1981 yılında İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümünden lisans, diplomasi tarihi alanında verdiği tezle Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsünden yüksek lisans derecelerini aldı. Meslek hayatı boyunca İstanbul, Washington ve Ankara’da muhabir olarak çalıştı. Sabah Gazetesi’nde haber müdürlüğü ve yazıişleri müdürlüğü görevlerinde bulundu. 4 yıl boyunca sürdürdüğü TRT Haber Kanal Koordinatörlüğü’nün ardından Anadolu Ajansı Yayın Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Köşe yazıları Star ve Daily Sabah gazetelerinde yayımlandı. MİT’in Bylock operasyonunu konu edinen Kod Adı Bay Bay isimli kitabı 2017 yılında yayımlandı.
Kandil’deki elebaşı Murat Karayılan 7 Şubat’ta dedi ki… “Sadece videolu çağrıyla bir şey olmaz .” 15 Şubat takvimli olası İmralı açıklamasına bir reddiyeydi bu. Beş gün sonra (12 Şubat) terör örgütü, Karayılan’a yüz seksen derece zıt bir açıklama yayınladı. Herkesin sorumluluklarını doğru anlaması gerektiği belirtildi. PKK’nın Suriye kolu YPG/SDG, “Şam yönetimiyle anlaştık” haberlerini (19 Şubat) dolaşıma soktu. Peki, anlaştılar mı? Aksine. Silah bırakmama kararını açıkladılar . O halde, neler oluyor?
Kandil’deki elebaşı Murat Karayılan 7 Şubat’ta dedi ki… “Sadece videolu çağrıyla bir şey olmaz.” 15 Şubat takvimli olası İmralı açıklamasına bir reddiyeydi bu. Beş gün sonra (12 Şubat) terör örgütü, Karayılan’a yüz seksen derece zıt bir açıklama yayınladı. Herkesin sorumluluklarını doğru anlaması gerektiği belirtildi.
PKK’nın Suriye kolu YPG/SDG, “Şam yönetimiyle anlaştık” haberlerini (19 Şubat) dolaşıma soktu. Peki, anlaştılar mı? Aksine. Silah bırakmama kararını açıkladılar. O halde, neler oluyor? Gördüğümü, duyduğumu, zihnimde beliren fotoğrafı anlatayım.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE İDEALİ
Türkiye terörle mücadelede çok bedel ödedi. On binlerce insanını kayıp verdi. Örgüt maşadır. Türkiye’nin insan kaynağını, enerjisini, vizyonunu tüketme görevi üstlendi. Geçtiğimiz günlerde, iki yıl önce güvenlik toplantılarında karar alıcılara sunulan bir raporun detaylarını dinledim. Terörün Türkiye’ye verdiği maddi zararın ne olduğu çalışılmış. Ortaya 1.2 trilyon dolarlık bir rakam çıkmış.
Türkiye bu prangadan kurtulmak için 2015’te konsept değişikliğine gitti. Terörü kaynağında hedef aldı. Irak ve Suriye’de örgüt hareket edemez hale geldi. Örgüte öldürücü darbe mi vurulacak yoksa silah bırakmaya mı zorlanacak, bu aşamaya gelindi.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Ekim 2024 çağrısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ya bu sese kulak verecekler ya da bırakmadıkları silahlarla onları inlerine gömeceğiz” yaklaşımı Terörsüz Türkiye’nin mütemmim cüzdür, bu idealinin sac ayaklarıdır.
YA SİLAH YA SİVİL SİYASET
Bu süreçte İmralı ile iki görüşme yapıldı. Öcalan’ın birinci mesajıyla (Aralık 2024) ikincisi (22 Ocak) arasında fark var. Öcalan ilkinde “Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim” dedi. İkincisinde verilen şartlı mesajı DEM’li Tülay Hatimoğulları 29 Ocak’ta açıkladı: “Öcalan son görüşmede heyetimize, ‘Bahçeli’nin yaklaşımının devlet aklıyla buluşması halinde barışa hizmet edecek tarihsel bir çıkışa hizmet edeceğim’ dedi”.
Bu cümleye dikkatli bakanlar İmralı’nın “devlet aklının farklı bir açıda” olduğu kuruntusuna kapıldığını görür. Bu kapsamda açıyı anlamak isteyenlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haftasonu AK Parti Kongresi’nde yaptığı konuşmayı yakından takip ettiğine şüphe yok.
