“Hakikat sahrasının seyyahı, hakikat (ve marifet) ummanının gavvası (dalgıcı), uluların şerefi, akıllardan geçenleri bilen, rehberlik isteyen yolun mehdisi Sehl bin Abdullah Tüsteri (r.a.); tasavvuf ehlinin muhteşemlerinden ve bu taifenin büyüklerindendi. Bu şivede müctehiddi. Devrinde tarikat sultanı ve hakikat burhanıydı. (…) Âlim şeyhlerden olup asrının imamıydı. Herkesçe saygın sayılırdı.” (Trc.: Süleyman Uludağ)
Abdurrezzak Tek, Tüsterî Tefsiri’nin tercümesindeki otuz üç sayfalık Önsöz’ünde ana hatlarıyla müellifin hayatına, tefsirindeki işârî yorumlara, tasavvuftaki yerine ve tefsirindeki tasavvufi kavramlara dair özlü bilgilere yer vermiş ve dolayısıyla bu tefsirin gerek müellifi gerekse mahiyeti hakkında okurunu mutmain kılacak nitelikli bir gayret ortaya koymuştur.
İşârî tefsirin doğuşunu âyetlerin yeni bakış açısıyla tefsirinin zorunlu hale gelmesine bağlayan Abdurrezzak Tek, Tüsterî Tefsiri’nin bir mutasavvıfa nispet edilmekle günümüze ulaşan en eski tefsir metni olduğunu, kendisinden sonraki tefsirlere kaynaklık ettiğini de kaydederek, muhtevası hakkında şu bilgileri vermiştir:
“Tercümemize konu edinilen Tefsîru’l-Kur’âni’l-Azim isimli kitap (…) Sehl’in sohbet esnasında veya ona yöneltilen sorular çerçevesinde âyetlere getirdiği yorumların müntesipleri tarafından yazıya geçirilmesi ile oluşmuştur. Ancak tefsirde her sürenin tamamına değil de belli başlı âyetlere hatta kimi zaman bu âyetlerin sadece bir kısmına yönelik tasavvufi yorumlar yer almaktadır. Bununla birlikte zâhiri mana da gözetilmiş hatta birçok âyette önce zâhiri anlam ortaya konduktan sonra bâtıni manaya geçilmiş, bazı âyetlerde de sadece zâhiri mana ile yetinilmiştir. Kitabın giriş kısmındaki isnat bilgilerinden anlaşıldığına göre Sehl’in tasavvufi yorumları müridi Ebû Bekir Muhammed es-Sizcî tarafından şifahi olarak nakledilmiş ve daha sonra Ebû Bekr Muhammed b. Ahmed el-Beledî tarafından yazıya geçirilmiştir.”
“Allah Teâlâ’nın indirdiği her kitabın bir sırı vardır, Kur’ân’ın sırrı da sûrelerin girişlerindeki (mukattaa harfleridir.) Çünkü bunlar Hakk’ın isim ve sıfatlarıdır. Örneğin ‘Elif Lâm Mim Sâd, Elif Lâm Râ, Elif Lâm Mim Râ, Kâf Hâ Yâ Ayn Sâd, Tâ Sin Mim, Hâ Mim Sin Kâf’ böyledir. Nitekim bu harflerin bazısı bazısıyla bir araya geldiğinde ism-i a’zamı oluştururlar.”
olduğunu belirtmekle yetinelim.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.