“Refah içinde yaşayan her ülkenin, (ortak) ve meşru çıkarlara ulaşma sınırları dahilinde, kendi yetenekleri ve jeopolitik koşullarıyla uyumlu olmak ve tüm bunlardan önce, hiçbir koşula bağlı olmaksızın, kendi toprakları dışında emel ve emellere sahip olma hakkı vardır. Yeter ki Uluslararası ilkelerle çelişmesin ve ülkelerin bağımsızlığına ve istikrarına saygı göstersin.
Ancak burada, bana ve benim gibi milyonlarca kişiye, farklı yönlerde, karışık gibi görünse de, aslında tek bir merkezi soruda birleşen bir dizi soru baskı yapıyor. Mesela: BAE, mantıksız yayılmacı, sert ve bazen düşmanca “müdahaleci”, bazen de ılımlı ve yumuşak politikasında ne istiyor?
Sayın Başkan:
Öncelikle Sudan’ı örnek alalım: BAE kardeş Sudan’daki politikasında ne istiyor? İşlememiş olduğu yasal, uluslararası, dini, siyasi veya ahlaki bir suç bırakmamış olan Cancavid milislerini desteklemekte doğrudan ve hatta dolaylı çıkarı nedir?!! Bu çılgın savaşı desteklemekten nihai hedefi nedir?
Gerçekleştiğinden kuşku duyduğum bu hedef, kaybedilen kanlara, canlara, ayaklar altına alınan onurlara değer mi?!
Altın ve nüfuz açısından potansiyel kazanımlar ne kadar büyük olursa olsun, bu kazanımlar BAE’nin Sudan halkının çoğunun, hatta büyük bir kesiminin sevgisini kaybetmesini telafi edebilir mi?
Sudan halkının Emirliklere dost olduğu ve hâlâ da öyle olduğu ve birlikte en iyi kalpli Arap halkları arasında saydığımız iki halk arasında ona karşı büyük -karşılıklı- sevgiyi sürdürdüğü bir sır değil.
İkincisi: Emirlik içi/Emirlik ilişkilerinin kendisinden daha samimi olan Mısır-Emirlik ilişkilerinin ışığında, Etiyopya Nahda Barajı krizinin karmaşıklığı ışığında BAE’nin Etiyopya tarafına cömert desteği kafa karıştırıcı ve kafa karıştırıcı bir gizem olmaya devam ediyor Mısır ve Etiyopya Sudanlılarının hayatlarına son derece ciddi zararlar veriyor.
Ve BAE’nin, Adis Ababa hükümetine verdiği desteğin boyutuyla orantılı (gerçek, dürüst veya somut) bir rolü olmadan ve bunun tersine, Kahire ile ilişkilerinin sıcaklığı ve Sudan’a müdahaleleri!!
Tabi bugünlerde Gazze’deki insanlık dışı durum dolayısıyla bütün İslam dünyasının hatta bütün insanlığın canını yakın en önemli sorun olarak Arap-İsrail çatışmasıyla ilgili olarak,
BAE’nin Filistin meselesine yönelik tutumunun son yıllarda önemli bir değişime tanık olduğunu ve bunun genel olarak Arapların ve özel olarak da Filistinlilerin duyguları arasında şok edici bir farklılık olduğunu görüyoruz.
İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi hiçbir Arap ülkesinde -barış anlaşmaları imzalayanlarda bile- BAE-İsrail normalleşmesinin göründüğü kadar samimi ve duygusal olmadı!!
Belki de BAE medyası, Gazze savaşında bile, BAE rejiminin siyasi görüşleriyle bağlantılı olanların üzücü derecede provokatif medya açıklamalarına ek olarak, Amerikan-İsrail anlatısına -dengesiz- destek vererek tablonun kasvetliliğini ve sahnenin karmaşıklığını ikiye katladı.”
“BAE’yi Arap dünyasında izole bir ülke haline getiren ve uluslararası alanda korku ve şüphe uyandıran bu durumun korkunç ve tehlikeli bir şekilde değişmesine neden olan ne oldu?
Somali ve Afrika Boynuzuna hakim olma hevesiyle yürütülen siyaset, Libya’da izlenen ve Libya halkına barış değil daha fazla istikrarsızlıktan başka bir şey getirmeyen siyaset, Ürdün ve Fas ilişkilerine müdahale biçimi ve Afrika ülkeleri ile Latin Amerika’daki diğer birçok siyasi kriz alanlarındaki agresif siyasetler”
Bütün bu konularda MBZ’i uyaran Nur, onu neticede bütün iyi niyetlerini ve BAE’nin eski durumuna, sevgi, hoşgörü ve verimli işbirliği Emirlikleri’ne dönebilmesi için farklılıkların sayfalarını kapatmaya ve sorunları ortadan kaldırmada yeni bir aşamaya başlamaya çağırıyor ve “Sıfır sorun” politikasının sadece bir slogan değil, bölgede istikrarın, barışın ve kalkınmanın sağlanmasının bir gereği olduğunu söylüyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.