Sandık Törpüsü

00:0031/03/2009, Salı
G: 3/09/2019, Salı
Tamer Korkmaz

Seçmen, AK Parti''ye güvenoyu verdi ama dikkat çekici bir uyarı yaptı.Bugüne kadar girdiği her seçimden oyunu artırarak çıkan AK Parti ilk kez düşüş yaşadı.Bir önceki yerel seçime göre yüzde 3''lük, 22 Temmuz genel seçimine göre ise yüzde 7''lik bir düşüşten söz ediyoruz.29 Mart Sandığı''ndan çıkan sonuçların hem iktidar partisi için hem de muhalefet partileri için hayırlı olduğunu söyleyebiliriz.Başbakan Erdoğan''ın seçmenin mesajını aldıklarını ve bu neticeden ders çıkaracaklarını söylemesi önemliydi.AK

Seçmen, AK Parti''ye güvenoyu verdi ama dikkat çekici bir uyarı yaptı.

Bugüne kadar girdiği her seçimden oyunu artırarak çıkan AK Parti ilk kez düşüş yaşadı.

Bir önceki yerel seçime göre yüzde 3''lük, 22 Temmuz genel seçimine göre ise yüzde 7''lik bir düşüşten söz ediyoruz.

29 Mart Sandığı''ndan çıkan sonuçların hem iktidar partisi için hem de muhalefet partileri için hayırlı olduğunu söyleyebiliriz.

Başbakan Erdoğan''ın seçmenin mesajını aldıklarını ve bu neticeden ders çıkaracaklarını söylemesi önemliydi.

AK Parti, yerel seçim sonuçlarını değerlendirirken hangi noktalarda yanlış yaptığını ve eksikliklerini ciddi biçimde masaya yatırmak zorundadır.

*

İl Genel Meclisi sonuçları bağlamında, AK Parti için yüzde 40''lık oy yüzdesi psikolojik eşikti. “Kendisiyle yarışan AKP” bu sınırın bir puan altında kaldı.

1990''lı yıllardaki seçimlerde seçimi kazanan partilerin yüzde 20''li oy yüzdelerinde tıkandıklarını hatırlarsak, yüzde 39''luk netice aslında epeyce yüksek bir seçim galibiyetine işaret ediyor.

Ancak, bu noktadaki kıyaslama geçmişe göre değil -gayet tabii- 22 Temmuz''a göre yapılıyor: AK Parti''nin son genel seçimdeki çıtası (Cumhurbaşkanlığı seçimi ekseninde) çok yükselmiş olduğundan, yüzde 47''den yaklaşık iki yıl içinde “yedi puan” aşağı inmesi iktidar partisinin doğal yıpranma sürecini yaşadığını gösteriyor.

*

AKP, çekişmeli geçen bir yarıştan sonra -favori olduğu- İstanbul ve Ankara''yı kaptırmadı. Törpülendiği bir seçimde bu iki kaleyi yeniden kazanmayı başardı.

Ankara''da MHP adayı Mansur Yavaş, İstanbul''da CHP''li Kemal Kılıçdaroğlu ciddi bir dalga oluşturdular; beklenen ataklarını yaparak partilerinin oylarını epeyce yukarılara çıkardılar.

İzmir''de CHP''nin Diyarbakır''da DTP''nin fark atması normal sonuçtu.

AKP, Trabzon başta olmak üzere beş ilde muhalefet partilerinin belediyelerini kazandı.

Buna mukabil, elindeki kimi belediyelerde çarpıcı yenilgiler yaşadı: Bu bağlamda Adana, Balıkesir ve Manisa''nın da aralarında bulunduğu 6 ilde MHP''ye mağlup oldu.

İktidar partisi, Antalya''da ve Zonguldak''ta CHP''ye, Van ve Siirt''te DTP''ye, Şanlıurfa''da -seçime bağımsız aday olarak giren- eski başkanına, Sivas''ta BBP''ye kaybetti…

Muhsin Yazıcıoğlu''na vefasını gösterdi, Sivas…

*

CHP ve MHP, il genel meclisi oylarında ikişer puanlık kıpırdanmalar yaşadı. CHP''nin belediyelerdeki genel oy oranı bir parça daha yüksek çıktı.

Ana muhalefet partisinin, AKP''nin ilk kez düşüş yaşadığı bir seçimde elde ettiği bu sonucun başarılı olduğunu söyleyebilmek mümkün değil. CHP, belli bir oy yüzdesinin etrafında dönüp dolaşıyor. “Sahil veya Kıyı Şeridi Partisi” durumundaki CHP, bir türlü Türkiye''nin partisi olamıyor.

MHP, 22 Temmuz''daki yükselişini az da olsa yukarı taşıdı. Seçimi kazandığı illerdeki performansı hayli dikkat çekiciydi, MHP''nin; 2004''te çok gerilerde kaldığı kimi illerde seçimi aldı.

DTP, önceki yerel seçime ve 22 Temmuz''a göre iller bazında biraz daha iyi bir sonuç elde etti. SP ise 2007''ye göre oylarını ikiye katladı, yüzde 5''i buldu.