Bu yıl çok zor bir yıl, zaten sınavların kaygısı öğrenci ve aileleri yorarken yetmezmiş gibi bir pandemi süreci geldi. Derken sınavların tarihleri ve takvimi gençleri yordu. Psikolojilerinin her yıldan daha farklı olduğunu ve hepsinin gerçekten çok zor bir süreçten geçtiğini kabul etmemiz lazım. Bu sınavlar üzerine konuşacak çok şey var; örneğin neden halen tek seçeneğimiz milyonlarca öğrenciyi tek bir sınavla ve merkezi bir sistemle seçmeye çalışıyoruz. Örneğin 2020’li yıllarda halen onların kişisel özelliklerini ve yeteneklerini baz almıyoruz. Örneğin onların ne istediğini bile sormuyoruz. Ama bunların sormanın şimdi zamanı değil. Sonuçta bir takvim açıklandı ve buna göre sınavlar aksi bir karar alınmazsa açıklanan tarihlerde yapılacak. LGS’ye 1.7 milyon, YKS’ye 2.5 milyonu aşkın arkadaşımız giriyor. Buna bağlı olarak ben sınavlarla ile ilgili bazı tavsiyelerde bulunmak istedim. Size öncelikle şunu belirteyim sınava dönün ve diğer gündemleri bırakın, unutmayın hepiniz aynı gemidesiniz. Diğer adaylarla aynı koşullarda bir sıralama sınavına giriyorsunuz. Psikolojini en iyi hazırlayanın bu yıl çok başarılı olacağını düşünüyorum. Girin ve yapın. Şunu unutmayın öncelikle her birinizin, kendinize özgü sınav gerçeği ve yaşam alışkanlıkları var. Bunlara ilave edilebilecek bazı davranış biçimleri olabilir. Bu davranışları sergilemek, sizin başarınıza katkıda bulunabilir. Aşağıdakilerin sadece işinizi kolaylaştırmaya dönük öneriler olduğunu unutmayın;
1. Bu sınavın soruları uzaydan gelmedi. Sizler bu sorulara benzer binlerce soru çözdünüz. Sorulara yabancı olma ihitmaliniz asla yok bunu unutmayın.
2. Ne isterseniz yiyin, asla yaşam düzeninizi bozmayın
3. “Matematik’ ten şu kadar, Türkçe’den bu kadar soru yapmalıyım” gibi koşullar üretmeyin. Koşullar, sınavda sizi zorlayabilir.
4. Sınava gerekli düzeyde hazır olduğunuzu düşünmelisiniz. Uzun bir hazırlık programını değerlendirdiniz. Her bir dersten öğrendiklerinizi bir gözden geçirdiğinizde kendinize güven duyuyor olmalısınız. Ayrıca kalan süreyi de iyi şekilde eksiklerinizi kapatarak, tekrarlar yaparak geçirmeniz bu duygunuzu daha da baskın hale getirecektir.
5. Sınav kitapçığındaki bir bölüme başlamadan önce o bölümü çok hızlı bir şekilde gözden geçirin.
6. Bir soruda belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamamışsanız, uğraşmaktan vazgeçin ve soruyu bırakın.
7. Sorulara ön yargıyla yaklaşmayın. Unutmayın soru uzadıkça kolaylaşır.
8. Geçen zamanla çok fazla ilgilenmeyin. Saate çok fazla bakmayın sizi paniğe sürükleyebilir.
9. Zihninizin dağılmasına izin vermeyin. Bölümler arasında çok kısa bir dinlenme arası verin ve zihninizi programlı olarak dinlendirin.
10. Seçeneklerin gücünden faydalanın, sorulan soruya cevap olamayacak nitelikteki seçenekleri eleyin. Açıklama olan sorularda öncelikle soru kökünü okuyarak soruyu çözmeye başlayın. Daha sonra kesinlikle cevap olamayacak seçeneklerin üzerine bir çarpı işareti koyun. Daha az seçenek arasından sonuca ulaşmanız daha kolay olacaktır.
11. Karar vermeniz gerekiyorsa hızlı bir şekilde karar verin ve fikrinizi değiştirmeyin. Elemelerden sonra kalan iki seçenekten birinin doğru olma ihtimali daha yüksek ise (yani aklınıza gelen ilk seçenek) kararınızı verin. İlk cevaplarınızı sorunun cevabını kesin olarak bulmadan değiştirmeyin.
12. Cevaplarınızı, cevap kağıdına gruplar halinde kodlayın. Soruları bölüm bölüm cevap kağıdına “bir kerede” geçirmek hem zamandan büyük tasarruf sağlar hem de dikkat kopmalarını engeller.
13. Gireceğiniz sınavlarda bazı çok güç sorular vardır. Bütün soruları doğru cevaplama beklentisi içinde olmayın.
Bir de şunu unutmayın, anne babalar bu sınavlarda aşırı heyecanlanırlar sınava yanınıza almamamız gereken nedir siye sorarsanız anne ve baba derim. Rahat biriyle sınava gidin.
Hepinize başarılar.......
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.