Adına dördüncü sanayi devrimi denilen yeni düzenin öncelikleri şunlar; Müşteriler için değer üretme; çalışanlarını yeni döneme uygun eğitme; çevre duyarlılığını ön plana alma; içinde bulundukları toplumun ihtiyaçlarına cevap verme bu yükümlülüklerden sadece birkaçı.
Şirketlerin göz ardı etmemesi gereken en önemli konulardan biri de rekabeti şekillendiren yeni aktörler.
Adlarını hiç duymadığımız küçük ve genç şirketler, dev şirketlerin korkulu rüyası.
Küçükler oyunu kurallarına göre oynamıyorlar, çünkü ‘oyun’u tümden değiştiriyorlar.
Yeni oyunda ayakta kalabilmek dijital araçlar dahil bu yeni mekanizmaları, bu yeni kültürü ne kadar içselleştirdiğinizle alakalı.
**
Yeni bir ürün veya yeni bir fikir geliştirmenin adı da inovasyon.
İnovasyon ise bu mekanizmaları besleyen yegane can damarı.
TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi tarafından kurulan Rekabet Forumu Konferansları kapsamında ele alınan inovasyonun iki ayağı var; Üniversiteler ve şirketler.
Küresel rekabette üniversiteler ile şirketler arasındaki bağın çok güçlü olması, devletin de bu bağı güçlendirici rol üstlenmesi gerekiyor.
Güçlü ülke olmanın temel şartı bu üç ayağın arasındaki sağlam bir işbirliği.
**
Bu üç ayağın yaptığı işbirliğinin meyvelerini de yakından takip ediyoruz.
İstanbul Ticaret Odası tarafından girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi BTM girişimcisi Wastespresso, 12,5 milyon lira değerleme ile Erciyas Holding’ten yatırım aldı.
Wastespresso, kahve atıklarından ürettiği doğada 60 günde çözünebilen plastik ürünler ile hem plastiklerin hem de kahve telvelerinin doğaya verdiği zararı sonlandırıyor
Restoranlar, oteller, cafeler ve kahve dükkanları gibi dünyadaki bütün işletmelerde kahve tüketimi artıyor.
Bugünkü rakamlara göre dünyada her gün 2,5 milyar fincandan fazla yani yıllık 9 bin ton kahve tüketiliyor.
Her bir ton kahve atığı nedeniyle 340 metreküp metan gazı açığa çıkıyor.
Yani 9 bin tonluk tüketim sonucu bir yılda ortaya çıkan metan gazı miktarı 3 milyon metrekübü aşıyor.
Ayrıca dünya genelinde her yıl 8 milyon tondan fazla plastik atık okyanuslara karışıyor.
İşte Wastespresso, kahve atıklarını toplama ve kompostlama yöntemi ile doğada altmış günde çözünebilen, tek kullanımlık plastikler ve materyaller üretiyor. Wastespresso’nun, ürettiği iki ürün hem plastiklerin hem kahve atıklarının doğaya verdiği zarar minimize ediyor.
Wastespresso’nun ürettiği ilk ürünün adı Straw-inno. Straw-inno kahve atıkları ile üretilen doğada yüzde 100 çözünebilen tek kullanımlık bir biyo pipet.
İkinci ürün ise oil-inno.
Oil-inno, yeşil teknoloji yöntemleri ile vegan ve organik kozmetik markaları için geliştirilmiş zengin içerikli ve atık kahve bazlı doğal bir yağ.
Wastespressobu yatırımla birlikte biyo granül hammadde üretimi ve satışlarına başlayıp, tek veya çok kullanımlık biyo bardak, çatal, kaşık ve benzeri ürünler üretmeyi hedefliyor.
**
Arçelik’in TÜBİTAK ile 2018 yılından beri sürdürdüğü Donanım Odaklı Girişim Hızlandırma Programı “BİGG Arçelik Garage” kapsamında başarılı olan 8 girişimci, 1.6 milyon TL hibe kazandı.
Girişimciler, TÜBİTAK’tan sağladıkları hibelerle kendi şirketlerini kurarak, birbirinden farklı iş fikirlerini hayata geçirme imkânına kavuşacak.
İş fikirleri arasında akıllı ipek böceği kovanı da var, mobilya sektörüne yönelik artırılmış gerçeklik uygulaması da…
**
Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan ve fikirlerini ürüne dönüştürmek isteyen girişimci, akademisyen ve öğrencilere ilk üretim aşamasında destek veren Yıldız Prototip Atölyesi’nde gerçekleştirilen AESK Kulübü’nün hidrojen ve elektrikle çalışan aracı Teknofest’te hem elektromobil hem de hidromobil kategorisinde birincilik ödülü aldı. Bugüne kadar F-16 simülatöründen, otonom robota, 3D yazıcıdan mobil tahlil cihazına kadar birçok fikrin ilk üretimleri bu atölyede yapıldı. Yıldız Teknopark, 400 metrekarelik alan üzerine kurulu Yıldız Prototip Atölyesi’nde 15 proje ile başlayan ve bugün 160’ı aşan projeye ev sahipliği yaptı.
**
Yeni dünya düzeninin hakimleri işbirliğini becerenler olacak.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.