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önceki duruşuyla aynı açıda, son sözünü söyledi: “Terörle siyaset, terörle demokrasi aynı anda bir arada bulunamaz. Bunun için ’ya terör ya demokrasi’, ’ya silah ya sivil siyaset’ diyoruz.” Elbette şu vurguyla cümlesini bağlayarak: “Terör sorunu ortadan kalktıktan sonra demokrasiden kalkınmaya, kardeşlikten bölgesel entegrasyona yeni bir dönemin kapıları Allah’ın izniyle açılacaktır.”
ÖRGÜTÜN ZİGZAGLARI
Öcalan’ın 15 Şubat’ta açıklama yapması bekleniyordu. Henüz yapmadı. DEM heyetinin Kuzey Irak ziyaretinin ardından muhtemelen üçüncü randevu gerçekleşecek. Cumhur-başkanı Erdoğan’ın yukarıda vurguladığım son sözü üzerine pozisyon belirlenecek (DEM Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bir gün sonra, dün, İmralı ile görüşme için başvuru yapılacağını açıkladı.)
İmralı’yı en çok zorlayan şey Kandil’in tutumudur. Perde arkasında ve satır aralarında itirazların yükseldiği görülüyor. Elebaşlar, “Neden üçüncü ülkelere gidelim” diyor.
Aynı şey Suriye için de geçerli. ABD, Şam yönetimi ile YPG/SDG arasında mekik dokuyor. Şam, YPG/SDG’nin silah bırakmasını, Suriye ordusuna entegre olmasını, Kandil’den gelenlerin ülkeyi terk etmesini, tüm Kürtlerin eşit vatandaşlık bağıyla Suriye’nin parçası olmasını, enerji yataklarının Suriye’ye ait olmasını istiyor. Egemenliğini tesis etmeye çalışıyor yani.
İMRALI’YI BEKLEMEDİLER
19 Şubat’ta çıkan “SDG, Suriye ile 8 maddede anlaştı” haberi aldatmacadır. Bu bir anlaşma değil, YPG/SDG’nin kendi iç görüşmeleri neticesinde Şam’la müzakere pozisyonunu açıklamasıdır.
Buna göre, Suriye devlet kurumları SDG’nin kontrolündeki bölgede yeniden faaliyete geçecek (Pozitif). Suriyeli olmayan tüm PKK’lılar çekilecek (Pozitif). Peki, enerji kaynakları ve tarım arazileri? O konuyu konuşmuyorlar (Negatif). Peki, silah bırakma? YPG/SDG, Suriye ordusu çatısı altına girmeyi kabul ettiğini açıklasa da bunu Şam’ın istediği formülle yapmak istemiyor. ”Silah bırakmayız, blok olarak katılırız” diyorlar (Negatif). Anlaşmış gibi yapıyorlar ama tutumlarında bir değişiklik yok.
Burada farklı olan şey silah bırakmayacaklarına ilişkin kararı, iç müzakerelerle süsleyerek, kendilerini bağlayacak şekilde açıklamalarıdır. Diğer önemli nokta şudur: Bu kararı, İmralı açıklamasını beklemeden aldılar.
ÖRGÜT HALA HAMİ ARAYIŞINDA
ABD’deki yeni yönetim, Şam’daki rejim değişikliği örgütü yeni hami arayışına itiyor. PKK’nın İsrail’le dirsek temasında olduğunu yazmıştık. İran’ın, direniş ekseninin kayıp Suriye halkasını PKK ile tahkim etme çabasını da. ABD-Rusya görüşmeleri terör örgütü için yeni bir umut kaynağıdır. Putin “Rusya ile ABD, Suriye ve Filistin dahil olmak üzere Ortadoğu’da işbirliğine yönelik ilk adımları attı” demiştir. Örgüt elebaşlarının bu cümleyi analiz etmeye çalıştığına eminim.
ABD Suriye’den çıkacaktır. Ama YPG/SDG meselesiyle ilgili kafasının netleşmediğini geçtiğimiz hafta yazmıştık. Terör örgütünü yüz üstü mü bırakacaklar yoksa velayeti bir başkasına mı devrecekler, orası belirsizdir.
Tüm bunların ışığında başlıktaki soruya gelelim. PKK neden ağız değiştirdi? Her halde birileri “Reddeden siz olmayın” suflesi vermiştir. Duvar yıkılacak, altında kalmak istemiyorlar.
#Terör
#PKK
#Yahya Bostan
Yorumlar
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
Henüz yorum bulunmuyor
İlk yorumu siz yapın.
Kapat
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.