EDISYON:

İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye için ekonomik anlamı

04:003/10/2023, Salı
G: 3/10/2023, Salı
Yusuf Dinç

Ekonomide ihtiyaç duyulan dış kaynak (döviz) kapının eşiğine kadar geldi. Girip girmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Fakat zannedileceği gibi önümüzdeki günlerde ekonomi politikasının nasıl şekilleneceğinin asıl belirleyici olacağını düşünmüyorum. En azından içinde bulunulan periyotta. Bilakis nihayet açılan Meclis’in, İsveç’in NATO üyeliğine onay verip vermeyeceğinin sermayenin kararında daha belirleyici olacağını değerlendiriyorum. Bu tezimin altını dolduran birçok gerekçe ve gelişme

Ekonomide ihtiyaç duyulan dış kaynak (döviz) kapının eşiğine kadar geldi. Girip girmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

Fakat zannedileceği gibi önümüzdeki günlerde ekonomi politikasının nasıl şekilleneceğinin asıl belirleyici olacağını düşünmüyorum. En azından içinde bulunulan periyotta. Bilakis nihayet açılan Meclis’in, İsveç’in NATO üyeliğine onay verip vermeyeceğinin sermayenin kararında daha belirleyici olacağını değerlendiriyorum.

Bu tezimin altını dolduran birçok gerekçe ve gelişme var. Mesela maalesef tam da pazar günkü köşemde “
sıfır terörü
” yazmışken gelen, İç İşleri Bakanlığı’na bombalı saldırı haberi. Evet, saldırıyı çokları farklı yorumlasa da ben İsveç’in NATO üyeliği bağlamında görüyorum.

Tezimin altını dolduran en önemli gösterge ise; normalde uluslararası sermayeye yön veren kurumların asla kabul etmeyecekleri Türkiye’nin enflasyonla mücadelede “adımlama stratejisinin” destek görmesi olmalıdır. Bu strateji belki negatif gündem edileceği yerde pozitif yorumlandı. Bu durum ekonomik değil, politik okunacaksa; İsveç’in NATO üyeliği politik kararlar arasında en kritik olanıdır.

Eğer Meclis, İsveç’i reddederse ekonomik durum aynı kalacaktır. Yani bir iyileşme görülmeyeceği gibi bir bozulma da olmayacaktır. (Türkiye’yi yaptırım içine almak gibi maceralara girmeyeceklerini değerlendirerek bunu söylüyorum.)

Diğer taraftan Meclis, İsveç’i NATO’ya almayı kabul ederse Türkiye’ye dair ekonomik raporlarda son dönem görülen pozitiflik uluslararası fon akışına da yansıyacaktır. Meclis, İsveç’in NATO üyeliğini onaylarsa kötü ekonomik senaryolar döviz girişinin sağlayacağı kaldıraçla yerini epey iyimser beklentilere bırakır gibi geliyor. Emekli maaşları meselesi dahi bu bağlamda olumlu etkilenir.

Sonuçta Meclis’in İsveç kararına dair iki muhtemel senaryodan birinin nötr diğerinin iyi ekonomik etkisi olacaksa da Türkiye kararını, ekonomik gerekçelerle vermeyecektir. Çünkü mesele güvenlik meselesidir. Güvenlik, ekonomiye döviz girişinden daha önemlidir.

Tabii ki en optimum senaryo Türkiye’nin hem güvelik hem ekonomik anlamda kazanım elde etmesidir. Bu da İsveç’in terörle mücadelede Türkiye ile işbirliği halinde mümkün olabilir. İşbirliği, İsveç için de optimum görünmektedir. Çünkü NATO’ya başvurup girememiş olması onu arzu etmeyeceği şekilde Rusya ile baş başa bırakır.


İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ TÜRK-RUS EKONOMİK İLİŞKİLERİNİ NASIL ETKİLER?

Tabii konu Rusya’ya gelmişken Meclis’in İsveç kararının Türk-Rus ekonomik ilişkilerine olacak etkisini de değerlendirmek gerekir.

Meclis’ten çıkacak bir ret kararı Türkiye’den Rusya’ya doğru ilişkilerde bir farklılaşma getirmez. Ancak Rusya’dan Türkiye’ye doğru durum farklı olacaktır. Ruslar, Türkiye ile ilişkilerini çok daha fazla geliştirmek isteyecektir. Özellikle enerji başlığında bu istekliliğin etkisi hissedilebilir.

Meclis’in İsveç’in NATO üyeliğini onaması halindeyse Türk-Rus ekonomik ilişkilerine etkisi minimum düzeyde kalabilir. Çünkü Rusya, Türkiye’nin kendi tutarlılığı içinde hareket ettiğini bilecektir.

Bu meselede Rusların son zamanda ilişkilerini fevkalade ilerlettiği Hindistan’ın Batı ittifakına yaklaşmış olması da etkili görülebilir. Güney’de Hindistan’a itimat edemeyeceğini bilen Ruslar Türkiye ile ilişkilerini en azından ekonomik boyutuyla germeyecektir.

Başka şartlar olsa Türkiye’den belli malların ithalatına sınırlamalar getirip turist gitmesinin önünü keserler ve mümkünse başka tedbirlere de başvurmayı düşünebilirlerdi. Ama bu dahi tutarsız olurdu. Çünkü İsveç’in NATO’ya üyeliğini onayan başka ülkelerle ilişkilerinde bir farklılaşmaya gitmediler.


Helak nedeni olarak ticaret
Son dönemde ürünlerde
etiket
ve
gramaj
hileleri yapıldığı haberlere yansıyor. Gerçekten bu işleri yapanlar ne denli risk aldığının farkında değil.

Ticaret helaldir. Tavsiye de edilir. Ama helak da ettirir.

Kerim Kitabımız’daki kıssalar helak gerekçeleri ortaya koyar. Helak konuları çok fena işlerden ibaret görülse de ekonomik gerekçelerin helak örneklerindeki rolünün çok büyük olması çarpıcıdır.

Mesela Ad Kavmi tabela sahteciliğinden helak olmuştur. Semud kavmi ekonomik değerlerin diğer yaratılmışlarla bölüşümündeki anlaşmazlık nedeniyle helak olmuştur. Mesajın en belirgin olduğu örneklerse
Medyen
ve
Eyke
halklarıdır. Şuayip (A.S.) ısrarla uyardığı halde bunlar, silme, ticaretteki ölçü ve tartı gibi hilelerinden dolayı helak olmuşlardır. Yani
kapitalist menfaatler için ekonomiyi ifsad etmelerinden dolayı gazaba
uğramışlardır.

Bugün haberlerde gramaj ve etiket hilelerini görünce bunları yapanlar hakkında endişeleniyorum. Her türlü azgınlık, homoseksüellik, zulüm ve ne kadar adi eylem varsa helak olma kriterleri bakımından bunlara denk bir iş yapmaktalar.

Demirden veya çimentodan çalan müteahhit, işini savsaklayan usta, tabelasına uygun iş yapmayan yapı denetimci ve birçok başka örnek gibi.

#ekonomi
#İsveç
#NATO
#Yusuf Dinç

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.