Sermayesi oldukça fazla olan birçok iş insanı ve şirket sahipleri yeni bir ürüne veya kazanca dönüşecek fikirlere yatırım peşinde koşuyor.
Yeni fikre yatırımı altın, faiz ve dövize yatırımdan daha değerli görüyorlar.
Bu tip fikir sahiplerine destek veren sermayedarlara da melek yatırımcı diyorlar.
İş dünyasında bunun adı Startup.
Önceleri Amerika’da başlayan daha sonra dünyaya yayılan bir iş modeli akımının adı bu.
Gelişmeye -geliştirmeye- müsait girişim fikirlerine kısaca Startup deniyor.
Türkiye’de de hızla yaygınlaşan fikir ve fikir sahiplerine destek veren birçok kurum var. Startup’ların ilk aşama yatırımcısı ve rehberi olan kuluçka merkezlerinin sayısı 60’a ulaşmış durumda.
Bunların arasında üniversiteler, iş dünyası örgütleri ve şirketler var.
**
İstanbul Ticaret Odası bu kurumlardan biri.
Oda tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) 2022 sonuna kadar bin yatırımcı, on bin girişimci yetiştirme hedefi ile çıktığı yolda ilk yatırımcı mezunlarını verdi.
Mezunların bazıları kendi melek yatırımcı ekosistemini kurdu ve geleceğin ekonomisi olarak adlandırılan startuplara yatırım yapmaya başladı bile.
Mezunlar 10 hafta süren Yatırımcı Kulübü Programı ile ilgili görüşlerini paylaşmış.
**
Yeni nesil yatırımcıların görüşlerini kendi ifadelerinden öğrenelim:
Royal Enerji Genel Müdürü Batuhan Demirci: Geleneksel yatırım modelinde insanlar alınıp satılabilen, görünen, maddi bir değeri olan bir metaya yatırım yapmak ister. Emlak, bunlardan bir tanesidir. Faiz, bunlardan bir tanesidir.
Mesela sanayicilerimizin genellikle tercih ettiği yöntem, makineye veya hammaddeye yatırım yapmaktır.
Bunların değer kaybetmeyeceğini düşünürler.
Aslında modern yatırım yöntemleri geleneksel yatırım yöntemlerinden daha kazançlı.
Bir para bir birimden yüz birime geleneksel yatırım yönteminde çok şanslıysak 20 yıl sonra çıkabilir ama teknoloji yatırımında ve yeni nesil yatırımlarda bu birden yüze kadar çok daha kısa bir sürede birkaç yıl içerisinde gidebiliyor.
**
Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan: Melek yatırımcılığın DNA’sını görmüş oldum ve öğrenecek daha çok şey olduğunu da fark ettim.
Kariyer Enerjim İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Kurucusu Burcu Erol: Artık bir BTM elçisi olarak girişimcilik ekosisteminde startuplarımıza hem yatırım süreçlerinde hem de şirket değerleme süreçlerinde destek olacağım.
Mutlu Marine CMO’su Gülçin Atalay Tunç: Ekosistemin duayen yatırımcılarıyla, bu sisteme yön veren mentorlarla, ufkunuzu genişletebilecek yatırımcılarla ve Türkiye’nin en etkin yatırımcı ağlarıyla sizi bir araya getiriyor.
LinkedIn Bölge Müdürü Orçun Fıstık: Yatırım ekosisteminde neler olduğunu, yatırım yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, globaldeki ve Türkiye’deki iyi ve kötü örnekleri dinledik ve onların tecrübelerinden faydalanmak çok keyifli ve öğretici oldu.
**
Faydam Teknoloji ve İnovasyon Kurucu Ortak Haluk Erden: Bu topraklarda her birimizin içinde olan birlikte iş yapabilme kültürünün yeniden yaygınlaşmasının bu ekosistemin daha sağlıklı kurulmasına yol açacağını fark ettim. Eskiden alışkın olduğumuz gelenek göreneklerimizi hatırlayarak birlikte iş yapma kültürünü yeniden hatırladık. Şimdi bunu inovatif bir şekilde geleceğe nasıl taşıyacağımızı BTM bize çok ciddi anlamda düşündürdü.
**
İş dünyası temsilcilerini bu şekilde konuşturan ve yatırımcıya dönüştüren bu sistemin ne kadar doğru yolda olduğu görülüyor.
Bugün Japonya’da birçok Avrupa ülkesinde ABD’de faizler sıfır seviyesine yakın.
Pandemi ile sarsılan mevcut küresel ekonomik sistemden beslenenler ya bu krizden ders çıkarıp kendilerini yenileyecekler ya da kendisini yenileyenler tarafından oyun dışına atılacaklar.
Sanayi ve ticaret alanında yer alan iş insanlarını yeni nesil yatırımcılara dönüştürmek doğru bir tercih.
Yatırım deyince döviz, faiz ve altından başka şeyler gelmeli artık zihnimize; Bilgiye, fikre, insana yatırım gibi şeyler.
Alın teri de akıl teri de çok kıymetli. İkisini de israf etmemek lazım.
Günün sözü bu olsun: “Akıllı adam, aklını kullanır. Daha akıllı adam, başkalarının aklını da kullanır."
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.