Kuzey Suriye operasyonunun üç ana hedefi var. İlk amacı sınır hattında ve ülkenin güvenliğini tehdit eden terör örgütüyle mücadele etmek, ikinci hedefi, orta vadede ortaya çıkabilecek olan PYD/YPG kontrolünde sözde bir terör devletinin önünü kesmek. Son hedefi ise sığınmacıların geri dönüşünü kolaylaştıracak tedbirleri almak olarak tespit edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin güney sınırında güvenli bölge oluşturma amacıyla gerçekleştirdiği sınır ötesi askeri harekatlara bir yenisinin daha ekleneceğini duyurmasının ardından gözler terörün kaynağından bitirilmesini planlayan askeri harekatın detaylarına çevrilmişti.
Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı benzeri büyük ölçekli harekât, Türkiye’nin terörden arındırılan bölgeleri ile Suruç üzerinden Türkiye’ye gelen tehditlerin önünü keserek, ABD’nin çekildiği bölgelerdeki YPG noktalarını hedef alacak. Saha istihbaratının tamamlandığı, nokta hedeflerin belirlendiği harekat özellikle örgütün yuvalandığı Münbiç ve Tel Rıfat bölgelerinde yoğunlaşacak. Harekatla birlikte Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı harekatlarının arasındaki terör yuvaları temizlenecek. Harekatın başlamasında en büyük etkenlerden biri de istihbarat raporlarına yansıyan DEAŞ’lı teröristler. PKK/YPG’nin cezaevlerindeki DEAŞ’lıları ailelerini esir alarak Türkiye’de eylem yapma şartıyla bırakması da harekata etken maddelerin başında yer alırken, harekatla Türkiye sınırına yaklaşan yüzlerce teröristin temizlenmesi hedefleniyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri, harekatla Afrin, Azez ve El Bab’ın ortasında kalan Tel Rıfat ile El Bab ve Cerablus arasında kalan Münbiç’ten gelen terör tehdidini yok edecek. Özellikle ABD askerlerinin çekilmesiyle YPG’nin büyük ölçüde kontrol sağladığı Münbiç terörün yuvalandığı noktaların başında yer alıyor. Bu noktanın temizlenmesiyle hem güvenli bölgelere gelen tehdit hem de Suruç üzerinden Türkiye’ye gelebilecek terör tehdidi yok edilecek. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın bölgedeki saha istihbarat faaliyetleri ve güvenli bölgeye yerleşen Emniyet ve Jandarma unsurlarının da raporlarıyla harekat kapsamına giren hedefler tek tek tespit edildi, örgütün karargah ve depo olarak kullandığı bütün noktalar belirlendi. MGK’daki karar sonrasında planlı harekatın kısa süre içerisinde start alması bekleniyor.
MGK’ya sunulan raporun önemli kısımlarından birini ise Emniyet’in bu yıl içerisinde 12, son bir ay içerisinde ise Şanlıurfa, Bursa ve İstanbul’da bombalı eylem yapmayı planlayan DEAŞ’lı teröristler oluşturdu. İstihbarat raporlarına yansıyan bilgilere göre, PKK/YPG unsurları örgütün sözde cezaevinde bulunan DEAŞ’lı teröristleri, ailelerini esir alarak, Türkiye’de eylem yapma şartıyla serbest bırakmaya başladı. Türkiye’de eylem yaptıktan sonra ailelerinin de serbest bırakılacağı sözü verilen DEAŞ’lıların Suruç üzerinden Türkiye’ye gönderildiği raporlandı. Bombalı eylem hazırlığında yakalanan teröristlerin verdiği ifadelere de bu bilgiler yansıdı. Bir ay içerisinde Emniyet’in 3 farklı operasyonuyla engellenen DEAŞ’lı teröristlerin PKK menşeili eylemleri de Türkiye için tehdit oluşturan ve harekatın zorunluluğunu oluşturan maddeler arasında yer aldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri MGK zirvesinin ardından çıkan kararın ardından harekat planını tamamlayarak Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri ve Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurlarıyla birlikte geniş kapsamlı harekata başlayacak. Topçu birlikleri, tank birlikleri ve özel kuvvetler unsurlarının bölgeye yerleşmesinin ardından F-16’lar ile yapılacak hava harekatının ardından belirlenen hedefler yerli ve milli mühimmatlarla vurulacak. İHA ve SİHA’lar ise harekata büyük katkı sağlayacak. İHA’lar sahadaki birliklerin havadaki gözü olacak. Büyük kapsamlı harekat, Türkiye’nin yeni güvenlik konsepti kapsamında MİT, TSK, Emniyet ve Jandarma birimlerinin yapacağı güvenlik zirvelerinin ardından şekillenecek.
Amerika Türkiye’nin Tel Rıfat ve Münbiç’e yapacağı askeri harekatlara şiddetle karşı çıkıyor. Zira Türkiye’nin Tel Rıfat ve Menbiç’i PKK/YPG’li teröristlerden temizleyip asker hedeflere ulaşması durumunda Amerika’nın Suriye’nin kuzeydoğusunda kurmak istediği terör devleti planı tehlikeye düşecektir. Şöyle ki; ilk olarak Türkiye’nin Tel Rıfat’a yönelik askeri harekatın istenilen hedeflere ulaşması sonrasında Tel Rıfat’taki, Afrin’deki ve Fırat Kalkanı’nın doğu tarafındaki bölgelerde bulunan terör tehdidi bertaraf edilmiş olacaktır. İkincisi, Münbiç’in kuzeyinden bir bağlantı kurulabilirse, yani Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı bölgeleri arasında bir bağlantı kurulabilirse eğer, bu stratejik bir kazanım haline gelecektir. Türkiye açısından bu durum, Amerika’nın Suriye’nin kuzeydoğusunda kurmak istediği devletsi bir terör yapısının uzun vadede önünü kesecek kritik bir stratejik hamle olacaktır. Zira bu stratejik hamle Türkiye’nin güvenliğinin ciddi anlamda artmasına neden olacaktır. Aynı zamanda PKK/PYD’nin Batı’dan aldığı desteğin sınırlı kalmasına, ve bazı bölgelerde terör yapılanmasına yönelik tehditlerin daha fazla açığa çıkmasına neden olur. PKK/PYD’den korktukları için tepkilerini sınırlı tutan bir takım yerel aktörler, rakip kuvvetlerin bir kez daha yenilmelerinin yarattığı etkiyle kendilerini göstermek ve bu kuvvetleri diğer bölgelerden uzak tutabilmek için terör örgütü aleyhine birtakım hamleler geliştirebilirler. İnşallah!
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.