Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz ocak ayında DEİK’in düzenlediği ‘Yeniden Asya; Türkiye’nin Asya Ülkeleri ile Ticaretinin Geliştirilmesinde Yeni Perspektifler’ konulu toplantıda yaptığı konuşmada, “Tarihin sarkacı bir kez daha ana kıta Asya’ya yöneldi. 19 ve 20. yüzyıllar sırasıyla Avrupa ve Amerika asırlarıydı. Bugün tüm veriler 21. yüzyılın Asya asrı olacağını gösteriyor. Birçok ülke de bu gerçeğin bilinciyle hareket ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın tensipleriyle 2019’da Yeniden Asya girişimini ilan ettik. Girişimin amacı Asya ile yeniden daha güçlü bağlanmak ve özellikle ekonomik ilişkilerimizi ilerletmek. Yeniden Asya aslında sizlerin önünü daha fazla açmak için ortaya konan bir girişimdir.” demiş ve bu beyanının özünü “10 ülke, 650 milyon nüfus ve 3 trilyon dolara yaklaşan dev bir pazar”a dayandırdığı halde, Avrupacıları fena korkutmuştu.
Bakan’ın bu sözlerini AB ile ilişkilerde bir yön değişiminin hatta muhtemel bir kopmanın işareti olarak yorumlayan yerli Avrupacılar bir itiraz korosu oluşturmaya çalışınca devletin yetkili ağızları, Türkiye için AB üyeliğinin stratejik bir önem taşıdığını bilmem kaçıncı kez söyleme ihtiyacı duymuşlardı.
Oysa ki, tekerrürden ibaret olan tarih, Bakan Çavuşoğlu’nun dilinden –aslında Cumhurbaşkanımızın ilgili talimatından- kendi gerçeğini yeniden iletiyordu: iktisat ve dinden oluşan müşterek gücün, hakimiyet savaşlarındaki büyük etkisi!
Bu hususu Hindistan özelinden ele alacak olursak, kendi cihetimizden şu tarihi sonuçlarla karşılaşıyoruz:
Yine Birışık’ın kaydına göre, İngilizler Hint Altkısat’na ayaktak bastıktan hemen sonra Hindistan’ın din ve kültürünü öğrenmiş, modern sanatlarda elemanlar yetiştirmiş ve özellikle emri altındaki misyonerlere Hindistan’ı baştan sonra dolaştırarak ilmiye sınıfıyla halkı yakından tanımaya ve toplum içindeki ihtilaf noktalarını belirlemeye başlamışlardır.
Sonuç malumdur ama ibret alınması için unutulan malumun da hatırlatılması gerekir.
O halde nasipse bu konuya devam edelim.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.