Geçtiğimiz hafta sonu Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk ile bir araya geldik. Sayın bakan çok samimi bir şekilde okulların tekrar açılma sürecini ve pandemi dönemindeki çalışmaları aktardı. Açıkçası pandemi döneminde Türkiye’nin diğer dünya ülkelerine göre oldukça başarılı bir süreç geçirdiğini her seferinde söylüyorum. Gerek YÖK gerekse MEB bu dönemde oldukça iyi sınav verdiler. Ancak iş okulları yeniden açma sürecine geldiğinde MEB bu konuda kafamızda bazı soru işaretleri uyandırdı. Benim merak ettiğim sorular cevabını bulamadı. Bu yüzden bugün pandemi sürecinde bizden daha ağır süreç geçiren hatta bugün bile açıklanan günlük vaka sayısı bizden kat be kat yüksek olan ülkeler okulları açtıkça benim kafamdaki sorular cevabını bulamıyor.
Ben bugün dünyada özellikle bizim yakından takip ettiğimiz birkaç ülkenin salı günü açıkladığı vaka sayılarını ve okulları açma durumlarını yazıp sonra sorularımı sormak istiyorum. İngiltere’nin Salı günkü vaka sayısı 2 bin 958. İngiltere’de ilkokullar 1 Haziran’da bazı yaş gruplarından başlanarak yeniden açıldı. 15-18 yaşları arasındaki lise öğrencileri ise 15 Haziran’da sınıflarına geri döndü. Geçtiğimiz hafta ise bütün öğrenciler ders başı yaptı.
Fransa’nın Salı günkü vaka sayısı 19 bin 906. Fransa’da okullar geçen hafta itibariyle açıldı. Corona virüs önlemleri kapsamında 11 yaşından büyük öğrencilerin, iç mekanlar da dahil olmak üzere her zaman yüz maskesi takması zorunlu tutuldu.
Almanya’nın Salı günkü vaka sayısı Bin 898. Almanya’da öğrenciler Ağustos ayının başından beri tam zamanlı olarak okula dönmeye başladı. Kuzey Ren Vestfalya ise ebeveynlerin ve doktorların eleştirilerinin ardından yaşça büyük öğrencilerin derslerde maske takmalarını gerektiren kuralını kaldırdı.
İtalya’nın Salı günkü vaka sayısı Bin 150. İtalya’nın çoğu bölgesinde okullar 14 Eylül’de yeniden açılacak. Bununla birlikte ülkede bulaşıcılığı en aza indirmek için okullar bölgelerdeki vaka sayıları baz alınarak kademeli olarak değerlendirilecek.
Rusya’nın Salı günkü vaka sayısı 5 bin 020. Rusya’da tüm okullar geçen hafta yeniden açıldı. Öğrencilere maske takmaları tavsiye edildi ancak zorunlu tutulmadı. Öte yandan, öğrencilere uzaktan eğitimin alternatif olarak sunulmayacağı açıklandı.
İspanya’nın Salı günkü vaka sayısı 8 bin 964. İspanya’da ilk ve orta dereceli okullar geçtiğimiz hafta itibarı ile kademeli olarak açılmaya başlandı. Ana okulları hariç maske takmak zorunlu olacak.
Türkiye’de ise Salı günkü vaka sayısı Bin 761. Türkiye’de okullar 21 Eylül’de sadece 1.sınıflarda haftada bir gün açılacak. Diğer gruplara sonra bakılacak.
Ben Milli Eğitim Bakanlığı’na sürekli bu konuda tavsiyelerde bulundum. Bu açıdan okulların açılamamasını anlayamıyorum. Okulların açılması şu anda toplumda bizim için en önemli adımdır. Sürekli söylüyorum; eğer okullar açılmazsa çok büyük kayıplarımız olacak. Bu yüzden açma konusunu çok düşünmeli ve planlamalıyız.
Nasıl açardık ve açabiliriz. Bir; vaka sayılarını baz alarak il bazında, ilçe bazında açabiliriz. Hatta her ile ilçeye vaka hedefleri koyarak toplumsal denetim yaratabiliriz. İki; her okulu beşe bölüp her gün bir grubu okula getirip okul soğukluğunu giderebiliriz. Üç; her sınıfı ikiye bölüp haftayı 6 gün yapıp gün aşırı okula getirebiliriz. Böylece seyreltmiş oluruz. Dört; yılı 6 döneme bölüp okuldaki öğrencileri üç gruba ayırıp öğrencileri grup bazlı eğitim yapabiliriz. Örneğin Eylül-Ekim’de yüz yüze eğitime giden grup Kasım Aralık’ta online, Mart-Nisan’da tekrar yüz yüze, Mayıs-Haziran’da online olabilir. Böylece okul seyreltilmiş ve öğrenci okula getirilmiş olur.
Sonuç olarak eğer bu konuda topu taca atmaya devam edersek inanın geleceğimiz için inanılmaz bir kayıp yaşamış olacağız. Tabi eğer bizim bilmediğimiz bir durum var bizimle paylaşılmıyorsa o başka. Ama yukarıda yazdığım önerilere göre okulları açamıyorsak sebebini bilmek en büyük hakkımız diye düşünüyorum.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.