Geçmişteki yazılarıma bir kere daha göz attım. Trump ile ilgili yazdıklarıma baktım. Onun hakkında hiçbir zaman iyimser olmadığımı gördüm. Eleştirdim, hatta onu ip cambazına bile benzettim. Tahminlerimde yanılmadığımı tespit ettim. Bugün gelinen noktada, yani onun seçimi kaybetmesi akabinde sevinmeli miyim diye düşündüm. Ama sevinecek bir şeyin olmadığını gördüm.Çökmekte olan bir dünya düzeninde, bütün dünyayı beraberinde götürmek isteyen ABD müesses nizamı hâlâ orada dururken sevinmek neye yarar?Dünyaya
Dünyaya örnek gösterilen ABD demokrasisinin karmaşık seçim sisteminin öne çıkardığı Biden’ın, muktedir ABD Başkanı mı olduğunu zannediyorsunuz? Böyle düşünüyorsanız aldanıyorsunuz. Tıpkı her şeyi ele geçirdiğini zanneden Trump’ın ABD Başkanı olamadığı gibi Biden da şeklen başkan olmaktan öteye geçemeyecektir. Bundan da rahatsız olmayacaktır. Zira ABD Başkanı kim olursa olsun müesses nizamın sadık bir bendesi olarak hizmet edeceğini bilmektedir.
Cumhuriyetçi ip cambazı Trump’ın İsrail lehine yaptıklarının tamamı, hatta Kudüs’ün İsrail’in başkenti ilan edilmesini hazırlayan Obama idi. Dahası ABD’nin çıkarlarını korumak uğruna bütün dünyaya yaydığı tedhiş ve terör ve el altından desteklenen terör örgütlerini zımnen meşrulaştıran “devlet dışı örgütler” tanımlaması da onun zamanında ortaya çıkmıştı. Giderayak da Trump’a Suudi Arabistan’ı şantajla esir alabileceği JUSTA kanunu hazırlayarak başkanlığa veda etmişti.
Biden bir başlangıç değil bir sonuçtur. Bu yüzden onun seçilmesi veya ABD seçimleri ABD halkından çok, dünyanın diğer bölgelerini, özellikle İslâm dünyasını ilgilendirmektedir.
Bir Demokrat olarak Biden seçim sırasında ve seçim akabindeki konuşmasında Amerikan halkı için temenni ettiği refah ve birlikteliği dünyanın geri kalanı için ne kadar isteyecektir?
Keşke bunlar için bir umut besleyebilseydik ve biz de bugün onun taraftarları gibi sevinebilseydik. Ama perşembenin gelişi çarşambadan belli değil midir? Kendisinin daha başkan olmadan Türkiye ve Cumhurbaşkanı aleyhindeki sözleri, hatta ahlaksız niyetleri; dünyanın gözü önünde cereyan eden Ermeni saldırılarında adalet ve barışın yanında durmak yerine Ermenistan’a göz kırpması ve daha nice belirtiler bırakın sevinmeyi tebessüm etmemize bile imkan vermemektedir. Hele tarihinde bir ilk olarak lanse edilen başkan yardımcısının geçmişi sanrılarımızı daha da artırmaktadır.
Türkiye, AB ve NATO ile ilişkilerini gözden geçirmelidir.
Türkiye, Suriye politikalarında revizyona gitmelidir.
Mısır ve Suudi Arabistan ile ilişkilerini bölgesel barış ve karşılıklı menfaatler üzerine yeniden ele almalıdır.
Tabii ki, tüm muhataplar bölgesel dengeler adına aynı şeyi yapmak zorundadır. Bölgede yeni hegemonik güçler oluşmaması için onlar da Türkiye ile olan ilişkilerin behemehal düzeltmelidir. Endişeye mahal yoktur. ABD’de kim başkan olursa olsun Türkiye’nin önü açıktır.