Prof. Dr. Yusuf Dinç, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünden doktora derecesini aldı. Duke Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırmacı olarak bulundu ve Trakya Üniversitesi’nde akademik görev yaptı. Jeoekonomi, jeofinans, İslami ekonomisi, finans, bankacılık, sigortacılık ve gölge bankacılık gibi konular araştırma alanı olup çok sayıda kitap, makale ve yayını bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Örgütü ve birçok ulusal ve uluslararası kurumla finans alanında ulusal, uluslararası ve uluslarüstü projelerin yürütücülüğünü gerçekleştirmiştir. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyeliği, Borsa İstanbul Grubu Merkezi Kayıt Kuruluşu yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Dinç, halen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğretim üyesidir. İslam Kalkınma Bankası Enstitüsü Smart Economy Lab ödülü sahibidir. Evli ve iki kız babasıdır, İngilizce bilmektedir.
Panama’ya dair okumalar yaparken karşılaştım yankifobi (yankeephobia) kavramıyla. Evvela Panama-ABD ilişkilerine ve hatta ABD ile diğer ülkelerin ilişkilerine dair ne çok kitap, makale, tebliğ yayınlandığına şaşırdım. Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerine dair ne denli sınırlı çalışma olduğunu düşününce hayıflandım.
Sonra yankifobi kavramını yeni zannettim. Biraz derine inmeye başlayınca 1921 yılından bu yana akademik literatürde kavramın yeri olduğunu gördüm. Ama kavramı Amerika kıtasına sıkışmış gördüm.
Latin Amerika’da bu kavramı bilmeyen yoktur diye düşündüm. Dünyanın diğer kıtalarında ise pek bilen…
Sonra Latin Amerika dışında yankifobinin şiddetinden dünyanın yankifobisini bastırdığını anladım. Latin Amerika çoktan koparmış. Neredeyse bütün ülkelerde araştırmalar en sevilmeyen veya tehdit görülen ülkeyi ABD olarak tespit ederken bu kavrayış makuldür diye düşünüyorum.
Fakat kavramın bastırılmış olsa da Trump’la beraber hortlayacağını da görüyorum. Panama, Kanada, Danimarka (Grönland) coğrafi veya askeri yankifobiyle tanışacak. Çin ekonomik yankifobinin en derinlerine itilecek. Rezerv olarak dolar tutmayanlar finansal yankifobilerinin esiri olmaya zorlanacak. Belki yankifobiden çıkmak için alternatif geliştirecek cesareti dahi gösteremeyecek.
Trump, Türkiye’ye ekonomik silahlarını çektiğinde de hayırlısı olsun demişlerdi. Rusya tüm finansal sistemden dışlanınca da aynısını demişlerdi.
ABD’nin jeoekonomiyi kapitalist güdülerle kullanması yankifobiyi dünyaya yayacak ve belki de çok yüklenirse artık bastırılmadan su üstüne çıkmasına neden olacaktır. Trump, karıncanın sırtına belini kırmadan çıkmak isteyecektir elbette. Ama karıncanın takati var mı, sabrı kaldı mı, göreceğiz.
Jeoekonomi anti-kapitalist bir ekol olarak gelişebilir. Ama bu ABD’nin eliyle olmayacak. Hatta büyük ihtimalle jeoekonomi ülkelerin anti-kapitalist buluşma motivasyonu olacak. Kalkınma Yolu ile Türkiye ve Irak’ın buluştuğu gibi. Jeoekonomiyi anti-kapitalist bir yol olarak Türkiye açabilir.
ABD bugün gücünü kaldıraçlı kullanıyor. Yani mesela 1 birim gücünü 10 birim ölçüsünde deneyimliyor. Kendisi de buna şaşıyordur. Ama bir vakumda yani bir boşlukta bunun gerçekleştiğini biliyor. İşte o vakumu ortaya çıkaran şey bastırıldığı halde içten içe büyüyen yankifobidir.
İşte espri de burada. Evvelce olsa ABD yankifobiden rahatsız olurdu. Bugün gelişmesinden rahatsız değildir. Kontrol edebildiği müddetçe... ABD’nin yankifobiyi kontrol enstrümanı ise jeoekonomidir. Yani jeoekonomi hem yankifobiyi besliyor hem kontrol ediyor. İlk jeoekonomik eylem olarak kabul edilen Marshall Yardımları gibi, Truman Doktrini, Eisenhower Doktrini gibi…
Uzun zamandır ABD’nin yeni doktrinlerle dünyanın karşısına çıkacağını değerlendiriyorum bu köşeden. Aldanmak veya aldanmamak ülkelerin elinde… Fakat yankifobi yalnızlaşmaya iterken, BRICS gibi örneklere bakılırsa profili aşağı çekmeyi makul bir strateji zannettirirken aldanmamak kolay olmayacak.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.