdede şahadet getirdim. Ama korkmadık, şahadet aşkıyla şahadete yürüdük. Bazılarımız şehit, bazılarımız gazi oldu" diye konuştu.Gazi Gökmen Yılmaz ise, o gece TRT binasının önüne gittiğini anlatarak, ”Binanın önündeki askerlerin vatandaşlara karşı tutumu karşısında dayanamayarak bir şeyler yapmam gerekiyordu. Ve orada askerlerin başında bulunan rütbeli bir komutana müdahalede bulundum. Onun üzerine 20-30 kadar asker beni linç etmişler, sonrasını hatırlamıyorum”dedi. Gazi Zafer İpek de, ”O gece İstanbul'da Vatan Caddesine çıkmıştım. Tanklar emniyet müdürlüğüne doğru ilerliyorlardı. İlerleyen bir tankın üzerine çıkmıştık. Tankın üzerinde askerle tartışmaya başladım. O sırada tüfeğin dipçiğiyle bana vurarak beni tanktan aşağıya attı ve tankın kenarlarına çarparak yere yuvarlanarak yaralandım” ifadelerini kullandı. Gaziler, konuşmalarında "Bizim gidebileceğimiz başka bir ülkemiz yok. Bu vatana hep beraber sahip çıktık, çıkacağız" ifadelerini kullanırken, 15 Temmuz'un unutulmamasını ve unutturulmamasını istedi. Bu nedenle ilçedeki programa katıldıklarını belirten gaziler, bu tür programlara katılmaya devam edip 15 Temmuz'a anlatmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.