Türkiye 80’lerle beraber büyük bir dönüşüm yaşamaya başladı. Tüm dünyanın ekonomik olarak ileri koştuğu 30 yıllık bir dönemi darbeci postallarının gölgesinde bakakalıp seyretmişken merhum Cumhurbaşkanı Özal’la bir atılımın peşine düştü. Zirai ve sınai alanlarda yatırımlar hız kazanırken hizmetler sektörü de keşfedildi. Türkiye’yi bugün turizm alanının büyük oyuncularından yapan çarpıcı gelişimin temelleri o günlerde atıldı. Bir taraftan da toplum finansal hizmetlerle tanışmaya başladı.
Mesela evvelce her mahallede ancak birkaç kişinin “ayrıcalıklı” biçimde yolunun düşebileceği banka şubelerinden gün geçtikçe daha fazla kişi hizmet alabilir hale geldi.
Fakat bu arada Türkiye’nin finansal merkezi de kendi içinden kalamayıp yurtdışına kaydı. Neredeyse bir gün kadar kısa bir süre de finansal yabancılaşma gerçekleşti. Türkiye muazzam bir performansla yerli ve milli bir reel sektör geliştirirken işletmelerine kaynak sağlamak için finansta globalleşmeye teslim oldu.
Gerçekten finans ve reel kesimin her ikisinin birden yerli ve milli gelişmesi istisnai bir fevkaladelik olurdu. Nihayet bu ikilik reel sektör için hep yumuşak karın oldu. İyi kabul edilen dönemler Türk popundaki ifadesiyle “yaz aşkı” gibi tesadüfi, kısa ve geçiciydi. Zaten saman alevi gibi geçmeyi benimseyen sermaye akışı, her kesildiğinde ülke ekonomik zorluklar yaşadı. Bazen kendi şartları sermaye akışına izin vermiyordu, bazen global konjonktür müsait olmuyordu, çoğu zaman da küresel sermaye kendi gir-çık oyununu oynuyordu ama buna da Türkiye katlanamıyordu.
Sermayenin her girişinde ekonomi, haddinin üzerinde bir şişme (boom), her çıktığında da fiktif bir patlama (boost) deneyimliyordu. Böylece inişli-çıkışlı bir serüvenle Türkiye bugüne kadar geldi.
Bu gidişe dur demezse dünyada çarklar birbirinin aksi istikamette dönmeye başlamışken örselenip ufala(na)caktı.
Hiçbir kayda değer ekonomi finansta bir pazar olma zafiyetini asla ve kat’a göstermediği gibi finansal kaynaklara ev sahipliği yapmanın nimetlerinden bolca faydalanıyordu. Türkiye daha mı kayıtsız kalacaktı?
İstanbul Finans Merkezi projesini ortaya koydu. Sonra da yavaş yavaş politika tercihlerini başkalarının değil, kendi menfaatlerinin etrafında şekillendirmeye başladı. Bir ekonomi evvela iç kaynaklarının gücüne yaslanmalıydı. Şimdilik ne kadar başardı başaramadı herkes takdir edebilir. Ama böyle bir değişim kolay ve sancısız olamayacağı gibi Türkiye kendini gerçekleştirmek istiyorsa kaçınılmazdır.
Türkiye için, Hyundai fabrikası yatırımını cezbetmek üzere çok fazla gayret ortaya koyduğu halde yatırımı Çekya’ya (o gün için Çek Cumhuriyeti) kaptırmış olmasını hep olumsuz anlamda bir dönüm noktası olarak görmüştüm. Büyü bozuldu gibi hissetmiştim. Çünkü Çekya, Türkiye gibi büyük bir potansiyele hiç akılcı olmadığı halde tercih edilmiş Hyundai kararını bu yönde vermişti. 2000lerin daha başlarıydı. Demek demiştim Türkiye göz ardı edilebiliyor.
Ama bugün ilk defa bu düşüncemde yanıldığımı fark ediyorum.
Türkiye’nin öncelikli sorunu önemli/önemsiz fark etmez bir yatırımı cezbedememesi değildi. Türkiye’nin gerçek sorunu o başlıkta kendi yatırımını gerçekleştirememesiydi.
Ben bugün yanlış olduğunu anladığım o eski düşüncemi yıllarca bir doğru olarak taşıdım. Ta ki Togg’un yollara çıktığı bu Ramazan’a kadar. Ta ki Togg’un yola çıkmasıyla Türkiye ilk defa bir pazar olmanın ötesine geçene kadar.
Kendi otomobilini yapamayan ülkeye başka bir otomobil üreticisi bu yeni dünyada ne diye ciddi bir yatırım yapsın ki?
Tesla neden Almanya’ya, Çin’e, Toyota neden ABD’ye yatırım yapıyor ki? Yana doğru geçeyim; otomobil üretmeyen bir ülkede neden çip yatırımı yapılsın ki?
Togg benim kavrayışıma şu katkıyı yaptı ya bu bile bana yeter. Togg tüm Türkiye’deki tüm sektörlerde ve ekonomik aktörlerde aynı kavrayışı oluşturacaktır, kör zihinler ve pergelin ucunu dışarıya koyanlar dışında.
Artık işler değişecek.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.