EDISYON:

iPhone telefonlara sızan ikinci İsrailli şirket

04:0022/09/2024, dimanche
G: 22/09/2024, dimanche
Yaşar Süngü

İsrail’in Lübnan’da telsiz ve çağrı cihazlarını uzaktan patlatmasıyla telefon başta olmak üzere üretilen bütün akıllı cihazların ne kadar tehlikeli bir silaha dönüştürülebileceğini öğrendik. Telsiz ve çağrı cihazlarını uzaktan patlatabilen karanlık güçler cebimizdeki akıllı telefonu da kapalı iken dinleyebilir, patlatabilir. Bu uzaktan kontrollü siber terör saldırısıyla şunu da gördük; Boykot ettiğimiz küresel şirketler de İsrail kadar tehlikeli ve acımasız. Zaten açıktan destek vererek, “Çocukları


İsrail’in Lübnan’da telsiz ve çağrı cihazlarını uzaktan patlatmasıyla telefon başta olmak üzere üretilen bütün akıllı cihazların ne kadar tehlikeli bir silaha dönüştürülebileceğini öğrendik.

Telsiz ve çağrı cihazlarını uzaktan patlatabilen karanlık güçler cebimizdeki akıllı telefonu da kapalı iken dinleyebilir, patlatabilir.

Bu uzaktan kontrollü siber terör saldırısıyla şunu da gördük; Boykot ettiğimiz küresel şirketler de İsrail kadar tehlikeli ve acımasız.

Zaten açıktan destek vererek,
“Çocukları öldür destek bizden”
diyecek kadar insanlıktan uzak olduklarını Gazze’deki soykırımda gösterdiler.

**

Haber bize 2022 Şubat ayında medyada yayınlanan bir haberi hatırlattı.

(
https://tr.euronews.com/2022/02/03/iphone-telefonlara bir İsrailli firmanın daha casus yazılımla sızdığı ortaya cıktı
)

O dönem birçok gazetede de yayınlanan ve sonra üzerinde epey konuşulan haber şöyleydi:

“İPhone yazılımındaki güvenlik açığından faydalanarak telefonlara sızan ikinci bir İsrailli şirket olduğu ortaya çıktı.

Daha önce NSO Group isimli firmanın
Pegasus
yazılımıyla iPhone telefonlara kullanıcılarının haberi olmadan sızarak içerisindeki bilgilere, kamera ve mikrofona eriştiği tespit edilmişti.
Reuters’in
5 isimsiz kaynağa dayandırdığı haberinde
QuaDream
isimli daha küçük ve düşük profilli bir şirketin daha hükümetlere bu casus yazılımı sattığı ileri sürüldü.

Her iki rakip şirket de 2021 yılında kullanıcıların herhangi bir linki tıklamasına ya da mesaja cevap vermesine ihtiyaç kalmadan tamamen uzaktan sızmayı başarmış.

Kaynaklara göre her iki şirkette oldukça karmaşık olan ve “sıfır tıklama” olarak adlandırılan siber korsanlık tekniğini kullanmış.

Uzmanlar bu durumun telefonların aslında şirketlerin kabul ettiğinden çok daha fazla suistimale açık olduğunu gösterdiğini belirtti.

NSO Group ve QuaDream’in
yaptığı sızmaları analiz eden uzmanlar şirketlerin birbirine çok benzeyen yöntemler kullandığını tespit etti.
ZorlaErişim (ForcedEntry)
olarak sınıflandırılan bu sızma yöntemi teknik olarak en sofistike korsanlıklardan biri olarak gösteriliyor.
Apple
kasım ayında NSO Group aleyhinde dava açarak şirketin teknoloji devinin kullanım sözleşmesini ihlal ettiğini ileri sürmüştü. NSO ise herhangi bir yanlış yapmadıklarını savunuyor.
Casus yazılım şirketleri
yüksek teknolojili ürünlerini hükümetlerin terör tehditlerini engellemesi için sattıklarını savunsa da insan hakları grupları ve gazeteciler bu yazılımların sivil toplumu, siyasi muhalifleri sindirmek ve seçimlere müdahale etmek için kullanıldığını defalarca belgelemişti.

Şirketin faaliyetlerini anlatan herhangi bir internet sitesi bulunmazken konuyla ilgili bilgisi bulunan bir kaynak şirket çalışanlarının çalıştıkları yerle ilgili herhangi bir bilgiyi sosyal medya dışında tutmasının istendiğini aktardı.

QuaDream
, 2016 yılında eski bir subay olan Ilan Dabelstein ve iki eski NSO çalışanı olan Guy Geva ve Nimro Reznik tarafından kuruldu.
Şirketin
akıllı telefonları
ele geçirmek, WhatsApp, Telegram ve Signal gibi uygulamalar üzerinden yapılan mesajlaşmalara erişmek için ana casus yazılımı olan
Reign’i
kullanıyor.

Reign’in sunduğu hizmetler arasında telefon görüşmelerini canlı olarak kaydetmek, ön ve arka kamerayı ve mikrofonu aktif hale getirmek de bulunuyor.

Kaynaklar
QuaDream’in
ilk müşterilerinden birinin
Singapur
hükümeti olduğunu aktarırken
Suudi Arabistan ve Meksika
hükümetlerinin her iki yazılımı da kullandığını belirtti.

**

Bu da 2021 yılında çıkan başka bir haber;

(
https://tr.euronews.com/2021/11/08/ İsrailli casus yazılımla Filistinli aktivistlerin cep telefonunun hacklendiği-ortaya çıktı
.)

İrlanda merkezli “Sınır Hattı Savunucuları” (FLD) insan hakları kuruluşunun raporunda, 6 Filistinli aktivistin cep telefonunda NSO Group’a ait Pegasus casus yazılımının tespit edildiği belirtildi.

Casus yazılımın söz konusu Filistinli aktivistlerin telefonlarına Temmuz 2020 ve Nisan 2021 tarihleri arasında yüklendiği ifade edildi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde de adı geçen NSO Group’a ait Pegasus casus yazılımı uluslararası kamuoyunda sık sık gündeme gelmişti.

**

Gazze’nin bugününü ve geleceğini yok eden İsrail’in ve siyonist küresel şirketlerin hukuk tanımazlığına devletler daha ne kadar göz yumacak?

#Çağrı Cihazı
#Lübnan
#İsrail
#siber saldırı
#Yaşar Süngü
#iphone

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.