İki asır öncesine kadar Rus ruhu diye bir şey vardı. Şimdi Rus ruhu diye bir şey kalmadı. Hayalete dönüştü, dünyanın başına bela olmak üzere…
O yüzden hem Rus ruhu’nun nasıl bir şey olduğunu, bu ruhun nasıl yok olduğunu, hayalete dönüştüğünü ve bunun nasıl bir küresel felâketi tetikleyebileceğini derinlemesine irdelememiz geriliyor.
Üç temel sacayağı vardı Rus ruhunun:
Birincisi, emperyal bir vizyona sahip olması.
İkincisi, Ortodoks geleneğin temsilcisi olduğunu düşündüğü için, Ortodoks geleneğinin bütün hayatında ve kurumlarında izdüşümlerini gösterebilmiş olması.
Üçüncüsü de, Rus ruhunu hem yeşerten hem de işleyen güçlü bir felsefî söylemin, edebiyat ve sanat geleneğinin olması.
Danilevski, Berdayev gibi düşünürler, Puşkin, Dostoyesvki, Tolstoy, Tarkovski gibi sanatçılar, bu ruhu eserlerinde ilmek ilmek işlediler. Rus ruhu, felsefede, daha genelde düşüncede, roman, müzik, tiyatro ve sinema başta olmak üzere bütün sanat türlerinde derinlemesine ele alındı, zihinlere kazındı, kitlelere ulaştırıldı.
Bugün bu Rus ruhu, yaşıyor mu, peki?
Bence Rus ruhunun yaşadığından söz etmek zor ama tortularından, kalıntılarından söz edilebilir. Bir Puşkin’i, Dosto’su, bir Tarkovski’si yok artık Rusların.
Ruslar da, Rus karakteri de yok olmaya ramak kalmış durumda kapitalizmin, postmodern popüler neo-pagan kültürün hızla yaygınlaşmasıyla birlikte -her yerde olduğu gibi Rusya’da da.
Şu an Çin’in de Rusya’nın da güçleri onlara karakterlerini, kişiliklerini ve derinliklerini kazandıran ruhlarından değil kapitalizme canhıraş bir şekilde sarılmalarından ve kapitalizm tarafından teslim alınmalarından kaynaklanıyor.
Rusların ekonomileri güçlü değil şimdilik. Üretime dayanan, yüksek teknolojiye dayanan ekonomileri yok Rusların.
Ekonomik çeşitlilik de söz konusu değil.
Rusların ekonomisi geniş coğrafyalarının armağanı: Deyim yerindeyse, “altın yumurtlayan” -ve alabildiğine geniş, kıtalar aşan- topraklara sahip olmaları. Doğal gaz, petrol ve zengin maden yatakları Rus ekonomisinin motoru.
Özetle söylemek gerekirse, Rusya’nın ekonomik gücü, toprakların üstünde yaptıkları üretimden değil toprakların altında yatan doğal kaynaklardan kaynaklanıyor.
Baltık Denizi’nden Akdeniz’e kadar uzanan Doğu Avrupa’dan Batı’yı uzaklaştırma girişimi bir boyutunu oluşturuyor bu projenin.
Çin ile işbirliği yaparak bu projeyi hayata geçirmeye çalışması da diğer boyutunu.
Ama esas itibariyle, medeniyet iddialarıyla donanacak ve tarihî bir yürüyüşe soyunacak Müslüman Türkiye, bu projenin önünde engeldir.
Kaldı ki, Ruslar, hegemonya alanları genişledikçe, Belaruslaşma virüsünü yayacak hatta dayatacaklar.
Ruslar, eninde sonunda Türkiye’nin de Belaruslaştırılmasını isteyecektir. Ama buna ancak medeniyet iddialarına sahip çıkan bir Türkiye direnebilir.
Ruslar, üç gemilerinin Boğazlar’dan geçmesini istiyor, reddedileceğini bile bile.
Nitekim reddediliyor.
Peki, o zaman Rusya gemilerinin neden Boğazlar’dan geçmesini istiyor? Bir sonraki adımı düşünerek böyle bir yola başvuruyor Ruslar: Güvenlik garantisi isteyecek sonraki adımda. Çok tehlikeli oynuyor Rusya.
Türkiye’nin her hâl ve şartta Rusya’yla da, Ukrayna’yla da ilişkilerini koparmaması, gerek Ukraynalıların, gerek Batılıların gerekse Rusların Türkiye’yi savaşa sokma tezgâhlarına karşı uyanık olması kaçınılmazdır.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.