Lübnan'da Hizbullah ve Esed'in istediği oldu

Yeni Şafak
11:201/11/2016, Salı
G: 1/11/2016, Salı
Yeni Şafak
Suriye rejiminin başı Beşşar Esed ve Hizbullah 2015 yılında, Lübnan Cumhurbaşkanlığına seçilen General Mişel Avn'ı desteklediklerini açıkladı.
Suriye rejiminin başı Beşşar Esed ve Hizbullah 2015 yılında, Lübnan Cumhurbaşkanlığına seçilen General Mişel Avn'ı desteklediklerini açıkladı.

2 buçuk yıldır Cumhurbaşkanlığı seçiminin krize dönüştüğü Lübnan'da, kaos ortamı dün sona erdi ve Cumhurbaşkanlığı koltuğuna General Mişel Avn oturdu. Geçtiğimiz yıl Beşşar Esed ve Hizbullah'ın desteğini açıkladığı Avn'ın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi, Suriye meselesinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Lübnan'da ne gibi değişikliklere yol açacağı tartışma konusu.

Lübnan'da 30 aydır sonuçlanamayan Cumhurbaşkanlığı seçimi dün sonuçlandı.



General Mişel Avn, 128 sandalyeli mecliste düzenlenen oturumun ikinci turunda 83 vekilin oyunu alarak Lübnan'ın 13'üncü Cumhurbaşkanı seçildi. Lübnan'ın karmaşık yakın tarihinde ismi sıkça anılan Avn, Maruni Hristiyan bir aileden geliyor.



Hizbullah ve Esed rejimi Avn'ı destekliyor


Lübnan'da farklı mezheplerin ülke idaresinde eşit temsili anlaşması kapsamında cumhurbaşkanlığı Hristiyanlara, başbakanlık Sünnilere verilirken; parlamento başkanlığı Şiilere bırakılıyor. General Avn'ın Başbakanlık görevine, Sünni Saad el-Hariri'yi atayacağı açıklandı.



Hizbullah ve Beşşar Esed, 2015'in başında Avn'ın cumhurbaşkanlığını desteklediklerini açıklamıştı.



2006'da Hizbullah'la mutabakat imzaladı


General Avn'ın Hizbullah ile yakınlaşması ise 2006 yılında gerçekleşti. Avn, 2006 yılında ülkede giderek daha da güçlü hale gelen Hizbullah ile bir mutabakat zaptı imzaladı.


"En güçlü Hristiyan aktör"


Bu anlaşmayla Avn, Hizbullah ve müttefiklerinin içinde yer aldığı 8 Mart Bloku'na en güçlü Hristiyan aktör olarak dahil oldu. Mutabakat zaptı, 2006 yılında İsrail ile giriştiği savaşla Lübnan'a yıkım getiren milis gücü Hizbullah'ın elini güçlendirerek, Lübnan devletini daha da zayıflattı.



İran ve Suudi Arabistan bölgesel çekişmesinin yerel aktörler tarafından yoğun şekilde karşılık bulduğu Lübnan'da Avn, Hizbullah ile imzaladığı anlaşmayla ülkesindeki çatışmada İran-Suriye eksenine resmen katıldı.


  • Hizbullah ve Avn, Hariri hükümetini devirmişti
  • Lübnan'da 2011 yılına gelindiğinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla Refik Hariri suikastını araştırmak üzere kurulan Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi'nin Hizbullah ve Suriye'ye yaptırım uygulama kararına hükümetin vereceği tepki iç siyasi gerilimi artırdı. Lübnan'da dönemin Başbakanı Saad Hariri'nin ABD başkanıyla görüşmesi sırasında Avn ve müttefiki Hizbullah, on bakanla kabineden istifa etti ve hükümet devrildi.
  • Aylar süren müzakerelerin ardından Başbakan Necib Mikati'nin 2011'de kurduğu yeni hükümette Avn'ın partisi, 30 bakanlıktan 6'sını elde etti.

General Mişel Avn'ın Lübnan Cumhurbaşkanlığına seçilmesi, ülkenin geleceği açısından çeşitli riskleri bünyesinde barındırıyor. 2 buçuk yıldır siyasi çalkantılarla sarsılan Lübnan'da seçimin dün başarıyla sonuçlansa da, Suriye iç savaşından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Lübnan'ın yeni dönemde ne tip bir yol seyredeceği merak konusu.










#Lübnan
#Esed Rejimi
#Hizbullah
#General Mişel Avn