Benzer biçimde “Bu iş nasıl olacak, yani toprağa dönmek nasıl olacak” diye soranlara bir kaymakam, bir İlçe Tarım Müdürü ve bir köy muhtarının üç yıl içinde gerçekleştirdikleri projeyi anlatarak cevap veriyorum. Bu harika başarı bozkırın ortasında kuru ve verimsiz bir arazide vücut buldu. Macerayı aylar önce yine bu sütunda “
” başlıklı bir yazı ile dile getirmiştim. Şimdi bizzat yapanların ifadesi ile (Sayın Osman Günaydın’ın gönderdiği dökümanları) sunuyorum.
* 2009 yılında proje sahasına ait toprak, su ve meteorolojik analizlerin olumlu sonuçlarının ardından projenin yönetim ve organizasyonunun planlı ve operasyonel uygulanması adına bir kamu şirketi kurulmuştur.
* Kurulan kamu şirketi proje sahasındaki arazi sahiplerinin arazilerini projenin uygulanması adına 25 yıllığına bir muvafakatname ile kiralamıştır.
* 2011 yılında proje sahasına ait sulama altyapısı çalışmaları tamamlanmıştır. Bu kapsamda Çekerek Irmağı üzerine bir pompaj istasyonu, pompajdan proje sahasına 2.400 mt uzunluğunda çift ana sulama hattı, 25.000 tonluk membran havuz ve proje sahasının sulama alt yapısı bitirilmiştir. Bu iş için toplam 5.000.000 (beş milyon) TL kamu kaynağı kullanılmıştır.
* Proje sahasındaki atıl durumda bulunan 300 dekar hazine arazisi tarıma kazandırılmıştır.
* Proje sahasındaki diğer fidanların alımı, dikimi için TC Ziraat Bankası’ndan 1.818.000 (bir milyon sekiz yüz on sekiz bin) TL kredi kullanılmıştır.
* Proje sahasında 2.800 Dekar Yarı Bodur Elma, 1.050 Dekar Kiraz, 680 Dekar Şeftali-Nektarin, 400 Dekar Armut, 180 Dekar Tam Bodur Elma plantasyonları mevcuttur. Tam bodur elma plantasyonu telli terbiye sistemi ile entegre edilmiştir.
* Proje kapsamında ilçede Bahçe Tarımı Meslek Yüksek Okulu açılmış olup öğrencilere burs, staj ve iş imkanı verilmektedir.
* Köyde bulunan 64 traktör ihtiyaç fazlası olduğu için 13’e indirilmiştir.
* Köyde Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı’ndan alınan yardımlar, engelliler hariç, sona ermiştir.
Sanırım yakında Sayın Tarım Bakanımız bu başarının kaliteli bir videosunu çektirip televizyonlarda yayımlar.
Bunu tüm Anadolu’ya yayın. Hollanda’yı düşünün. Yahu Konya kadar bir yer. Tarım ürünü ihracatında ABD’den sonra dünyada ikinci.
“Şehirleri boşaltın” sloganını boşa atmıyorum. İşsizlik, gizli işsizlik, genç işsizlik rakamlarını biliyorum. Ülkemizin sermayesi Anadolu toprağıdır. Tepeden başlayan bir umumî zihniyet değişimi, bir seferberlik gerekiyor.
İnsanımız (ki çoğu köylüdür) gözüyle görmez ise başarıya inanmaz. Kabalı gibi örnekler çoğaltılmalı. Diploması elinde boşta kalmış gençler, vatandaş bu “Hicret”e inanmalı.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.