Akait imamlarımız, kelamcılarımız ve felsefecilerimiz Allah’ın varlığını, sıfatlarını ve yaratılanlarla ilişkilerini hangi düzeylerde nasıl tartışmış olurlarsa olsunlar, “Zât-ı ilâhiyyeyi zihinde canlandırılabilecek her şeyden berî kılmak anlamındaki tevhîd ile burada ‘cümle’ mânasına gelen kelimeden oluşan kelime-i tevhid (kelimetü’t-tevhîd) tabiri, Allah’tan başka ilahın bulunmadığını ifade eden cümlenin adı” olarak söz konusu tartışmaların fevkindedir. (Bkz. DİA)
“(Yüce Allah kullarına) şunları öğretti: O zatı bakımından birdir, ortağı yoktur; tektir, benzeri yoktur; bağımsızdır, zıddı ve dengi yoktur. O kadim ve ezelidir, başlangıcı yoktur; ebedidir, varlığının sonu yoktur. O her daim aşkın sıfatların sahibidir. O söz konusu olduğunda süreler bitmez, eceller son bulmaz. Bilakis ‘O Evvel ve Âhirdir, Zâhir ve Bâtındır. O her şeyi bilmektedir.” (Trc.: Mustafa Çağrıcı, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, İzmir 2020)
Bu çerçeveyi de gözetmekle birlikte daha başta Tevhid’i “Genel bir gerçeklik, hakikat, dünya, uzay, zaman, insanlık tarihi ve yazgısı görüşü” olarak tanımlayan İsmail Raci Faruki ise, kelime-i tevhidi de dünya görüşü esasında şöyle yorumlamıştır:
“Klasik ve en sade ifadesiyle tevhid, ‘Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur’ ifadesine sağlam bir şekilde inanmak ve tanıklık etmektir. Olumsuz gibi görünen ve bir fikri kısaca özlü bir şekilde söylemenin zirvesini teşkil eden bu ifade, İslam’ın bütünü içinde en büyük ve en zengin manaları ihtiva eder. Bazen bir kültür, bir medeniyet veya bütün bir tarih bir cümleyle ifade edilir. İşte, tevhid kelimesinde anlamını bulan tam da budur. İslam’ın bütün çeşitliliği, zenginliği ve tarihi, kültürü ve öğretisi, hikmeti ve medeniyeti, cümlelerin en kısasında yoğunlaştırılıp özetlenmiştir: La ilahe illallah.” (Tevhid – Düşünce ve Hayata Yansımaları, Trc.: Ejder Okumuş, İnsan Yayınları, İstanbul 2018)
Hâl böyle olunca kelime-i tevhidin inançtan medeniyete, benzerlikten farka, iman makamı olarak ilk ve son oluşuna açılan ideogramik hat uygulamaları da kendiliğinden değerli bir çabaya dönüşecektir.
4 Ocak 2023 tarihine kadar açık olacak Albayrak Grubu Kelime-i Tevhid Hat Eserleri Sergisi’nin görülmesini bu bakımdan çok önemsiyorum.
*
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.