Lübnan'da siyasi aktörler arasında sürekli değişen ittifaklar ve bölgesel gelişmeler nedeniyle yaklaşık iki buçuk yıldır devam eden cumhurbaşkanlığı krizinde sona gelindi. Yaklaşık 30 aydır devam eden cumhurbaşkanlığı krizinin ardından bugün mecliste gerçekleştirilen 46'ncı oturumda, rakiplerinden de aldığı destekle adaylığını güçlendiren General Avn Cumhurbaşkanı seçildi.
Lübnan'da siyasi aktörler arasında sürekli değişen ittifaklar ve bölgesel gelişmeler nedeniyle yaklaşık iki buçuk yıldır devam eden cumhurbaşkanlığı krizinde, rakiplerinden de aldığı son destekle General Mişel Avn Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.
Cumhurbaşkanının yıllardır seçilememesi başta istikrarsızlık olmak üzere ülkede birtakım sıkıntıları da beraberinde getirirken, kamuyounda başkent Beyrut'un merkezindeki parlamento binasından Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden yolun 20 dakika olduğu ancak yaklaşık 30 aydır aşılamadığı konuşuluyor.
Lübnan'da Nisan 2014'te başlayan cumhurbaşkanı seçim sürecinde yaşanan gelişmeler ise şöyle sıralanıyor:
Meclis, görev süresi Mayıs 2014'te dolacak olan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın ardından ülkenin 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere toplandı.Yapılan oturumda adaylardan 14 Mart Bloku içinde yer alan Lübnan Güçleri Partisi lideri, Suriye rejimi ve Hizbullah karşıtlığıyla tanınan Semir Caca 48 vekilin oyunu alırken, Dürzi lider Velid Canbolat'ın genel başkanlığını yürüttüğü İlerlemeci Sosyalist Partisi'nin desteklediği Henry Helu 16 oy alabildi.
Oylamaya Lübnan meclisindeki 128 milletvekilinden 124'ü katılmasına rağmen hiçbir adayın cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli sayıda oyu alamaması nedeniyle Meclis Başkanı Nebih Berri oturumu 30 Nisan'a erteledi. Lübnan'da Mayıs 2013'te güvenlik ve siyasi anlaşmazlık gibi nedenlerle meclis seçimleri ertelendi ve görev süresi de 17 ay uzatıldı.
Hizbullah'ın da içinde yer aldığı 8 Mart Bloku, cumhurbaşkanı adayını açıklamaktan kaçındı. Tüm grupları temsil eden "uzlaşı adayı" olmadığı gerekçesiyle Hizbullah ve müttefiki Mişel Avn'ın partisi Özgür Yurtsever Hareketi (ÖYH), meclisteki cumhurbaşkanlığı seçimi oturumunu boykot etti. Oturumda toplantı yeter sayısı sağlanamadı.
Lübnan'ın 12'nci Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın görev süresi sona erdi. Ülkede cumhurbaşkanlığı koltuğunun boş kaldığı, idari aksaklıkların arttığı yeni bir döneme girildi.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ülkedeki siyasi aktörler arasındaki görüşmeler devam ederken, Lübnan meclisi görev süresini 31 aylık yeni bir ek süreyle Haziran 2017'ye kadar uzattı.
General Mişel Avn, Hizbullah'ın da içinde bulunduğu 8 Mart Bloku'nun cumhurbaşkanı adayı olarak öne çıktı. Avn'ın adaylığına Hizbullah ve Suriye rejimi tarafından destek açıklamaları geldi.
Eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri, cumhurbaşkanı adayı Semir Caca'yı desteklemekten vazgeçerek, 8 Mart Bloku içindeki Maruni Hristiyan Marada Hareketi'nin lideri Süleyman Franci'yi uzlaşı adayı olarak öne çıkardı.
Franci'nin adaylığına, Şii Emel Hareketi lideri ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile bağımsız Dürzi lider Velid Canbolat'tan destek geldi. Hariri'nin bu hamlesiyle Lübnan'daki siyaset sahnesi yeniden hareketlenmesine rağmen, Avn ve Hizbullah'ın başını çektiği grupların meclisteki boykotu, cumhurbaşkanlığı krizini devam ettirdi.
Hariri'nin Franci'yi öne çıkarması üzerine 14 Mart Grubu'nun adayı Semir Caca cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçtiğini ve iç savaş sırasındaki "eski düşmanı" Mişel Avn'a destek verdiğini açıkladı.
Gerçekleştirdiği bir dizi yurt dışı temaslarının ardından Lübnan'a dönen Saad Hariri, şaşırtıcı bir siyasi hamleyle Süleyman Franci'den desteğini çekerek rakip bloktaki eski düşmanı Mişel Avn'a destek verdiğini ilan etti. Dürzi lider Velid Canbolat da partisinin Avn'a desteğini açıkladı.
Yaklaşık 30 aydır devam eden krizde bugün gerçekleştirilecek 46'ncı oturumda, rakiplerinden de aldığı destekle adaylığını güçlendiren General Avn'ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.