Bu bağlamda çirkinlik sadece bir nispetten ibaret olup, ancak şeriatlarca belirlendikleri ve güzelliği anlama ve değerlendirme maharetine sahip tek varlık olan insanın inandığı şeriata ve onun tarafından koşullanmış bakışına, anlayışına tabi olarak şekillendiği için özeldir. Öyle ki buradan bakıldığında çirkinin çirkinliğinin onun kendine özel güzelliği olduğu bile ileri sürülebilir.
Buna göre insanlar boy, kabile olarak ayrıldıkları gibi renk, fiziki görünüş, ahlak, zevk olarak ayrılırlar ve dolayısıyla Allah’ı sanatı yoluyla görme ve kendi fiilleriyle bu sanata işaret etme cihetinden de ayrılırlar.
Böylece zikrettiğimiz genellikte bir özellik, özü değişmeyen güzellikte farklı formlar ortaya çıkar ki, bunlar da yaratılmadaki ayrım itibariyle topluluklara sadece onların alameti farikaları olarak öncelikle zihniyet ve kültür planında belli özelliklerin ve formların yüklenmesini, mal edilmesini beraberinde getirir.
Her iki dil de, Batı tarafından Müslümanlara dayatılmış olsun ya da olmasın, son tahlilde yukarıda zikrettiğim yarışmacılığın unutulması ve siyasetin esaretindeki sanat anlayışında kendi olumsuzluklarına denk düşen sonuçları üretmişlerdir.
Asıl bunların Müslüman sanatlarının gerilemesinde çok etkili olduklarını ve bu tutum yüzünden giderek Müslüman sanatlarının ana dinamiklerinin de unutulmaya yüz tuttuğunu hatırlatarak, pejoratif ve apolojik dilin reddedilmesiyle, unutulmaya yüz tutanın kendi hakikati içinde salt kendiliği esasında yeniden ele alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.