Prof. Dr. Yusuf Dinç, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünden doktora derecesini aldı. Duke Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırmacı olarak bulundu ve Trakya Üniversitesi’nde akademik görev yaptı. Jeoekonomi, jeofinans, İslami ekonomisi, finans, bankacılık, sigortacılık ve gölge bankacılık gibi konular araştırma alanı olup çok sayıda kitap, makale ve yayını bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Örgütü ve birçok ulusal ve uluslararası kurumla finans alanında ulusal, uluslararası ve uluslarüstü projelerin yürütücülüğünü gerçekleştirmiştir. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyeliği, Borsa İstanbul Grubu Merkezi Kayıt Kuruluşu yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Dinç, halen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğretim üyesidir. İslam Kalkınma Bankası Enstitüsü Smart Economy Lab ödülü sahibidir. Evli ve iki kız babasıdır, İngilizce bilmektedir.
Trump’ı müteahhit zannedenlere şaşarım. Trump kendi dininin mücahidi. Amerikan Müteahhidi değil, Amerikan Mücahidi. Artık bizdeki müteahhitler (iş dünyası) bunun üzerine düşünsün. Kimin mücahidi olacaklarını… Kimse kusura bakmasın çünkü kavramlar bunlar. Alternatifi getirilemedi, getirilemez.
Asya’da büyük bir şey oldu. Cumhurbaşkanının liderliğinin Türkiye’yi aştığının altı çizildi. Yahut çokları için ilk defa aştı. Ümmet adeta Cumhurbaşkanına kaftan giydirdi. Cumhur İttifakı Tuğrul ve Çağrı Beylerin bin yıl sonra yeniden vücut bulmasıdır artık. Bu asıl gündem…
Bu yeni durum Cumhurbaşkanını himayesindekilere karşı daha şefkatli, karşısındakilere karşı daha dikkatli yapar.
Olmuyorsa da beri duruyorlarsa eğer, daha fazla ayak bağı etmeyip tufana Türkiye gemisine binenlerle karşı koymak lazım. Soros’un yerine gelene yamanma arayışındakilerle değil.
Suyun üzerinde yüzen bir topu üstten bastırarak derinlere batırmak isterseniz başaramazsınız. Israr ederseniz yukarı doğru fırlayıp elinizden kaçar.
Faiz-enflasyon ilişkisi bugünün Türkiye’sinde işte bu su-hava deneyine benziyor. Üstten bastırılan top ancak yarısına kadar suya giriyor. Yüksek faiz tahakkukları, “kontrol dışındaki” alanlarda enflasyonist etkiyi körükleyen kaynağa dönüşüyor.
Para politikası pozitif reel faize rağmen ancak baz etkisi kadar bir iyileşme sağlıyor. Üstelik dezenflasyonist etki Şubat 2024’ten itibarenki negatif faiz döneminde daha belirgindi. Zaten faiz %35’in üzerine ekonomik gerekçelerden çok ekonomi yönetiminden aktörlerin iletişim kazalarını telafi etmek üzere boşa artırılmıştı. Çok yazık…
İktisat ezberlerin değil, sorgulamaların bilimi hüviyetine dönüşmedikçe tüm dünya zorlanacak. Bu skolastisizm Türkiye’yi de zorluyor, zorlayacak. Türkiye’ye inananlar, yatırım yapanlar yani aramızdaki iyiler zorlanıyor. Dolar alanlar, otomobil alanlar, gayrimenkul alanlar keyfinde.
Para politikasında sanat nötr faize ulaşmak olarak görülür. Nötr faiz, ne işsizliğe ne de enflasyona etkisi olmayan faiz seviyesine denir. Enflasyon kadar faiz anlamına her zaman gelmez. Dönem ve şartlara göre farklı seviyelerde gerçekleşebilir.
Fakat bugün nötr faiz hesabı küresel ölçekte kaybedildi. Elle ayarlamak olasıysa da ekonomiler ancak tesadüfen nötr faize ulaşabilir durumda. Haddizatında öyle olur zaten. Üstelik ortodoks politika nötr faizden uzaklaşmak demektir. Faiz indirirken de çıkarırken de… Ha faize duyarsız olanlara her faiz nötrdür.
Böyle ise Türkiye negatif faiz ortamına dönmeli mi?
Su-hava deneyine dönelim. Üstten bastırarak batırılamayan topu alttan “yakalayıp” suyun içine çekerseniz batırabilirsiniz. Ancak bu sayede istediğiniz seviyeye çekerek yerini ayarlarsınız.
Yatırımın finansmanı gereksiz pahalı durumda. Dezenflasyonist etkilerin belirmesine mâni oluyor. Zararı faydasını geçti geçecek. Hükümetin eko-politiği de Trump’a tam uyumlu değil, dezenflasyonist etkiler zaten beliremez yani.
Lazım olana eksik, olmayana artık, kayıtsız olana yansız faiz mümkün…
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
tarih bizi çağırıyor
Müellife açık not: Bir mübadele vasıtası olarak parayı (dünkü sikkeyi, bugünkü banknotu) bir amme malı telakki ediyorum. Onu fâiz adı ve yoluyla ferdî veya zümrevî menfaatlere âmâde bir vâsıta kılmak bizâtihî ammenin menfaatine ve dirliğine münâfîdir. Şahsen elimdeki nakdi herkesin (ammenin) menfaatine açık tutmaya tamamiyle açığım. Meğer ki tatbikatta bu âmâde kılış ammenin menfaatine olmaktan inhirâf edip ferdî ve zümrevî menfaatlere hasrolmasın. Fâiz gider yazıldığı müddetçe bu hasra mâni olmak mümkün değildir.
Tusiad üyeleri bu ülkede yasamiyorlar sadece burada faizden para kazanıyorlar çoğu bankaci
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.