Demokratlar “İsrail Lobisi”ni boykot ediyorlar!

04:0026/03/2019, Salı
G: 26/03/2019, Salı
Abdullah Muradoğlu

ABD’de Demokrat milletvekiliİlhan Ömer “İsrail Lobisi”ne yönelik eleştirileri sebebiyle linç kampanyasının hedefi haline getirilmişti. Trump ve Cumhuriyetçilerse Demokrat Parti’nin ‘Yahudi karşıtı’ bir partiye dönüştüğü yönündeki iddialarını sürdürüyorlar. Trumpçılar, Demokratlar’a oy veren Amerikan Yahudilerini kendi saflarına çekmek için yoğun çaba harcıyorlar.“İsrail Lobisi” genç Amerikalılar arasında İsrail’e duyulan sempatinin giderek eridiğini görüyor. Bu erimenin Amerikan siyasetine yapacağı

ABD’de Demokrat milletvekili
İlhan Ömer “İsrail Lobisi”
ne yönelik eleştirileri sebebiyle linç kampanyasının hedefi haline getirilmişti. Trump ve Cumhuriyetçilerse Demokrat Parti’nin ‘Yahudi karşıtı’ bir partiye dönüştüğü yönündeki iddialarını sürdürüyorlar. Trumpçılar, Demokratlar’a oy veren Amerikan Yahudilerini kendi saflarına çekmek için yoğun çaba harcıyorlar.


“İsrail Lobisi” genç Amerikalılar arasında İsrail’e duyulan sempatinin giderek eridiğini görüyor. Bu erimenin Amerikan siyasetine yapacağı etkinin farkında lobi. Onca baskıya rağmen, Kongre’den İlhan Ömer aleyhinde kınama kararı çıkartılamaması, genç Demokratların parti tabanında ne kadar güçlü olduklarını gösteriyor. Demokrat Parti’ninse 2020’deki Başkanlık seçimlerinde Trump’ı yenebilmesi için yeni kuşak Demokratların pozitif enerjisine ihtiyaçları var.

Demokratlar AIPAC başta olmak üzere ”İsrail Lobisi”nin Cumhuriyetçiler ve Trump ile neredeyse özdeş hale gelmesinden rahatsızlık duyuyorlar. Lobinin “
Evanjelik Hıristiyan-Siyonistler
”le sıkı fıkı olmasını da hoş karşılamıyorlar. Trump yönetiminin Ortadoğu politikasının Hıristiyan-Siyonistlerin dini-politik gündemleriyle uyumlu olmasıysa ayrı bir rahatsızlık unsuru. “İsrail Lobisi” Kongredeki iki Partili İsrail desteğini kaybetmekten korkuyor. İki partili destek olmadan Kongre’den İsrail yanlısı kararlar çıkartamayacağını biliyor Lobi.
İsrail Lobisinin en güçlü kuruluşlarından “
Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi(AIPAC)
” her yıl bir konferans düzenliyor. Bu konferanslar dizisi önde gelen siyasi aktörler için bir tür görücüye çıkmak gibi algılanıyor. Bu konferanslarda konuşmacı olmak, istikbale dair plânları olan siyasetçiler için önemli görülüyor. “İsrail Lobisi”nin para ve medya başta olmak üzere geniş imkânlara sahip olması siyasetçiler için cezbedici bir özellik teşkil ediyordu.
AIPAC Konferansları siyasetçilerin İsrail’e desteklerini ölçmek için bir test özelliği taşıyor. Ancak bu dönemde AIPAC’ın siyasî nüfuzunda kırılmalar sözkonusu. İlk defa bu yıl, önde gelen birçok Demokrat siyasetçi AIPAC konferanslarına katılmaktan imtina etti. AIPAC çevrelerinden
İlhan Ömer, Raşide Tlaib
ve
Alexandria Ocasio-Cortez
gibi Demokrat Partinin yükselen genç yıldızlarına yönelik linç kampanyaları parti tabanında tepkiyle karşılandı.
Üye sayıları milyonlara ulaşan Demokrat Parti yanlısı “
MoveOn
” hareketinin AIPAC’ı boykot çağrısıysa hedefine ulaştı. Protestocu genç Demokratlar, AIPAC’ı Ortadoğu barış süreciyle ilgili diplomatik çabaları baltalamakla da suçluyorlar. Bu dalganın tesiriyle, 2020’deki Başkanlık seçimlerinde aday olmak isteyen Demokrat siyasetçiler AIPAC Konferanslarına katılmaktan vazgeçtiler.
AIPAC’ın Pazar günü başlayan ve Salı günü son bulacak olan Konferanslarına katılmayan Demokrat başkan adayları arasında Senatörler
Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Amy Klobuchar Kirsten Gillibrand, Cory Booker
da yer alıyor. Oysa Harris, Booker, Gillibrand ve Klobuchar önceki yıllarda AIPAC Konferanslarının konuşmacıları arasındaydılar. İsrail yanlısı olarak bilinen bu isimlerin bu yılki AIPAC Konferansına katılmamaları çok dikkat çekiciydi. Bu gelişme Lobi’nin giderek kan kaybettiğini gösteriyor.
İsrail yanlısı medyada “2019 AIPAC Konferansı”na katılmayan Başkan adayları eleştirildi. “
New York Post
” gazetesi yayın kuruluysa 22 Mart’ta yayınladığı başyazıda, Başkan adaylarının konferansa katılmamalarını Demokrat Parti içinde İsrail’e verilen desteğin hızla değiştiğini gösteren bir işaret olarak niteledi. Başyazıda bu gelişmenin derinden rahatsız edici olduğu vurgulandı.
AIPAC Boykotu
” bir tabuyu daha yıktı. Öyle anlaşılıyor ki, Amerikan toplumunun değişen genç kuşakları siyaset kurumu üzerinde daha fazla etkili olacaklar. Hiç şüphesiz bu değişim, şimdiye kadar ABD Kongresi’nde İsrail’e verilen iki partili sınırsız ve koşulsuz desteği de olumsuz yönde etkileyecektir.
#ABD
#İlhan Ömer
#İsrail Lobisi
#Evanjelik Hıristiyan-Siyonistler
#AIPAC
#MoveOn