İki editör, iki yayınevi

04:008/01/2021, Cuma
G: 8/01/2021, Cuma
Ömer Lekesiz

Kitap yayımlayan her kurum ya da kuruluş yayınevi değildir. Bunun tipik örneklerinden biriAlbaraka’dır. Geçmişte kendi adıyla, sanata sahip çıkmak, sponsoru olduğu bilimsel bir çalışmayı sunmak… üzere yayımladığı kimi kitaplarla, bunlar satış / kar maksadıyla serbest dağıtıma da girmediği için gerçek bir yayınevi sanını edinememiştir.Hangi saiklerle olduğunu tam olarak bilemesek de, en azından yayıncılık sektöründe Batılıların da pay kapmaya çalışmaları ve dolayısıyla karlılığının gözetilebilir

Kitap yayımlayan her kurum ya da kuruluş yayınevi değildir. Bunun tipik örneklerinden biri
Albaraka’
dır. Geçmişte kendi adıyla, sanata sahip çıkmak, sponsoru olduğu bilimsel bir çalışmayı sunmak… üzere yayımladığı kimi kitaplarla, bunlar satış / kar maksadıyla serbest dağıtıma da girmediği için gerçek bir yayınevi sanını edinememiştir.

Hangi saiklerle olduğunu tam olarak bilemesek de, en azından yayıncılık sektöründe Batılıların da pay kapmaya çalışmaları ve dolayısıyla karlılığının gözetilebilir bir şey haline gelmesi, Albaraka’yı da yayınevi faaliyetini müstakil ve hak ettiği şekilde yürütmeye teşvik etmiş olmalıdır.

Konu bu şekliyle sektör esaslı bir iş olarak görülünce, sermayedarın ilk yönelişi profesyonel bir yayınevi ekibi kurmak olacaktır. Sermaye özü itibariyle akıllı olduğu için, mezkur ekibi de ilgili akıl sahiplerinden oluşturacağı var sayılır. Nitekim Albaraka da bunu yaptı ve iyi bir yayın yönetmeniyle yayınevini dışa açtı ya da bünyesinde zaten var olan yapılanmayı bu sayede harekete geçirdi.

Albaraka’nın Genel Yayın Yönetmeni
Ahmet Faruk Çağlar’
dan söz ediyorum.
Çağlar
Akşam Diyarı’
ndaki üniversite eğitimini,
Medeniyet Üniversitesi’
nde yaptığı yüksek lisansla tamamlayan biridir; çok dilli ve mühendislikten felsefeye evrilen çok yönlü bilimsel ilgileriyle,
İhsan Fazlıoğlu
Hocamızın rahle-i tedrisatından da geçerek kendisini hayata hazırlamıştır. Avrupa’da yayımlanan
Sabah Ülkesi
adlı derginin genel yayın yönetmenliğini de yapmış olması bakımından yayın dünyasıyla bağını da sağlam bir yerden kurmuştur.
Ketebe
Yayınları arasından çıkan
Yaşamın Amacı Olarak Yaşam – İnsan Davranışlarını Belirleyen Birincil Güdüye Dair
adlı bir kitabı da bulunan Çağlar, Albaraka Yayınları’nın yönetimini üstlendikten kısa bir süre sonra bankacılık, iktisat, sermaye yönetimi… vb. kitapları hazırlayıp sundu, diğer bir söyleyişle Albaraka’nın yayınevini oluşunu bunlarla malum piyasaya deklare etti ve hemen ardından, kültür, felsefe ve siyaset kitaplarına yöneldi. Bunlardan birkaçını zikredelim:
-Arif Emre Gündüz,
Demir Kuş,
-Jerome Groopman,
Umudun Anatomisi, çev.: Faik Cem Arı,
-Ronald Numbers
editörlüğünde, Galileo Hapiste – Bilim ve Din Üzerine Mitler, çev.: İsmail Hakkı Yılmaz,
-Fehmi Jadaane,
Stoacılığın İslam Düşüncesi Üzerindeki Etkisi, çev.: Ece Engin,
-Francis Macdonald Conford,
Dinden Felsefeye – Batı Nazariyatının Kökenleri Üzerine, çev.: Özgüç Orhan.
-Vincent Barnett,
Dünya İktisadi Düşünce Tarihi, çev.: Hayreddin Soykan.

Çağlar yönetimindeki Albaraka Yayınları’nın, başta şehircilik olmak üzere daha bir çok türde yeni ve değerli sürprizleri olacak; onları da birlikte izleyip göreceğiz inşallah.

Pinhan Yayınları’
na gelince:
Benim gözümde Pinhan,
Mahmut Sever
’in genel yayın yönetmenliğinde, sadece Akşam Diyarı’nın kitaplarını yayımlayan ve “fazla İslami terim kullanılmıştır” gerekçesiyle Müslümanlara mahsus yerli ve yabancı kitapların yayımını engelleyen Sol-Kemalist, PKK destekçisi kimi yayınevlerinin pabucunu dama atmış bir yayınevidir. Bu yanıyla hem onların yayın portföyüne ortak olmuş hem de yayımladığı doğu kültür ve irfanına mahsus kitaplarla onları
aşmıştır
.
Bu bağlamda
Aristoteles
, Soren Kierkegaard,
Nietzsche
, Ernst Cassirer,
Henri Bergson
, C. G. Jung,
Otto Rank,
Durkheim,
Erwin Rohde,
J. Goody,
William James
, Jean Piaget,
Henry Corbin,
Karl Abraham,
Erwin Panofsky,
John Stuart Mill,
Stuart Hall
… ve daha birçok Batılı yazarın kitaplarını dilimize kazandırmakla kalmamış,
Ardavirafname’
den başlayarak, daha çok
Nimet Yıldırım
imzasını taşıyan İran mitolojisine ve edebiyatına mahsus değerli bir çok kitabı, özenli çeviri ve kaliteli bir baskıyla kültür hayatımıza katmıştır.
Bunlar arasından, Nur İrven tarafından çevrilen
Jakob Burckhardt
’a ait
Yunan Kültürü
Tarihi’
ni özellikle zikretmek isterim. Burckhardt’ın
Yunanlılar ve Yunan Medeniyeti
adlı kitabını da İsmail Hakkı Yılmaz çevirisiyle 2019 yılında okurlara sunan Pinhan, onun yeni kitabıyla Yunan medeniyet ve kültürüne mahsus edinilmesi gereken bir bilginin çerçevesini tamamlamıştır.
Jacob Burckhardt’ın, Sanat Tarihin Temel Kavramları’nı yazan
Heinrich Wölfflin
’in hocası, Müslüman sanatlarıyla ilgili çalışmalarıyla tanıdığımız merhum
İbrahim Titus Burckhardt’
ın amcası olduğunu söylersem, mezkur çalışmalarının değeri sanırım daha iyi anlaşılacaktır.

Yunan tefekkür, medeniyet ve kültürünün Akşam Diyarı için esas bir zemin olduğunu bilenler, buna ilişkin en sağlam bilgileri Jacob Burckhardt’ın iki kitabından rahatlıkla edinebilirler.

#Editör
#Yayınevi