EDISYON:

İsrail mitinin yeniden canlandırılması

04:0023/09/2024, Pazartesi
G: 23/09/2024, Pazartesi
Turgay Yerlikaya

İsrail’in Hizbullah’a karşı gerçekleştirdiği saldırı sonrasında ortaya çıkan tablo, uzunca bir süredir tartışılan savaşın değişen doğasına ilişkin yeni senaryoları da gündeme getirdi. Beklenmedik bir anda ve yeni bir yöntemle kitlesel sayılabilecek bir saldırı düzenleyen İsrail, terör devleti olmanın bütün vasıflarını sergiliyor. Kendi güvenliğini önceleyerek herhangi bir sivil kaybını önemsemeyen İsrail’in bu saldırısı, dünyada geniş bir yankı uyandırdı. 2000’lerin başından itibaren farklı örnekler


İsrail’in Hizbullah’a karşı gerçekleştirdiği saldırı sonrasında ortaya çıkan tablo, uzunca bir süredir tartışılan savaşın değişen doğasına ilişkin yeni senaryoları da gündeme getirdi.
Beklenmedik bir anda ve yeni bir yöntemle kitlesel sayılabilecek bir saldırı düzenleyen İsrail, terör devleti olmanın bütün vasıflarını sergiliyor.
Kendi güvenliğini önceleyerek herhangi bir sivil kaybını önemsemeyen İsrail’in bu saldırısı, dünyada geniş bir yankı uyandırdı.

2000’lerin başından itibaren farklı örnekler üzerinden gerçekleştirilen saldırılar, zamanla siber alanı kapsamış ve etki düzeyi de farklılaşmıştır. İsrail’in uzunca zamandır teknoloji şirketleri aracılığıyla gerçekleştirdiği inovasyonlar, 7 Ekim sonrasında daha fazla görünür olmuş ve teknolojiyi terör amaçları için kullanan bir devlet aygıtı söz konusu olmuştur. Devasa teknoloji şirketlerinin İsrail’e doğrudan yatırımlarının yanı sıra Google ve Amazon gibi firmalar aracılığıyla da geliştirilen yeni sistemlerle neler yapıldığı ortada.

1948’den bu yana teknik kapasitesinin yanı sıra espiyonaj açısından da önemli bir mesafe kat eden İsrail, 7 Ekim sonrası ciddi ölçüde zedelenen İsrail mitini yeniden canlandırma arayışı içerisinde. İ
srail’in istihbari kapasitesinde aşınma olduğu ve 7 Ekim’i öngöremediği gerçeği hatırlandığında, Heniyye suikasti ve Lübnan’daki saldırının İsrail mitini yeniden tahkim etme
yönünde bir arayış olduğu da
açık
. Sonuçları itibarıyla bakıldığında, her iki olayın uluslararası alanda tartışılması da bu bağlam üzerinden şekillenmektedir.

Hem Heniyye suikasti hem de Lübnan’daki saldırı doğrudan bir hedef gözetimi ile gerçekleştirilmiş ve bu hedef önemli ölçüde başarıya ulaşmıştır. Özellikle Lübnan’daki saldırı, teknik kapasitenin dışında insan istihbaratı unsurundan da önemli ölçüde yararlanıldığını göstermektedir. Saldırı sonrasında, İsrail’in bunu nasıl mümkün hale getirdiği, bunun bir siber saldırı olup olmadığı üzerine birçok tartışma yapıldı. Olayın daha açık bir hal aldığı esnada ise tamamen önceden bir istihbari çalışma olduğu ve çağrı cihazlarının alınma aşamasında da bu cihazlara etkili bir patlayıcı yerleştirildiği anlaşıldı. Tabi buradaki esas mesele, bu kadar fazla cihaza önceden erişilmiş ve cihazlarla ilgili çeşitli tasarrufların yapılmış olmasıdır. Olayın hemen ardından İsrail’in, bizim düşmanımız her nerede olursa olsun biz onu cezalandırırız mesajı vermesi ve bu anlatının gündemde tutulması, İsrail’in aynı zamanda bir psikolojik savaş yürüttüğünün de göstergesidir.


Türkiye ve Yeni Dinamikler

Lübnan’daki saldırı sonrasında bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çağrı cihazları ya da geniş kullanımları itibarıyla cep telefonları üzerinden böyle bir saldırının yapılıp yapılamayacağına dair bir soru işareti uyandı. Söz konusu saldırı doğrudan bir siber saldırı olmasa da, Türkiye’nin bu konuda ne kadar dayanıklı olup olmadığı da gündeme geldi. Ulaştırma Bakanlığının bu konudaki açıklamaları ile tartışmanın şekillenmesi, geniş kitlelerin bu olaylar hakkındaki farkındalığının da artmasına vesile oldu.

Peki Türkiye, savunma sanayi alanında kat ettiği mesafeyi teknoloji ve bilişim alanlarına teşmil edebildi mi? Hiç kuşkusuz bu durum, savunma sanayi ile mukayese edildiğinde benzer bir sonucu üretebilmiş değil. Fakat siyasi iradenin son dönemde, siber güvenliği ulusal güvenliğe entegre ederek yapay zeka politikaları ile ilgili gereklilikleri milli güvenlik kurulunun konusu haline getirmesi, bu alandaki farkındalığın arttığına işaret.

Bu noktada, gayri safi milli hasıla içerisinde, ARGE’nin payının artırılması ve teknoloji ile bilişimi kapsayan desteklerin artırılması hayati öneme sahip. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin raporunda çok açık biçimde görüldüğü üzere, ARGE alanında yatırım yapan ve inovasyonu destekleyen ülkelerin açık ara önde oldukları ve yatırımlar açısından da cazibelerini korudukları görülmektedir. Avrupa Birliği’ndeki yatırım açığı ve inovasyonlarla ilgili regülasyonların ağırlığı üzerinden de bir eleştiri getiren Draghi’ye göre, Avrupa’nın yapay zeka dahil olmak üzere yeni teknolojilere öncülük etme noktasında bir seferberlik içerisinde olması gerekiyor. Aksi takdirde ABD ve Çin ile rekabetin mümkün olamayacağı uyarısı Türkiye gibi ülkeler için de çok şey söylemektedir.

Türkiye’nin “ulusal siber güvenlik ve strateji eylem belgeleri” üzerinden kamuoyuna aktardığı stratejik planların hızlandırılması Türkiye için bir zaruret.
Bu belgelerde ifade edilen finans, bilişim ve ulaşım gibi kritik alt yapıların korunması ve yeni tür saldırılara karşı dirençli hale getirilmesi oldukça önemlidir. Bu alandaki küresel rekabetin farkında olan Türkiye’nin yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine yönelik proje desteklerini artırması mühim bir adım olacaktır. Yoğun bir rekabetin yaşandığı bu alanlarda, uluslararası işbirliklerini artırma ve çeşitlendirme de stratejik açıdan oldukça önemlidir. Değişen paradigmayı anlama ve uygulama noktasında yaşanacak sorunların telafisinin on yıllar süreceği gerçeğini akılda tutarak yeni gelişmelere entegre olan ve bu alanda daha fazla mesai harcayan bir Türkiye perspektifine sahip olmalıyız.

#israil
#türkiye
#politika
#Turgay Yerlikaya

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.