Kültürü, salt “yaşama biçimi” olarak aldığımızda isabetli görünen bu yargı, sohbeti inancımıza mahsus bir emir olarak aldığımızda isabetli görünmüyor. Çünkü Nebevî bir emir ve uygulama olarak sohbet, hem zahirî ve batınî ilimlere hem de muhabbete asıl mayasını veren şeydir.
Bu manada sohbet, konuşma vasıtasıyla yakınlık kurulanların akıllarına, kalplerine, gönüllerine, hayallerine ve kelimelerine doğru sefer etmektir. Dolayısıyla, ashap/sahabe Hz. Peygamber’in sohbetiyle şereflenenler demektir ki, onlar aynı zamanda Peygamberin sözlerindeki manaya kendilerini sürekli açık tutanlar, onun tebliğ, talim ve terbiye seferine menzil olmaya-duranlar demektir.
Peygamber efendimizle ashabının ilişkilerine ad olan sohbet, tasavvufun doğuşuyla birlikte “Şeyhin ya da âlimin sözlerini dinlemek üzere tertip edilen dinî-tasavvufî toplantı” anlamında kullanılmış, “Gıybet, yalan, iftira, söz taşıma gibi günahlar içermeyen, hoş vakit geçirmek için yapılan ve muhabbet etme, yarenlik etme gibi deyimlerle ifade edilen sohbetlere katılmakta dinen bir sakınca görülmemiştir.” (Süleyman Uludağ, DİA “Sohbet” maddesi)
İlim ve sanat bağlamında ise sohbet, en geniş anlamıyla bir üstadın dil ve hâl yoluyla verdiklerini layıkıyla almak ve yine bunları sohbet yoluyla başkalarına nakletmek demektir.
Burada dil ve hâl ayrımına baş vurulmasının nedeni, lisan ve kelâm anlamında hiçbir dünya dilinin hâlleri kuşatma kabiliyetine sahip olmamasındandır. Diğer bir söyleyişle dil de aslında kendine özel bir hâldir ve her hâl dile girmediği gibi, mana yönünden dilin (sözün) kendisi bile bazen dile girmeyebilir.
“İnsan cinsinin birbirine meyletmesi, öncelikle aralarındaki umum vasıf olan insaniyet vasfından gelir. Bir milletten olanın kendi milletinden olana meyletmesi ise, aralarındaki hususi vasfa dayanır. Bir de iki insanı birbirine meylettiren ve yakınlaştıran bundan daha özel vasıflar vardır. Mesela, itaat ehlinin ve günahkarların birbirine meyli aralarındaki özel vasıftan kaynaklanır.”
Bunlara göre, Kovid’in neden olduğu tahribatın giderilmesinde, sohbetten başlanması en doğru seçim olsa gerektir.
Zira sohbet kültürel bir ölümün değil, malum zorunluluklarla geçici olarak askıya alınmış Nebevî bir emrinin konusudur.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.