Türkiye’ye yatırım yapmayı planlayan bir Alman firması, İstanbul Ticaret Odası’na yaptığı ziyarette şu soruyu soruyor:
Neden?
Uzun vadeli yatırım yapmak isteyen yerli ya da yabancı girişimciler, öncelikle kalıcı ve güvende olmanın yollarını arıyorlar.
Öncelikle, bu çalışma yapılırken Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün toplumun adalet duygusunu güçlendirmeye dönük samimi niyet/çabalarının ve izlediği yöntemin öneminden söz edelim.
Çalışma yapılırken konuyla ilgili herkesten görüş alındı.
Yani, salt hükümet görüşlerinden ibaret bir çalışma yürütülmediğini not edelim.
Yargı camiası olarak genelleştirebileceğimiz, yüksek yargı organlarından, barolardan, hâkim ve savcılardan değerlendirmeler alındı.
Avrupa Konseyi’nden, Avrupa Birliği’nden, hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebiyle Türkiye’deki hukuk uygulamalarına zaman zaman eleştiriler getiren ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden bile görüş alındı.
Yargı reformu paketi, 4 yıla sari, aşama aşama hayata geçirilme hedefiyle hazırlandı.
Yani bir paket çıkacak ve iş orada bitecek gibi düşünülmemeli.
Önceliğin ne olduğunu ise, Adalet Bakanı Gül’ün, yargı muhabirleriyle yaptığı toplantıda kullandığı ifadelerden anlayabiliyoruz.
Bakan Gül, şöyle diyor:
Son dönemde Türkiye’ye ve yargı sistemine yöneltilen eleştirilerin, ya da yapılan tartışmaların ağırlıklı bölümünün ifade özgürlüğü alanına girdiğini düşündüğümüzde, reform paketinin birinci aşamasında bu alana dokunulması büyük önem taşıyor.
Bu anlamda uygulama birliğinin sağlanmasının, hem genel yargı camiasına dönük tartışmaları azaltabilecek, hem de siyasi içerikli davalarda siyasi iktidara yüklenen suçlamaların seviyesini düşürebilecek bir niteliği de bulunuyor.
Aldığımız nabız şöyle:
Ak Parti, birinci paketin kanunlaşması sürecinde muhalefetin de desteğini alarak ilerlemek istiyor.
Bu noktada özellikle Cumhuriyet Halk Partisi’nin o süreçte izleyeceği tutum nasıl olacak sorusu karşımıza çıkıyor.
Geniş bir kapsayıcılık mantığıyla hazırlanan paketi, iktidarın işine yarar korkusuyla sabote etmenin yollarını mı arayacaklar?
Yoksa yapıcı bir tarzda mı meseleye yaklaşacaklar?
Bugün için şöyle bir cümle kurabiliriz:
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.