John McFelaket!

00:002/10/2008, Perşembe
G: 2/09/2019, Pazartesi
Tamer Korkmaz

Başkanlığı devretmeye hazırlanan Bush''un yalvarmaları, 700 milyar dolarlık “kurtarma” paketinin ilk rauntta Temsilciler Meclisi''nden geçmesine yetmedi.Paketin reddi, Amerikan mali piyasalarına ilk gün 1.1 trilyon dolarlık devasa bir fatura çıkardı.Dabılyu, planın Kongre''den geçmemesi halinde Amerikan ekonomisinin kalıcı zararlar göreceğini ilan etti; Temsilciler Meclisi''nden geçebilecek bir paket hazırlanıp bir tur daha metazori dönülecek, siz bu satırları okurken…Paketin geçmesi, Amerikan ekonomisinin

Başkanlığı devretmeye hazırlanan Bush''un yalvarmaları, 700 milyar dolarlık “kurtarma” paketinin ilk rauntta Temsilciler Meclisi''nden geçmesine yetmedi.

Paketin reddi, Amerikan mali piyasalarına ilk gün 1.1 trilyon dolarlık devasa bir fatura çıkardı.

Dabılyu, planın Kongre''den geçmemesi halinde Amerikan ekonomisinin kalıcı zararlar göreceğini ilan etti; Temsilciler Meclisi''nden geçebilecek bir paket hazırlanıp bir tur daha metazori dönülecek, siz bu satırları okurken…

Paketin geçmesi, Amerikan ekonomisinin şıpın işi düzelmesi anlamına da gelmiyor…

Yaşanan müthiş bir deprem…

*

Konuşmasıyla ret oylarının artmasına katkı yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD''nin içeride ve dışarıda perişan olduğu Bush dönemini şöyle resmetti:

“700 milyar dolar… İnanılmaz bir rakam. Ancak başarısız Bush yönetimi ekonomi politikalarının ülkemize maliyetinin sadece küçük bir bölümü…

Pervasızlık üzerine kurulu politikalar…

Bush yönetime geldiğinde Clinton''dan 5.6 trilyon dolarlık bütçe fazlası devralmıştı. Pervasız ekonomi politikasıyla bunu iki yılda ters yüz etti Bush ve bugünlere geldik…”

*

Sekiz yıl önce hileli bir seçimle başkanlığı kapan Dabılyu''nun ABD''ye ekonomik ve siyasi faturası çok ama çok ağır oldu.

1929 buhranından sonra en büyük mali krizini yaşayan bir ABD bırakıyor, Bush…

Ekonomik kriz; “Bush''lardan Bush beğen” kıyafetindeki Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain''in kampanyasını da vurdu. Kendisini krizin çözümüne adadığını vurgulayarak caka satan McCain, kurtarma paketinin başına gelenlerden ziyadesiyle olumsuz etkilendi.

Temsilciler Meclisi''nde kaybedilen ilk raunda 133 Cumhuriyetçi vekilin aleyhte oy kullanması, McCain ve Bush''un partileri üzerindeki kontrolü kaybettiğinin işaretiydi.

*

Başkan adaylıkları resmileştikten sonra McCain anketlerde bir ara Obama''nın önüne geçmişti.

Ancak son günlerde ''Obama Rüzgarı'' geri döndü. Bunda geçen cuma yapılan ilk ekran kapışmasının bir ölçüde payı var; “ekonomik kriz”in sorumlusu olarak debelenmeye devam eden ve her şeyi berbat etmiş bir iktidar olan Cumhuriyetçi yönetimin rolü ise çok daha büyük…

Şu anda “Kaleden kaleye şahin uçurdum” formatındaki McCain “geçmişi” yani “Bush yönetiminin bütün günahlarını” temsil ediyor, Obama ise “geleceği” yani “umudu” simgeliyor.

İlk tartışmada her iki başkan adayı da ciddi bir çıkış yapamadı; ancak Obama biraz daha iyiydi. Tartışmanın ekonomiyle ilgili kısmında McCain “yolunu el yordamıyla bulmaya çalışan bir başkan adayı” görüntüsü verdi.

Bir de Irak bahsi var ki, neticede McCain dediğimizde Irak''taki devasa felaketi savunmaya çalışan “felaket bir başkan adayı”ndan söz etmiş oluyoruz.

McCain “Reagan''ın kötü bir kopyası” gibi duruyor…

Tarih kitaplarının “gelmiş geçmiş en berbat Amerikan başkanı” diye yazmak için gün saydığı/sabırsızlandığı Bush''tan sonra, şayet McCain başkan seçilirse “ABD''den son çıkan lütfen elektrikleri söndürsün” demek yeterli olacaktır!

“Favori” Obama''nın 4 Kasım''daki seçimi kazanması ise Amerikan seçmeninin ister istemez ''Washington'' adına dünyadan “özür” dilemesi anlamına da gelecektir. Aynı şekilde “ABD''nin siyah vatandaşlarından özür dilemesi” olarak da görülecektir, böyle bir sonuç…