1958’de Akdağmadeni/Yozgat’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Yozgat’ta tamamladı. 1979 yılında Ankara Meslek Yüksek Okulu Kamu Sevk ve İdaresi Bölümü’nü bitirdi. Ankara’da Yem Sanayi Türk A.Ş.’de iki dönem, memur, şef ve ticaret müdürü, Kırıkkale Üniversitesi’nde daire başkanı ve genel sekreter yardımcısı, Kırıkkale, Mersin ve İstanbul’da özel kuruluşlarda yönetici olarak çalıştı. Kayıtlar, Hece ve Hece Öykü dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Net ortamında Edebistan.com adlı elektronik dergiyi kurdu, editörlüğünü üstlendi. Kanal7’de Sözgelimi adlı haftalık kültür-sanat-edebiyat programını hazırlayıp sundu ve Yeni Şafak Kitap Eki’nin yayın danışmanlığını yaptı. Halen Yeni Şafak’ta köşe yazısı yazan Lekesiz, TRT Türk Gündem Kültür Sanat Programı’nın danışmanlığını yapıyor ve Süleymaniye’de sahafiye işletiyor. Edebiyat hayatına, Mavera dergisinde başlayan yazarın eleştiri, öykü, deneme, inceleme yazıları ve söyleşileri, kurucuları arasında yer aldığı dergilerin dışında Yedi İklim, İlim ve Sanat, Yom Sanat, Dergâh, Kafdağı, Düzyazı Defteri, İmge Öyküler, Eşik Cini, Varlık, Notos, İtibar, Dünyanın Öyküsü, İSMEK El Sanatları dergileriyle, Yeni Şafak, Vakit, gazetelerinde Yeni Safak Kitap ve Star Kitap eklerinde yayınlandı. Yeni Türk Edebiyatında Öykü adlı çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği 2001 Yılı Edebi Tenkit Ödülü’nü kazandı. Yazarın; Mimlerin Abecesi, Hasan Aycın Çizgilerinden Örneklerle Çizgi Sanatında Dil ve Mesaj, Sevgilinin Evi, Şirazeden Şirazeye, Öykü İzleri, Yeni Türk Edebiyatında Öykü, Öyküce Konuşmalar, Hüseyin Su Kitabı Kuramdan Yoruma Öykü Yazıları, Ateşten Kelimeler, Minarenin Kılıfı, Sanat Bizim Neyimize, Sanat ve..., isimleriyle yayınlanmış kitapları mevcuttur.
Utku Hocamızın “...Türkçe’nin Tanzimat’la başlayan ve giderek bir hercümerce dönüşen büyük hareketi içinde, kurumların göze alabileceği, cesaret gerektiren ve fakat kütüphane raflarında unutulmuş önemli bir eser” olarak takdim ettiği ve ona gelinceye kadar yapılan sair kıymetli çalışmaların bir envanterini ilettiği mezkur yazısına ilavede bulunmaya teeddüp ederim.
Bu durumda bana kalan, unutulmuş değerli bir eseri tozlarından kurtarmakla kalmayıp, ilavelerle ve yeni düzenlemeyle tefekkür hayatımıza tekrar kazandıran şahsın, esere olan etkili tesiri cihetinde konuşmaya çalışmak olsa gerektir.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olan Recep Alpyağıl (d. 1977, Samsun) akademik hayatına 19 Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Din Bilimleri Anabilim Dalı’nda başlamış, yüksek lisansını da bu bölümde tamamlayarak, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Anabilim Dalı’nda görev almış bir ilahiyatçıdır.
Çankı’nın eseriyle ilgili yakîn münasebetini, “Çankı’nın adını ilk farkedişim, Türkiye’de Bir Felsefe Gelen-ek-i Kurmaya Çalışmak adlı derleme çalışmanın neşri vesilesiyle oldu (2010). Akademik hayatımın her aşamasında gelen-ek-i önemsemiş biri olarak itiraf etmeliyim ki Büyük Felsefe Lûgatı gibi bir şâh-eseri o güne kadar basit bir atıf sayesinde bile görmemiş olmamın izahı yok. Dahası Çankı’yı tanıdıkça, önceki yıllarda akademik anlamda yaptığım ve yapmaya niyetlendiğim neredeyse hemen hemen her şeyin onun bıraktığı miras ile bir şekilde kesiştiğini fark ettim. Sonuç olarak, Türkçe felsefe çalışmalarında gadre uğramış bu ismin çalışmalarını neşretmeye karar verdim. Hiç mübalağasız ifade ediyorum ki, geride kalan on yıllık süre, Çankı’nın bıraktığı mirası anlama çabası ile geçti.” sözleriyle özetleyen Alpyağıl, deyim yerindeyse Çankı’nın çalışmasını hat olarak almamış, kendisini onun hattının içine yerleştirmiştir.
Alpyağıl’ın samimiyeti ve mezkur esere yeniden hayat verirken sarf ettiği çaba, teşekkürü hak etmenin ötesinde, Çankı’nın işlediği kelimelerle ilgili “Onlara hakiki ve son şeklini dilin sanatkarı verecektir.” şeklindeki hükmünün ilk muhatabı olması bakımından da haklı sevincinin sebebi olsa gerektir.
Alpyağıl’ın, Çankı’nın hayatına ve eserlerine, Büyük Felsefe Lûgatı’nın yazım serüvenine, muhteviyatına ve ilgili eserler içindeki yerine dair yazdığı metne de özellikle işaret ederek, lûgatın tefekkür hayatımıza yeniden kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.