İbni Sina 10 yaşında Kur’ân’ı ezberlediği için İbni Sina olmuştu. 18 yaşına geldiğinde dil ilimlerinden fikha, usûl ilimlerinden tıbba ve felsefeye dâir öğreneceği bütün ilimleri öğrenmişti.
Bu ülkede 28 Şubat rezaleti ve cinayeti yaşandı: 15 yaşına kadar çocukların Kur’ân okumaları yasaklandı. İhanettir bu. Bu ülkeye yapılabilecek en büyük ihanetlerden biri. Biz İbni Sina’ları, İbn Haldun’ları, Büyük Sinan’ları yetiştirmemizi Kur’ân’ı eğitimin ana kaynağı yapmamıza borçluyuz.
Kur’ân, fıkhın da kaynağı, fiziğin de; matematiğin de kaynağı, metafiziğin de. Yeniden dünya çapında büyük öncüler yetiştirmek istiyorsak kurucu kaynaklarımıza dönmek zorundayız. Bugün burada böyle bir örnek çalışmanın hikâyesini anlatan güzel bir yazı sunuyorum. Bugün MTO’muzun parlak isimlerinden ve kalemlerinden matematik öğretmeni Mehmet Varıcı hocamızın, görev yaptığı okulda müşahhas olarak yaşadıklarından ve gözlemlerinden yola çıkarak İmam Hatip orta okullarında verilen hafızlık eğitimine, boyutlarına, kazandırdıklarına ve diğer eğitimlerden farklarına dâir yazdığı güzel bir makaleyi paylaşıyorum sizlerle.
***
Sakarya Hafızlık İHO’da hiçbir şey statik değil, sürekli gelişiyor. Eğitimciler olarak biz de kendimizi yenilemek için çalıştaylar düzenliyoruz. Hafızlık ve akademik başarının nasıl daha iyi entegre edilebileceğini, öğrencilerin motivasyonunu nasıl daha da artırabileceğimizi tartışıyoruz.
Eğitimin durağan olmadığına inanıyor, yeni yollar arıyoruz.
Ancak bu yolculuğun en önemli yol arkadaşlarından biri de ailelerdir. Hafızlık, yalnızca okul sınırları içinde kalan bir süreç değil; aksine, evde devam eden, aileyle şekillenen bir hayat tarzıdır. Ailelerin desteği olmadan bu sürecin sağlıklı ilerlemesi mümkün olmaz. Bazen bir öğrencinin gözlerindeki ışık, annesinin sabah kahvaltıda ettiği dua ile daha da parlar. Bazen bir babanın hafızlık sürecine olan inancı, çocuğunun azmini pekiştirir.
Ailelerin tutumu, öğrencinin hafızlık sürecine devam edip edemeyeceğini büyük ölçüde belirler. Bazı öğrenciler, evde bu bilinçle yetiştiği için okula geldiğinde çok daha hazırlıklı olurken, bazıları ise ailelerinden yeterli desteği göremediği için sürece uyum sağlamakta zorlanabiliyor. İşte burada öğretmenler ve rehberlik servisi devreye giriyor. Velilerle yapılan görüşmeler, bilinçlendirme seminerleri ve bireysel rehberlik çalışmaları sayesinde aileler, sürecin bir parçası haline getiriliyor. Çünkü bu okulda bir öğrencinin başarısı, yalnızca onun gayretine bağlı değildir; öğretmenler, aileler ve idareciler hep birlikte bu yükü paylaşırlar.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
sayın hocam, okuldan kopan ama boş yere de okula devam eden bir nesil var. inanın ki günde 3.5 saat, hafta sonu da 7 saat ders çalışan oğlum, 120 soruluk deneme sınavında 85-95 arası net yapabiliyor. Allah aşkına bu sistem ne zaman düzelecek? özel okula aldırdım. Sınavla bağlantılı dersler dışındaki derslere öyle çok çalışmasına da gerek kalmıyor. şu an 10. sınıfta ve bu ders çalışma temposu 3 senedir var ve yazları daha da artıyor . kendi çocuğuma ayrı üzülüyorum, milletin evladına ayrı. herşeyi öğretelim diye çok ağır müfredatlar koyarken, hiçbirşey öğrenemeden yetişen nesil geliyor. sayısal derslerin içeriğini yüzde 40 oranında yok etmemiz lazım. tarih ve edebiyat ağırlıklı bir sisteme geçmemiz lazım. seçmeli lüzumsuz ders saçmalığından vazgeçmemiz lazım.
Sizin maddi durumunuz varmış özel okula aldırmışsınız. Ya durumu olmayanlar? Herşeyden önce ben hafızlık okulunda yaşamam diye hayal ettiğim şeyleri yaşadım. İsmini bile verirdim ama yazık ettikleri çocuklara aciyorum yönetim yüzünden 4 tane hafızlık öğrencisini mahvettiler. 5. Si benim çocuğum olacaktı müdahale etmesem. Bazen idarecilerin kişisel menfaatleri ön plana çıkabiliyor. Okulda yaşanan olumsuzlukları bir pedagog çözmesi gerekirken kendini dine adadığını sanan idareciler aman koltuklarımız gitmesin diye çocukları soldurmaktan çekinmiyorlar ve bunu Allah için yaptıklarını sanıyorlar. Yazık. Birkaç fedakar öğretmen dışında hafızlık proje okulunda görev verilen idarecilere hakkımı helal etmiyorum. Bir durum olduğunda sizi dinleyen saygı duyan idarenin konu size dokunduğu zaman hemen cephe alması akıl alır gibi değil. Hele çift başlılık hem MEB hemde diyanete bağlı olması ve ikisininde yapacak birşeyimiz yok demesi akıllara zarar. Utansınlar diye buraya isimde vermek isterdim ama mevcut iktidar halktan daha çok kendi atadığı hata yapan memurlara itibar ediyor. Reise bu okulları kurduğu için teşekkür ediyorum ama doğru yönetmeyen idarecileri koruduğu için de hakkımı helal etmiyorum. Allah ferasetli eğitimcilere yardım etsin. Her an karalanmalari an meselesidir.
Daha önce de tanıdıklar vasıtasıyla başarıları duymuştum. Gayretiniz daim olsun.
Allah razı olsun kardeşlerimiz çalışmasına çok sevindim Allah yardımcınız olsun Allah böyle okulların sayısını arttırsın inşallah
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.